Hyppää pääsisältöön
Kuva
Saarijärven ryijyn yksityiskohta.
Pääsisältö

Jyväskylän taidemuseo, Keski-Suomen museo ja Suomen käsityön museo ovat koonneet laajan paketin, josta löytyy jokaiselle sopiva etäkulttuurikokemus. Tarjolla on verkkonäyttelyitä, kurkistuksia paikallisiin puutarhoihin ja ruokakulttuuriin, tietopläjäyksiä kansallispuvuista sekä äänipolkuja käsityön maailmaan.

Jyväskylän museopalveluiden yhteiset verkkonäyttelyt

Maisema - Ympäristö - Luonnos
Jyväskylän museoiden yhteinen verkkonäyttely esittelee erilaisia näkymiä maisemaan. Jyväskylän taidemuseo, Keski-Suomen museo ja Suomen käsityön museo tuovat näyttelyyn luonto- ja maisema-aiheisia taideteoksia, luonnoksia ja piirroksia. Teemaa käsitellään laajasti niin luonnonmaisemien kuin rakennetun ympäristön kautta sekä kodin sisustustekstiilien ja käsitteellisen taiteen keinoin. Finna-alustalle toteutettu verkkonäyttely on suunnattu kaikille tietoa tarvitseville sekä verkosta elämyksiä etsiville. Näyttelyä voi tutkailla vaivattomasti esimerkiksi kotoa käsin. Myös koulut saavat verkkonäyttelystä sisältöä opetukseensa.

Jyväskylän taidemuseo

Värinäkyjä – Yrjö Saarinen 
Verkkojulkaisu esittelee artikkeleiden ja teoskuvien välityksellä Jyväskylän ja Hyvinkään seudulla vaikuttaneen Yrjö Saarisen (1899–1958) elämää ja taidetta. Lisäksi sivustolla on väreihin ja väriteorioihin liittyvää pedagogista aineistoa ja tehtäviä, sekä vuonna 2021 valmistunut Tourujoki-video. Saarisen Jyväskylä-aiheisista maalauksista noin puolet kuvaa Tourujoen ympäristöä. Verkkojulkaisu taustoittaa Jyväskylän taidemuseossa 17.9.2021–9.1.2022 esillä ollutta Yrjö Saarisen näyttelyä.

360-kierros Miltä näyttää aika? -kokoelmanäyttelyssä 7.5.2020
360-virtuaalikierroksen toteutus: Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijat Katariina Nikkilä ja Anita Savolainen. Yhteistyössä mukana myös jyväskyläläinen Digi & Game Center.

Miltä näyttää aika? Kuvataidetta Keski-Suomessa 1975–1997
Verkkonäyttely sisältää poimintoja Jyväskylän kaupungin taidekokoelmasta vuosilta 1975 –1997. Se taustoittaa keväällä 2020 Jyväskylän taidemuseossa esillä olleen näyttelyn teemoja esittelemällä näyttelyn taiteilijat ja teokset. Sivustolla on myös aikajana kuvataiteen tapahtumista, artikkeleita sekä materiaalia taidetestaajien käyntiä varten. Käsikirjoituksesta ja toimituksesta ovat vastanneet Seija Heinänen, Teija Lammi, Jaana Oikari ja Sirpa Turpeinen.

Graphica Creativa 2019 – Hereafter
Graphica Creativa 2019 – Hereafter -näyttelyn pääosassa olivat taidegrafiikan opiskelijat. Näyttelyyn oli kutsuttu taideyliopistot kolmesta maanosasta: Helsingistä, Oslosta, Tokiosta sekä Edmontonista. Kukin yliopisto oli valinnut ajankohtaisen teeman, jota opiskelijat teoksissaan käsittelivät. Opiskelijatöiden lisäksi esillä oli professorien ja opettajien teoksia sekä Kuvataideakatemian opettajien yhteisteos Kuvitellut maisemat. Verkkosivustolle on koottu näyttelyn taiteilijat kunkin yliopiston teeman alle. Tietojen koostamisesta on vastannut Teija Lammi. Näyttely oli esillä Jyväskylän taidemuseossa 27.9. –1.12.2019.

Mobiiliopas Toisia todellisuuksia -näyttelyyn
Mobiilioppaan avulla voit tutustua teoksiin ja taiteilijoihin, kuunnella Pasi Ilmari Jääskeläisen teoksista kirjoittamia tekstejä ja kertoa omia tulkintoja teoksista. Jyväskyläläinen kirjailija Pasi Ilmari Jääskeläinen on kirjoittanut lyhyet tarinat Kati Immosen Riskiperimä -akvarelliteossarjaan, Jari Haanperän Projektor B -installaatioon ja Alessandro Bavarin valokuvasta Uudet jälkeläiset: muotokuva peiliin katsovasta tytöstä. Opas noudattelee näyttelyn ripustusta edeten teoksesta toiseen kerros kerrallaan. Kertomusten äänittämisestä on vastannut ohjaaja, näyttelijä Kari Toiviainen. Muissa rooleissa ovat Kalle Vastamäki, Heidi Luck ja Miska Ruokokoski. Koko mobiilioppaan koostamisesta on vastannut Tiina Helttunen. Näyttely oli esillä Jyväskylän taidemuseossa 8.6.-7.10.2018.

Sata vuotta, tuhat tulkintaa
Jyväskylän taidemuseon verkkonäyttely Sata vuotta, tuhat tulkintaa esittelee Suomen taiteen merkkiteoksia 1800-luvun lopusta 2010-luvulle uudesta näkökulmasta, erilaisten tulkintojen kautta. Kuvataiteen avulla rakennettiin suomalaisuutta ja kansallista identiteettiä, mutta tulkitsevatko nykyihmiset kuvastoa toisin? Sisältää kuvia, videoita, artikkeleita verkkojulkaisussa, tutkimustietoa, tulkintoja eri tieteenalojen näkökulmasta ja yksittäisten ihmisten omakohtaisia ajatuksia teoksista.

E-kirja: Sata vuotta, tuhat tulkintaa
Toimittanut vuonna 2017 Seija Heinänen, julkaisijat Jyväskylän taidemuseo ja Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistys. Jyväskylän yliopiston eri laitosten professorit ja opetushenkilökunta kirjoittivat kuusi artikkelia, joissa he tulkitsivat Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttelyn teosten sisältöjä.

Graphica Creativa 2016 - a PRESENT to the PAST
Verkkojulkaisu kansainvälisestä vuoden 2016 Graphica Creativa -näyttelystä, joka oli esillä Jyväskylän taidemuseossa 7.10.2016–1.1.2017.

Leidien 10 värikästä vuotta
Leidit on jyväskyläläisten varttuneiden naisten vertaisryhmä, joka on toiminut kymmenen vuoden ajan Jyväskylän taidemuseossa. He ovat osallistuneet museon projekteihin ja tuoneet niihin oman näkökulmansa. He ovat kokoontuneet säännöllisesti leikkimään väreillä ja nauttimaan yhdessä olemisesta, jakamaan ilot ja surut. He ovat tehneet myös näyttelyitä, joista yksi kiertää lainattavana vanhusten palvelutaloihin. Lainaamalla näyttelyn saa taloonsa myös Leidit pitämään työpajan tai värituokion. Verkkojulkaisu kertoo Leidien värikkäistä kymmenestä vuodesta vertaisryhmänä.

Mobiiliopas: Jyväskylän Kirkkopuiston kertomaa
Sisältö koostuu videoista, valokuvista ja teksteistä. Kolmeen eri teemaan keskittyvät sisältöreitit johdattavat käyttäjän puiston, patsaiden, muistomerkkien sekä rakennusten historiaan. Opas on toteutettu yhteistyössä Keski-Suomen museon kanssa. Sen on koostanut Tiina Helttunen.

Matkalla maan keskipisteeseen
Verkkojulkaisu esittelee keskisuomalaisen nykytaiteen näyttelyprojektin kolmessa museossa: Jyväskylässä, Saarijärvellä ja Keuruulla vuosina 2015-2016. Kaikkien 20 näyttelyn taiteilijoiden arkea on dokumentoitu valokuvaamalla ja haastattelemalla. Taiteilijoiden videohaastattelut on nähtävissä sivuilla.

Ehtiihän sinne Pariisiin myöhemminkin
Verkkojulkaisu liittyy samannimiseen näyttelyyn Jyväskylän taidemuseossa vuonna 2015. Näyttely esitteli 1950- ja 60 -lukujen taiteilijoita ja ilmiöitä keskisuomalaisessa taide-elämässä pääasiassa Jyväskylän kaupungin taidekokoelmien kautta.

Tunne maisema - verkkonäyttely
Tämä verkkojulkaisu liittyy Tunne maisema -näyttelyyn, joka oli esillä Jyväskylän taidemuseossa 17.6.–23.10.2011. Sivusto esittelee tarkemmin kymmenen Akseli Gallen-Kallelan ja Pekka Halosen näyttelyssä esillä ollutta maalausta, 13 nykytaiteilijoiden maisema- ja ympäristöteemaa käsittelevää teosta sekä yhden teossarjan. Lisäksi sivustolle on koottu ja linkitetty maisemaan ja ympäristöön liittyviä aineistoja sekä toiminnallisia tehtäviä omatoimiseen työskentelyyn. Sivuston verkko-opetustehtävät soveltuvat peruskoulun 1–9-luokkalaisille. Sivusto tarjoaa maisema- ja ympäristöasioihin liittyvää pohdittavaa kaikille asiasta kiinnostuneille.

Maisemapaikka-verkkojulkaisu
Maisemapaikka kertoo havainnoista ja muutoksista neljässä eri maisemakohteessa, jotka sijaitsevat Keuruulla (Huhkojärvi), Kuhmoisissa (Kivikoski), Viitasaarella (Kymönkoski) ja Laukaassa (Saraakallio).  Paikoiksi valittiin kolmen taiteilijan, Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Wilho Sjöströmin, maalauskohteet sekä kalliomaalausalue. Maalauksia ja nykymaisemasta elo-syyskuussa 2010 otettuja kuvia ja videoita vertailemalla sekä tutkimustietoon tutustumalla voi tulkita maisemassa ja luonnossa tapahtuneita muutoksia ja paikan historiaa.

Keski-Suomen museo

Kuinka tuulipuku tuli Suomeen? -opastettu kierros
Yle Jyväskylän opastetulla kierroksella kuullaan ja nähdään Keski-Suomen museon eli KeMun Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyn helmiä. Museolehtorin matkassa pääsee mukaan Keski-Suomen historiaan aina rautakauden kätköiltä 1980-luvulle, jolloin koko kansan uniformu, tuulipuku, tuli Jyväskylän kautta Suomeen. 

Keskisuomalaisia matkailureittejä
Korpilahdelta Jämsään
Sumiainen - Konginkangas - Viitasaari
Ensimmäinen Keski-Suomesta kertova matkaopas ”Keski-Suomi Matkaopas” ilmestyi vuonna 1899. Oppaassa esiteltiin neljä matkailijareittiä sekä omat lukunsa Keski-Suomesta, Jyväskylästä ja juuri valmistuneesta Haapamäen-Suolahden rautatiestä. KeMu tarjoaa nostalgiaotteita näiltä pääreiteiltä.

Leirintämatkailua Keski-Suomessa: Tuomiojärven leirintäalue
Suomeen odotettiin 1950-luvun alussa olympiaturisteja, joita silmällä pitäen Jyväskylän matkailulautakunta päätti rakennuttaa kaupunkiin leirintäalueen. Telttailualue perustettiin Tuomiojärven rannalle ja siitä muodostui vuosikymmenien ajaksi suosittu camping-alue.

Päijänne puhtaaksi -liike
Kaikki alkoi Laukaan vesipäiviltä! Toimittaja Arja Paakkanen muistelee 1980-lukua, jolloin huoli teollisuuden jätevesien saastuttamasta Päijänteestä sai aikaan Päijänne puhtaaksi -kansanliikkeen.

Puutarhatarinoita 
Puutarhatarinoita-sivujen kautta on oiva mahdollisuus irrotella ja kertoa, millainen on oma unelmiesi puutarha. Voit myös vastata puutarha-teemaisiin kyselyihin tai lähettää sivulle kuvia puutarhastasi. Puutarhatarinoita-verkkosivujen aineistot tallentuvat KeMun kokoelmiin.

Kauppakadun laudatur 
Tervetuloa suorittamaan Kauppakadun laudatur! Nyt ei kuitenkaan olut-tuopin avulla, vaan bongaamalla Jyväskylän pääkadun, Kauppakadun, tontit ja värikäs historia.

Juuret ja siivet SIVUSTOA HUOLLETAAN
Hei opet! Tässä on tarjolla oppimisen avuksi Juuret ja siivet, monipuolinen ja osallistava oppimateriaali. Matkaa nuorten kanssa yhdessä heidän omaan kulttuuriperintöönsä tekevät intoileva Raisa, luova ja kriittinen Oona sekä Matias, jota tytöt kutsuvat flegu-Sveitsiksi. Heidän kanssaan ei käy oppiminen tylsäksi!

Aallon kylässä
Tervetuloa Aallon kylään – Jyväskylään! Tämä mobiiliopas johdattaa sinut noin 2,5 kilometrin mittaiselle ääniopastetulle matkalle halki Jyväskylän.

Suomen käsityön museo

Nykytallennus-sivusto
Sivulla on Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän avoimen yliopiston museologian opiskelijoiden tallennusharjoitustöitä Suomen käsityön museolle.

Rauta on taottava kuumana
Fil. lis. Maija-Liisa Hirvi toimi Suomen käsityön museon ensimmäisenä johtajana Jyväskylässä vuosina 1982–1992. Rauta on taottava kuumana -kokonaisuudessa hän muistelee museon alkuaikojen tapahtumia 20.4.2013.

Käsityö yhdistää -verkkonäyttely
Taitoliiton satavuotisen toiminnan kunniaksi Suomen käsityön museo on tuottanut Käsityö yhdistää –verkkonäyttelyn, joka kertoo alueellisten taitoyhdistysten toiminnasta sadan vuoden ajalta. Toiminnot ovat muuttuneet, mutta käsityön tekeminen on edelleen kaikkia yhdistävä tekijä.

Käsityössä elämän tuntu

Sukella käsityön värikkääseen verkkoon. Nyt käsityöntekijä saa vaikutteita, ideoita, tietoa ja taitoa nettiavaruudesta, ennen malleja katseltiin kirkossa ja kirkonmäellä. Vieläkin käsityöstä aistii luonnon tuntoja, tunnelmia, materiaaleja ja värejä. Verkkonäyttely pohjautuu Suomen käsityön museon perusnäyttelyyn Käsityössä elämän tuntu, joka valmistui kesällä 2000.

Astu tarinaan äänioppaiden avulla
Äänipolkujen avulla voit kuunnella neliosaista Astu tarinaan ja koe käsityössä elämän tuntu -sarjaa. Kyllä äijätkin osaa -äänipolku on suunnattu miehille, Taitavia naisia naisille, Kiertokulku nuorille ja Missä villalanka kasvaa? lapsille. Äänipolut sisältävät fiktiivisiä tarinoita, mutta myös tositapahtumiin pohjautuvia muisteluja ja haastatteluja. Polut antavat uuden ulottuvuuden Käsityössä elämän tuntu -näyttelystä poimituille esineille ja ilmiöille.

Lämmöllä – Hyväntekeväisyyskäsitöitä 2010–2011
Suomen käsityön museon näyttely hyväntekeväisyystöistä oli esillä Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 22.12.2010–6.2.2011. Hyväntekeväisyyskäsitöistä koottiin myös verkkonäyttely.

Kukako – Kulttuuria Kaikista Kolkista
Suomen käsityön museon Kukako-hankkeen tuloksena avattiin keväällä 2010 vuorovaikutteinen sivusto, jota voidaan hyödyntää koulujen kulttuuriperintöopetuksessa. Sivuston tavoitteena on, että lapset oppivat arvostamaan omaa ja kunnioittamaan toisten kulttuuriperintöä. Oma jokapäiväinen elämisympäristö on tärkeä ja säilyttämisen arvoinen, vaikka sitä ei olekaan julistettu kulttuuriperinnöksi. Suomen käsityön museo valtakunnallisena erikoismuseona haluaa Kukako-sivustolla ottaa osaa keskusteluun kulttuuriperinnöstä - tehdä siitä jokaisen arkipäivää. 

Taidon 100 vuotta
TAITO-lehti juhli yhtäjaksoisen julkaisun vuosisataa vuonna 2007. Juhlavuodesta koostettiin myös pienimuotoinen verkkonäyttely Taidon 100 vuotta

Kässäätkö
Kässäätkö – koulukäsityön muistiverkko -sivuilla voit tutustua koulukäsityön historiaan. Sivulle on koottu myös koulukäsityöhön liittyviä muistoja ja valokuvia sekä tietoa koulukäsityöhön liittyvästä tutkimuksesta.

Koulukäsityöt
Uudistetaan yhdessä yli 150 vuotta vanhaa tarinaa koulukäsitöistä! Koulukäsityöllä on Suomessa pitkät perinteet ja Suomen käsityön museo on tallentanut rakastetun ja vihatun aineen muistoja kokoelmiinsa jo vuodesta 1999 lähtien. 

Keruusivustot on päivitetty ja muistojen keruu jatkuu osana aineettoman kulttuuriperinnön keruuta koulukasityot.muistele.fi-sivustolla. Tehdään koulukäsityömuistot ja nykypäivän moninainen koulukäsityö yhdessä näkyväksi!

Koulukäsityöt-sivuston kautta opettajat voivat myös jakaa museolle kuvia nykypäivän koulukäsitöistä: koulukasityot.muistele.fi/opettajille

Keski-Suomi muotoilee '08
Sivusto esittelee Keski-Suomi muotoilee '08 -näyttelyn töitä. Voit pohtia, ovatko osallistujien teokset käsityötä, taidekäsityötä, taideteollisuutta tai teollista muotoilua?

Kulissien takaa
Museossa tapahtuu monia asioita piilossa, kulissien takana. Tule kuvalliselle seikkailulle museon takahuoneisiin, joissa näyttelyvieras ei normaalisti pääse käymään.

Suomalaiset kansallispuvut
Suomen kansallispuvut -sivusto esittelee saatavilla olevat suomalaiset kansallispuvut. Hakemisto sisältää myös puvun myyjän yhteystiedot. Myyjä vastaa puvun tarvikkeista, kaavoista ja työohjeista tai valmiin puvun toimittamisesta. Sivustoa ylläpitää Suomen kansallispukukeskus, joka toimii Suomen käsityön museon yhteydessä. 

Pointti
Suomen käsityön museon näyttelyissä tutustutaan laajalla skaalalla käsityön eri ilmiöihin ja tekniikoihin. Joskus näyttelyyn haluaa kuitenkin palata vielä kotonakin tai jokin osa-alue jäi kutkuttelemaan mielen sopukoihin lisätietoa kaivaten. Suomen käsityön museon Pointtiin koostetaan näyttelykohtaiset syventymispaketit ajankohtaisista näyttelyistä. Sukella syvälle käsityön maailmaan! 

PORON JÄLJILLÄ - pohjoisen käsityöläisiä
Poron jäljillä – pohjoisen käsityöläisiä -sivusto on tarkoitettu kaikille käsityöstä, pohjoisesta elämästä ja elämäntavasta, luonnosta ja poroista kiinnostuneille. Poro on mukana monen pohjoisen ihmisen elämässä aina ja kaikkialla.

Tie romanien elämään
Sivusto perustuu Suomen käsityön museon yhteydessä toimivassa Suomen kansallispukukeskuksessa 9.6.-10.9.2006 esillä olleeseen pienimuotoiseen, suomalaista romanikulttuuria esitelleeseen näyttelyyn.

Taito elää
Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:n juhlavuoden kunniaksi Suomen käsityön museolla järjestettiin Irene Ylösen kirjoittamaan historiaan perustuva pienoisnäyttely 1.7.2003–14.9.2003.

Ahvenanmaan käsityöläisyys
Vuosina 2002 ja 2003 aloitettiin alueellinen nykykäsityöläisten toiminnan tallennustyöprojekti. Saaristo- ja rannikkoalueen vierailujen jatkona Suomen käsityön museon henkilökunta tutustui kesällä 2004 Ahvenanmaan käsityöläisyyteen. Ahvenanmaalaisten käsityöläisten luona vierailivat tp. amanuenssit Seija Hahl ja Anneli Hemmilä-Nurmi. Käsityöläisten elämää tallennettiin haastatteluin, valokuvaamalla, videoimalla ja tekemällä esinehankintoja museon kokoelmiin. Ahvenanmaan käsityöläisyys -sivustolle koottiin projektin edistymistä ja tuloksia. 

Saaristolaiskäsityö
Saaristolaiskäsityöprojekti on Suomen käsityön museon alueellinen tallennus- ja dokumentointi-projekti. Kesällä 2002 ja syksyllä 2003 museon työntekijät kävivät dokumentoimassa eri puolilla saaristoa ja meren rannikkoa asuvien käsityöläisten arkipäivää. Sivustolla on runsaasti tietoa saariston käsityöläisyydestä. 

T se itse
T se itse -verkkonäyttely avattiin lokakuun 2000 alussa. Luonnonmateriaaleista ja käsityöstä kertova verkkonäyttely toteutettiin museon kummiluokan avustuksella. Näyttely antaa myös ohjeita käsitöihin ja askarteluun sekä aineksia ajatteluun.

Vuorelma 100 – Arjessa ja juhlassa

Kotikutomo Helmi Kummila, vuodesta 1913 alkaen Kotikutomo Helmi Vuorelma, aloitti toimintansa syksyllä 1909. Vuorelma 100 – arjessa ja juhlassa -näyttely kertoo Helmi Vuorelma Oy:n 100-vuotisesta historiasta. Näyttely oli esillä Suomen käsityön museossa vuonna 2009, ja sen näyttelytekstit siirrettiin Craftstories-sivustolle vuonna 2021.