Harjoittelussa museoiden toimintaan perehdytään monesta kulmasta

Jyväskylän museot tarjoavat harjoittelu- ja työkokeilupaikkoja eri oppilaitosten opiskelijoille ja uuden ammatin etsijöille. Museologian opiskelija Anna Tiainen teki oman harjoittelunsa Keski-Suomen museossa loka-marraskuussa.
"Teoria muuttui käytännöksi, kun vuoden lukemisen ja luentojen kuuntelun jälkeen pääsin ihan konkreettiseen museomaailmaan työharjoittelun merkeissä. Suoritin kuuden viikon harjoitteluni Keski-Suomen museossa ja jo kolmen viikon jälkeen olin saanut monipuolisen katsauksen museotyön eri kentistä.
Se, miksi halusin suorittaa harjoitteluni juuri Keski-Suomen museossa juontaa juurensa siihen, miksi ylipäätään halusin alkaa opiskella museologiaa. Muutin kaksi vuotta sitten 20 vuoden tauon jälkeen takaisin synnyinkaupunkiini Jyväskylään ja poikkesin silloin ensi kertaa juuri kyseisessä museossa. Kotiseutuarvostuksen lisäksi kokemus herätti minussa vielä jotain syvempää ja tuli tunne, että haluan olla vielä enemmän osa tätä museomaailmaa kuin vain asiakkaana kiertelemässä. Aloitinkin siis museologian perusopintoni Jyväskylän avoimessa yliopistossa ja toteutan alanvaihtoa graafisen suunnittelijan ammatista ja toivottavasti myöhemmin myös työskentelen museoissa.
Työharjoitteluni aikana minulle on avautunut vielä paremmin se, miten monipuolista museoiden toiminta on. Objektien ja niihin liittyvien tarinoiden tallentamisen lisäksi museoiden monipuolinen pedagoginen työ tuo yhteisen kulttuurimme ja perintömme ymmärryksen kaikkien saataville iästä riippumatta. Erilaiset osallistavat lähestymistavat madaltavat ihmisten kynnystä astua museoihin. Museoita ja näyttelyitä voi kukin lähestyä haluamallaan tavalla, kun ihmisten erilaiset oppimis- ja havainnointitavat on otettu niissä huomioon.
Ensimmäisen viikon toimistolla tehdyn tallennus- ja digitointitöiden jälkeen siirryin vaiheittain itse museorakennukseen, jossa tutustuin asiakastyöhön ja konkreettiseen tekemiseen mm. työpajojen järjestelyjen kautta. Sain pintaraapaisun useista eri museoalan työnkuvista ja kokemattomana uutena tulokkaana olin tietysti intopiukeana kaikkien kokemusten edessä. Itselleni ominaisimmat työtehtävät olivat kuitenkin toiminnalliset käytännön työt suunnittelun, ideoinnin ja toteutuksen parissa.

Vaikka olenkin luonteeltani enemmän toiminnallinen taka-alalla häärääjä, kiinnostaa minua myös ryhmien opastaminen. Seurasin harjoitteluni aikana opastuksia ja oli mukava huomata, miten paljon opastuksiakin voidaan räätälöidä ryhmän kiinnostustenkohteiden ja iän mukaan. Opastus ei tarkoita aina sitä, että koko museo kierretään jonossa läpi ja joka ikinen esillä oleva esine esitellään hankalien vuosilukujen kera läpi, vaan esimerkiksi koululaisryhmien kohdalla voidaan keskittyä johonkin näyttelyn tiettyyn osaan ja osallistaa lapsia (ja aikuisiakin) erilaisilla tehtävillä. Eräälle kouluryhmälle esiteltiin erityisesti kivi-, pronssi- ja rautakauden osasto, koska he olivat juuri niitä aiheita käsitelleet koulussa. Tällainen opastukseen liittyvä suunnittelu ja muuntautuvuus on kiinnostavaa.
Harjoittelun toisella puoliskolla tutustuin mm. kokoelmanhallintaan, luettelointiin ja konservointiin. Kaiken kaikkiaan harjoittelukokemukseni oli värikäs niin työnkuvan kuin lukuisten eri ihmisten tapaamistenkin osalta ja tulee vaikuttamaan tuleviin valintoihini ja elämänkulkuuni voimakkaasti."
Kiitos Annalle hyvästä työstä ja harjoittelujaksosta! Jos harjoittelu tai työkokeilu museossa kiinnostaa, kannattaa museoihin olla rohkeasti yhteydessä. Hakemuksia käsitellään ympäri vuoden!