Hyppää pääsisältöön
Kuva
Riitta Uusitalo Jyväskylän taidemuseon taiteilijatapaamisessa 8.5.2020. Kuvassa Uusitalo seinämaalauksensa edessä taidemuseon Holvissa. Kuva Jyväskylän taidemuseo. Kuva Jyväskylän taidemuseo
"Olen piirtänyt pienestä lapsesta asti. Yhtä kauan olen ollut kiinnostunut luonnosta ja kasveista."
Kuva
Riitta Uusitalo Jyväskylän taidemuseon taiteilijatapaamisessa 8.5.2020. Kuvassa Uusitalo seinämaalauksensa edessä taidemuseon Holvissa. Kuva Jyväskylän taidemuseo

Taiteen moniosaaja Riitta Uusitalon juuret Jyväskylän taidemaailmassa ovat vankat. Ensimmäiset kontaktinsa hän otti Jyväskylän taidemuseoon jo 60-luvulla, jolloin hän kävi museon taidekerhossa. 70-luvulla puolestaan kuvataideharrastus jatkui grafiikan kursseilla sekä avoimella pajalla. Harrastuksen muututtua 80-luvulla uraksi Uusitalosta tulikin entistä tutumpi näky taidemuseolla – hän opetti ja ohjasi oppilaita sekä teki muun muassa kuvitustöitä museon esitteisiin ja julisteisiin. Asunnon sijaitessa lähellä museota käynnit olivat tiheitä ja vuosisadan lopussa tehtiinkin kuulemma koko ajan jotain yhteistyötä.

”Yhtä kauan olen ollut kiinnostunut luonnosta ja kasveista. Tämä sopii hyvin yhteen taiteen kanssa”, hän kertoo.

Uusitalo päätyi ensin Oriveden opiston kuvataidelinjalle selattuaan ensin rullalle ammatinvalintaoppaan sopivaa ammatinvalintaa pähkäillessään. Oriveden jälkeen hän siirtyi Kankaanpään taidekouluun. Oppivuodet osoittautuivat hyviksi niin opetuksen kuin opiskelukavereidenkin osalta, joista suurin osa päätyikin taidealalle opintojen päätyttyä.

”Siihen aikaan Kankaanpäässä piti olla omatoiminen, sellainen tapa sopi hyvin minulle. Materiaalit kustansimme itse, joten se edellytti myös koulun ohessa työskentelyä. Yhtä kaikki, saimme olla koulussa jokaisena päivänä iltayhdeksään asti ja siihen astihan siellä tuli maalattua”, summaa Uusitalo.

Viime vuosinakin Uusitalon on voinut bongata niin Jyväskylän taidemuseosta kuin Keski-Suomen museostakin. Tänä vuonna hän on työskennellyt osana Miltä näyttää aika –näyttelyn työryhmää, minkä myötä hän päätyi myöskin maalaamaan taidemuseolle suuren seinämaalauksen.

”Ensin suunnittelin Veikko Hirvimäki-hahmon, Mr. Moosehillin, lähinnä nuorille ja lapsille. Taidemuseon intendentti Teija Lammi suunnitteli julistetta ja sai ajatuksen seinään maalatusta julisteen kuvasta. Maalaus on portaikon seinässä ja julisteessa kuva portaikosta. Se oli lähtökohtaisesti kiinnostava idea ja näin lopullisessa julisteessa on kolmen tekijän työpanos”, kertoo Uusitalo.

Vuonna 2016 Uusitalo sai oman diip!-uusia maalauksia –näyttelynsä KeMuun. Näyttely esitteli hänen vuonna 2015 maalaamiaan akryylimaalauksia, joiden aiheet löytyivät mullassa olevien mukuloiden lisäksi parvekkeella kasvaneista dahlioista, valoista ja varjoista, vesipisaroista, heijastuksista sekä pyöreistä muodoista. 

”Kaikki kuitenkin alkaa siitä, kun mukulat laitetaan multaan”, Uusitalo kertoi avajaisten alla vuonna 2015.

Toivotamme Riitalle hyvää syntymäpäivää sekä mukavia hetkiä taiteen ja luonnon parissa!

Riitta Uusitalo on monialainen jyväskyläläistaiteilija, joka on palkittu muun muassa Valtion lastenkulttuuripalkinnolla, Suomen sarjakuvaseuran Puupäähatulla ja Suomen taideyhdistyksen dukaattipalkinnolla. Viime aikoina muun muassa Helsingin Sanomat on kirjoittanut juuri 60 vuotta täyttäneestä taiteilijasta ja hänen urastaan.
 

Kuva
Riitta Uusitalon seinämaalaus Miltä näyttää aika -näyttelyssä. Kuvaa käytettiin näyttelyn julisteessa. Kuva: Hannu-Pekka Auraneva. Kuva Jyväskylän taidemuseo