Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kulttuuriluotsit Lutakon puistossa Marja Kolun Aatamin puraisu veistoksen ympärillä

Koronatilanteen helpottuessa kulttuuriluotsit kannustavat ihmisiä jo liikkeelle, mm. museoihin on turvallista lähteä.  Suosittelemme yhä pienehköjä ryhmiä max. 10 henkilöä sisätiloissa.  

Tapaamisissa noudetaan turvallisuusohjeita ja monissa paikoissa suositellaan maskeja yhä. 

 


Kulttuuriluotsitoiminta

Kulttuuriluotsit ovat Jyväskylän kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia kulttuuritarjontaan perehtyneitä vertaisohjaajia, jonka kuka tahansa voi pyytää seuraksi eri kulttuurikohteisiin. Luotsit toimivat kanssakulkijoina museoissa, taidenäyttelyssä, teatterissa, musiikkiesityksissä tai muualla lähiympäristössä.

Kulttuuriluotsitoiminta on tarkoitettu aivan kaikille, myös ikäihmisille ja erityistä tukea tarvitseville. Luotsi voi luotsata joko yksityisen henkilön, pienen ryhmän tai vaikkapa palvelutalon asukkaan henkilökohtaisen avustajan kera. Tarvittaessa luotsi voi tulla hakemaan luotsattavan myös kotiovelta.

Kulttuuriluotsien palvelut perustuvat vapaaehtoisuuteen. Luotsin kanssa pääsee Jyväskylän museoihin ilmaiseksi, muihin luotsauskohteisiin pääsymaksun saa mahdollisesti alennettuun hintaan. Luotsit eivät kuitenkaan ole oppaita, vaan vapaaehtoisia maallikoita, joita koskevat vapaaehtoistoiminnan periaatteet.

Taide-elämykset ja kulttuuriharrastukset tuovat hyvinvointia, ja kulttuuriluotsitoiminnan idea onkin mahdollistaa näihin osallistuminen kaikille. Vapaaehtoistoiminnalla voidaan kohentaa myös ikääntyneiden, laitoksissa asuvien ja muiden erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden elämänlaatua.

Mihin kulttuuriluotsin kanssa voi mennä?

Luotsit ovat tutustuneet eri kulttuurikohteisiin. Kulttuuriluotsit suosittelevat alla mainittuja kohteita, erityisesti tänä kesä 2021 suosittelemme Jyväskylän taidemuseota, jossa on kaksi luotsien koostamaa näyttelyä. Lisäksi luotsin voi kysyä kaveriksi muihinkin kohteisiin, tapahtumiin tai esityksiin. Käytettävissä ovat myös eri taidelajeihin erikoistuneet tanssi- ja elokuvaluotsit.

Suomen käsityön museo

Jyväskylän taidemuseo

Keski-Suomen museo

Alvar Aalto museo

Näyttelykeskus Soihtu

Luontomuseo

Suomen ilmavoimamuseo

Jyväskylä Sinfonia

Jyväskylän kaupunginteatteri

Jyväskylän kaupunginkirjasto

Galleria Becker

Taidekeskus Järvilinna

Höyrygalleria

Kuva
Kolme kulttuuriluotsia ulkoiluttaa taideteosta kävelykadulla ja heiluttaa taide ulkoilee lippuja
Kulttuuriluotsit ulkoiluttavat taidetta kävelykadulla.

 

 

Miten tilaat kulttuuriluotsin?

Kulttuuriluotsin voit tilata puhelimella numerosta 050 338 1114.

Kulttuuriluotsikoordinaattorilta saat halutessasi myös neuvoja ja vinkkejä mielenkiintoisista vierailukohteista tai ajankohtaisista tapahtumista. Kulttuurikäynnin yksityiskohdat ja erityistoiveet käydään yhdessä läpi tilausta tehdessäsi.

Kulttuuriluotsien tilaus ja neuvonta

Hannemari Laitinen, p. 050 338 1114, hannemari.laitinen(at)jyvaskyla.fi