Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kaksi naista pöydän ääressä. Kuva Leila Koskinen
Pääsisältö

Vapari

Vapari on suljettu 17.6.-4.8.2024
Kerta-apu on tauolla 13.6.-4.8.2024

  • organisoi, perehdyttää  ja  välittää  vapaaehtoistoimintaa Jyväskylässä
  • auttaa etsimään itselle sopivan  vapaaehtoistoiminnan  paikan
  • koordinoi  vapaaehtoistoimijoiden paikallista verkostoa, Jyväskylän valikkoryhmää, joka järjestää vuosittain vapaaehtoistoiminnan messut  sekä asiantuntijaseminaarin, vapaaehtoistoiminnan  infoja ja kehittää yleisesti vapaaehtoistoiminnan organisointia.

Vapariin voi olla yhteydessä kaikissa vapaaehtoistoimintaa koskevissa asioissa. Autamme parhaamme mukaan!

Vaparin oma vapaaehtoistoiminta kohdistuu erityisesti ikääntyneiden kohtaamiseen ja auttamiseen. Vaparin vapaaehtoisena voi toimia kertaluoteisesti liikuntakaverina, asiointiapuna, kodin pienissä askareissa auttaen tai digineuvojana asiakkaan kotona, tai säännöllisenä ulkoilu- tai juttukaverina.

Tutustu Vaparin omaan vapaaehtoistoimintaan. Helpoiten pääset toimintaan mukaan osallistumalla vapaaehtoiskoulutukseen.

Katso lisää: Ryhdy Vaparin vapaaehtoiseksi

Vaparin vapaaehtoiskoulutukset

Jos sinulla aikaa tunti viikossa tai kahdessa ja tykkäät olla ihmisten kanssa, niin sinulla on erinomainen tilaisuus ryhtyä liikuntaluotsiksi tai kotikaveriksi! Voit tulla koulutukseen ja sen jälkeen päättää, lähdetkö mukaan. Ilmoittaudu viimeistään edellisenä iltana. 

Koulutuksen alussa kerrotaan vapaaehtoistoiminnan yleisistä periaatteista ja Vaparin vapaaehtoistoiminnan muodoista. Tämän jälkeen perehdytään Vaparin kotikaveri- ja liikuntaluotsitoimintaan. Koulutuksessa on mukana Vaparin vapaaehtoinen kertomassa omia kokemuksiaan vapaaehtoisena toimimisesta.

Kotikaverin käynnit tuovat vaihtelua kotona asuvan henkilön arkeen. Asiakkaana voi olla ikääntynyt tai muuten tukea tai seuraa kaipaava henkilö. Asiakas tai hänen läheisensä voivat pyytää vapaaehtoista säännölliseksi kaveriksi, lehden lukuun, ulkoiluun, asiointiin tai yhteiseen puuhasteluun kotona tai lähiympäristössä. Tapaamiset ovat 2–4 kertaa kuukaudessa noin tunnin ajan.

Liikuntaluotsina jaat ja saat hyvää mieltä ja liikunnan iloa lähtemällä kaveriksi ulkoilemaan, kuntosalille tai vaikka uimahalliin. Voit myös toimia kaverina ja tukena liikuntatapahtumissa. Halutessasi pääset ohjaamaan liikunnallisia ryhmiä. Liikuntaluotsina voit toimia säännöllisesti tai satunnaisesti, saman tai eri asiakkaitten kanssa. Eniten toiveita on ulkoiluun. Useimmat liikuntakaveria kaipaavat ovat ikääntyneitä henkilöitä. Liikunnan kaikkien muiden hyötyjen lisäksi olet tukemassa luotsattavan toimintakykyä.

Koulutus on suunnattu täysi-ikäisille henkilöille. Vapaaehtoiseksi voit ryhtyä ilman taustaosaamista. Toiminnasta on mahdollista saada halutessaan työtodistus. Nuorelle vapaaehtoistoiminta on hyvä lisä CV:ssä.

Seuraavan koulutuksen järjestämme syyskuussa.

Syksyn 2024 koulutukset

11.9. klo 17-19 Kortteli Klubilla, Vapaudenkatu 48-50
8.10. klo 15-17 etänä Teamsissa 
11.11. klo 17-19 etänä Teamsissa 

Ilmoittaudu vapaaehtoiskoulutukseen: Linkki ilmoittautumislomakkeelle
 

Ota yhteyttä -lomake verkossa

Koulutuksen ja asiakkaan tapaamisten lisäksi toimintaan kuuluu vapaaehtoisen ohjaus ja tuki, lisäkoulutukset, yhteiset tapaamiset sekä virkistyspäivät.

Vapaaehtoistoiminnan infot

Tule vapaaehtoistoiminnan infoon tutustumaan vapaaehtoistoimintaan, jos et ole aikaisemmin ollut mukana tai et vielä tiedä, mitä haluaisit tehdä.

Infot järjestetään joka kuukauden viimeisenä tiistaina klo 17-19 ei kesä-, heinä ja joulukuussa). Infot pidetään joko Kansalaistoiminnankeskus Matarassa, Matarankatu 6 A 1 tai etänä, Teamsissa.

Infotilaisuus on kaikille avoin eikä se sido mihinkään.

Infossa kerrotaan

  • mitä vapaaehtoistoiminnalla tarkoitetaan
  • kuka sitä voi tehdä
  • mitä sinulta odotetaan
  • mitä hyötyä siitä on sinulle ja muille

Saat tietoa vapaaehtoistoiminnan periaatteista ja sinua ohjataan etsimään sopiva vapaaehtoistehtävä kaupungilta, hyvinvointialueelta tai järjestöjen ja organisaatioiden yhteydestä. 

Voit toimia vapaaehtoisena ihmisten, eläinten tai luonnon parissa. Voit osallistua tapahtumien järjestämiseen tai hallitustyöskentelyyn. Vaihtoehtoja on lasten, nuorten, iäkkäiden tai vaikkapa kulttuurin tai netissä tapahtuvan toiminnan parissa.

Jos haluat tietoa erityisesti jostakin itseäsi kiinnostavasta teemasta, ilmoittaudu viimeistään edellisen viikon perjantaina. Muussa tapauksessa voit ilmoittautua myöhemminkin. Infon järjestää Jyväskylän valikkoryhmä. 

Ilmoittaudu Vapaaehtoistoiminnan infoon!

Syksyn 2024 infot

27.8. Kansalaistoiminnankeskus Matarassa, Lumme - kokoustila
24.9.  etänä Teamsissa 
29.10.  etänä Teamsissa
26.11. etänä Teamsissa

Vaparin toimintaa englanniksiVapari – volunteering in Jyväskylä

Yhteystiedot

Vapari suljettu 17.6.-4.8.2024
Kerta-apu tauolla 13.6.-4.8.2024

Jyväskylän kaupungin vapaaehtoistoiminnan palvelut - Vapari
Kansalaistoiminnankeskus Matara
Matarankatu 6 A 1, katutaso
40100 Jyväskylä
[email protected] 

Koordinaattori Mervi Robert
p. 040 575 8260
mervi.robert(at)jyvaskyla.fi

Koordinaattori Leila Koskinen
p. 050 312 5315
leila.k.koskinen(at)jyvaskyla.fi

Ota yhteyttä -lomake verkossa

Julkaisuja

Vapaaehtoistoimintaa ikäihmisten ehdoilla. Toimittaneet Eve Lahikainen ja Outi Platan, Kansalaisareena. Yhden artikkelin kirjoittaja on Vaparin koordinaattori Mervi Robert, 2023

Satunnaisia kohtaamisia kerta-avussa - etnografinen tutkimus vapaaehtoistyön arjesta. Maarit Knuuttila, Jyväskylän kaupungin vapaaehtoistoiminnan palvelut - Vapari, 2020

Tuettu vapaaehtoistoiminta - avain osallisuuteen. Toimittaneet Antti Rajala, Jyväskylä ja Pinja Nieminen, Kansalaisareena, 2017

Vaparin historiaa

Vapari somessa

Instagram
Facebook
Blogi

Somevirta-upotus
Asiasanat:  
vapari
vapaaehtoinen
vapaaehtoistoiminta
kerta-apu
digiluotsi