Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kaksi ihmistä katsoo pöydän ääressä valokuvia. Kuva Satu Leinonen
Pääsisältö

Jyväskylästä löytyy yli sata erilaista organisoidun vapaaehtoistoiminnan paikkaa. Kun harkitset vapaaehtoistoimintaan lähtemistä, mieti seuraavia asioita:

 • Minkälainen toiminta minua kiinnostaa?
 • Miksi haluan toimia vapaaehtoisena?
 • Mikä organisaatio ja toiminta vastaa arvojani?
 • Kuinka paljon aikaa ja energiaa olen valmis käyttämään vapaaehtoistoimintaan?

Mitä vapaaehtoistoiminta on ja mitä siitä saa?

Vapaaehtoistoiminta on kaikille avointa toimintaa, jota tehdään palkatta omasta vapaasta tahdosta, hyödyttämään toista ihmistä tai yhteisöä. Vapaaehtoistoiminta nähdään keinona vaikuttaa ja osallistua, lisätä yhteenkuuluvuutta ja hyvinvointia sekä tukea kansalaisvaikuttamista ja demokratiaa. Se hyödyttää niin vapaaehtoista itseään kuin ympäröivää yhteiskuntaakin. Vapaaehtoistoimintaa tehdään tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin. Vapaaehtoistoiminnan avulla voidaan tehdä monia asioita, joita palkkatyöllä ei tehtäisi. (Kansalaisareena)

Millaista vapaaehtoistoimintaa on tarjolla?

Vapaaehtoistoiminnan muotoja on erilaisia:

 • Pitkä- ja lyhytkestoista
 • Säännöllistä ja satunnaista
 • Luonnossa ja kaupungissa
 • Vuorovaikutteista ja itsenäistä
 • Kulttuuria ja monikulttuurisuutta
 • Järjestettyä tai organisaation ulkopuolista
 • Vaikka ja mitä!

Miten vapaaehtoistoimintaan pääsee mukaan?

Useimmat toimijat kertovat vapaaehtoistehtävistään omilla verkkosivuillaan. Helpoiten niihin pääsee käsiksi hakukoneilla sanoilla vapaaehtoistoiminta tai vapaaehtoistyö. Jos et tiedä, millaiseen toimintaa haluaisit tai mitä vaihtoehtoja on tarjolla, voit aloittaa osallistumalla vapaaehtoistoiminnan infoon.

Vapaaehtoistoiminnan info

järjestetään joka kuukauden viimeisenä tiistaina klo 17-19 (ei kesä-, heinä ja joulukuussa). Infotilaisuus on kaikille avoin eikä se sido mihinkään.

Infossa kerrotaan, mitä vapaaehtoistoiminnalla tarkoitetaan, kuka sitä voi tehdä ja mitä sinulta odotetaan. Ja mitä hyötyä siitä on sinulle ja muille. Saat tietoa vapaaehtoistoiminnan periaatteista ja sinua ohjataan etsimään sopiva vapaaehtoistehtävä kaupungilta, hyvinvointialueelta tai järjestöjen ja organisaatioiden yhteydestä. 

Voit toimia vapaaehtoisena ihmisten, eläinten tai luonnon parissa. Voit osallistua tapahtumien järjestämiseen tai hallitustyöskentelyyn. Vaihtoehtoja on lasten, nuorten, iäkkäiden tai vaikkapa kulttuurin tai netissä tapahtuvan toiminnan parissa. Jos haluat tietoa erityisesti jostakin itseäsi kiinnostavasta teemasta, ilmoittaudu viimeistään edellisen viikon perjantaina. Muussa tapauksessa voit ilmoittautua myöhemminkin. Infon järjestää Jyväskylän valikkoryhmä. 

Ilmoittaudu Vapaaehtoistoiminnan infoon

Syksyn 2024 infot

27.8. Kansalaistoiminnankeskus Matarassa, Lumme - kokoustila
24.9.  etänä Teamsissa 
29.10.  etänä Teamsissa
26.11. etänä Teamsissa
 

Asiasanat:  
vapaaehtoistoiminta
vapaaehtoinen