Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kuokka ja kottikärrit. Kuva Congerdesign
Pääsisältö

Upota sormesi multaan ja innostu palstaviljelystä! Jyväskylän kaupungilla on 424 viljelypalstaa seitsemällä eri palsta-alueella. Palstat ovat kooltaan yleensä 100 m2. Viljelypalstavuokrauksen hinta on 26 € / 100 m2. Palstojen koossa on hieman vaihtelua ja hinta määräytyy koon mukaan.

Viljelypalstatoiminta vuonna 2023

Uudet palstaviljelijät

Uusille viljelijöille vapaat palstat avautuvat varattaviksi 11.4.2023 klo 10. Palsta vuokrataan varauspalvelussa (vaatii pankkitunnukset ja sähköpostin) tai Jyväskylän infossa (Asemakatu 7). Palstavuokran maksamalla sitoutuu noudattamaan viljelypalstojen vuokrausehtoja. Tutustuthan viljelypalsta-alueiden sääntöihin etukäteen. Vuokrausehdot löytyvät  myös palvelukassalta ennen varauksen tekemistä. Otathan palstan numeron ylös varausta tehdessäsi. 

Keljonlahden, Kilkitniemen, Kirrin, Kortesuo-Viitaniemen, Naattian ja Sulkurannan viljelypalsta-alueilla on mahdollista viljellä monivuotisia kasveja. Näillä alueilla ei tehdä maanmuokkauksia kaupungin toimesta. 

Survo-Korpelan viljelypalsta-alueella maanmuokkauksia tehdään kaupungin toimesta keväisin ja syksyisin ja sen vuoksi palstat on tyhjennettävä kaikista tarvikkeista 10.10. mennessä. Tarvikkeita ei saa varastoida talvikauden aikana palsta-alueen vierellä ja metsikössä. 

Vanhat palstaviljelijät 

Viljelypalstan varaus pitää uusia omatoimisesti vuosittain. Viimekesäisen viljelypalstan varmistaa maksamalla palstavuokran 1.-31.3.2023 aikana, joko sähköisessä varauspalvelussa (jos on verkkopankkitunnukset ja sähköpostiosoite) tai Jyväskylä-infon palvelukassalla (Asemakatu 7, kauppakeskus Forum, 2. krs, avoinna arkisin klo 10-14). Kassalla tulee ilmoittaa viljelypalstan vuokraajan nimi ja henkilötunnus tai yrityksen Y-tunnus. Varauspalvelu lähettää vuosittain sähköpostiin muistutuksen, kun on aika maksaa varaus. Lisäksi asiasta muistutetaan tekstiviestillä.

Pitkäaikaispalstojen uudelleenvarauksesta 

Sulkurannan, Naattian ja Kilkitniemen palstoista osa on maksettu etukäteen useammaksi vuodeksi. Palstan uudelleenvarauksen voi tehdä vain niillä palstoilla, joiden vuokraus on päättynyt viime kauteen. Pidemmälle maksetut varaukset on lukittu varausjärjestelmässä siten, että niiden varaus onnistuu vasta, kun ennakkoon maksettu kausi on kulunut loppuun. 

Sähköinen varausohjelma lähettää useampia viestejä, mutta ne voi jättää huomioimatta.

Palstojen sijainti, kartat ja lukumäärät vuonna 2023

Monivuotisten kasvien viljely on mahdollista, kaupunki ei muokkaa maata:

Kaupunki suorittaa keväisin ja syksyisin maanmuokkaukset, monivuotisten kasvien viljely ei ole mahdollista:

Palstavuokran hinta

Hinnasto muodostuu aiemman hinnoittelun mukaisesta kesäpalstahinnasta, joka on ollut 26 € / 100 m2. Palstojen koossa on hieman vaihtelua ja hinta määräytyy koon mukaan. Hinnat on tarkistettu vuoden 2019 alussa edellisen kerran. Kaupunkirakennelautakunta on vahvistanut kokouksessaan 29.1.2013 viljelypalstoja koskevien vuokrien määräämisen yleiseksi periaatteeksi sen, että kyseisillä vuokratuloilla katetaan palstojen hoitoon liittyvät menot.

Vuonna 2021 tehdyt muutokset nostivat väliaikaisesti palstatoiminnan kustannuksia. Muutosten toteutumisen jälkeen vuokraustoiminnan kate tarkistetaan ja tarvittavat muutokset tehdään hinnastoon aikaisintaan viljelykaudelle 2024.

Palstatoiminnan aikataulu 2023

Toukokuun alussa maan sulamisesta ja kuivumisesta riippuen äestys Survo-Korpelan viljelypalstoilla.

Palstojen mittaus ja paalutus äestyksen jälkeen noin 15.5.

Palstat ovat valmiina viljelylle 20.5. 

Kortesuo-Viitaniemessä, Sulkurannassa ja Keljonlahdella on kussakin 10 000 l kasteluvesisäiliöitä. Muilla palsta-alueilla kasteluvettä on saatavilla läheisistä järvistä. 

Syyskyntö on Survo-Korpelan palsta-alueella lokakuussa, jonka vuoksi kaikki tarvikkeet on poistettava palsta-alueelta 10.10. mennessä. Tarvikkeita ei saa varastoida talvikauden ajaksi palsta-alueen vierelle ja metsikköön.

Kuva
Viljelypalsta. Kuva Mervi Vallinkoski

Ajankohtaista

Kortesuo-Viitaniemen, Sulkurannan ja Keljonlahden viljelypalstoilla on vettä saatavilla vesisäiliöistä 26.5.2023 jälkeen. Muilla viljelypalsta-alueilla vettä voi noutaa purosta tai järvestä.

Ongelmatilanteissa pyydämme ottamaan yhteyttä ensisijaisesti palautepalvelun välityksellä:
Palaute > Puistot ja Metsät

Viljelypalstojen varauspalvelu 
Varauspalveluun kirjautuminen ja varauksen tekeminen (pdf)
Viljelypalstojen säännöt ja varausehdot

in English
Allotment plots for rent online - continue your tenancy of the plot (pdf)
Logging into the reservation
Allotment Gardening Rules as of 1 March 2021 (pdf)

Viljelyluennot

  • ke 12.4.2023 klo 18-19.30 Korpilahden päiväkoti, Kirkkolahdentie 2, 
  • ke 19.4.2023 klo 18-19.30 Teams-etäluento
Asiasanat:  
kaupunkiviljely
viljely
palsta