Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tyttö lukee satukirjaa Palokan kirjastossa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Pääsisältö

Jälkkäri on ohjattua ja monipuolista aamu- ja iltapäivätoimintaa, jota järjestetään Jyväskylässä koulujen yhteydessä. Jälkkäriin voivat osallistua 1. ja 2. luokan oppilaat sekä erityisen tuen päätöksen saaneiden 1. – 5. -luokkalaiset. Aamu- ja iltapäivätoimintaa järjestetään arkisin yli 4 tuntia pääsääntöisesti kello 12.00–17.00 välisenä aikana. Aamutoimintaa järjestetään aamukerhona, mikäli ilmoittautuneita on riittävästi.

Toimintapisteitä on 40, joista 25 on kaupungin omia ja 15 eri järjestöjen, yhdistysten ja seurakunnan vetämiä. Jyväskylän kaupunki vastaa Jälkkäri-toiminnan koordinoinnista, arvioinnista ja valvonnasta.

Jälkkäri tarjoaa monipuolista ohjattua toimintaa koulupäivän jälkeen

Aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoitteena on tukea kodin ja koulun kasvatustyötä sekä lapsen tunne-elämän kehitystä ja eettistä kasvua. Jälkkäri on pienelle koululaiselle turvallinen ympäristö koulupäivän jälkeen ammattitaitoisten aikuisten kanssa (12 lasta/ohjaaja). Jälkkärin iltapäivässä liikutaan, soitetaan, lauletaan ja askarrellaan sekä osallistutaan monipuolisesti harrastekerhoihin. Jälkkärin harrastekerhojen lisäksi osallistutaan koulun kerhotoimintaan. Jälkkärissä voi myös tehdä läksyt.

Jälkkäri on ohjattua toimintaa, jossa aikaa jää myös leikkiin. Toimintaa ohjaa vuosittain vahvistettu teema. Jälkkärissä lapsia kannustetaan omatoimiseen liikkumiseen. Ulkoilua ja liikkumista tarjotaan vähintään tunti jokaisena toimintapäivänä. Kaikki tekeminen on valvottua ja aikuisen tukemaa.

Välipalahetket ovat myös kasvatuksellisia tuokioita ja lapsille opetetaan ekologisuutta ja kestävää elämäntapaa. Jälkkärissä lasten ja vanhempien toiveet toiminnan suunnitteluun huomioidaan ja vanhemmat pääsevät arvioimaan toimintaa vuosittain. Jälkkärissä ja koulussa noudatetaan samoja sääntöjä. Kaiken toiminnan pohjana on lasten osallisuus toiminnassa ja osallistumisen vapaaehtoisuus. 

Vapaita paikkoja voi tiedustella suoraan Jälkkäri-pisteistä.

Lisätietoja:

Kasvun ja oppimisen asiakaspalvelu
p. 014 569 0180 ma-ti ja to klo 9-12 ja ke klo 12-15

kasvun ja oppimisen tuen asiantuntija Tella Vuolle
p. 050 369 2771
tella.vuolle(at)jyvaskyla.fi 

Asiasanat:  
oppilas
koulu
toiminta
turvallisuus
iltapäivä
oppiminen