Tukea harrastamiseen
Tämä sivu on päivitetty 26.6.2023.
Tukea harrastamisen kuluihin
Hope ry:n avustus alle 18-vuotiaille
Jyväskylän kaupungin kipinä-kortti sosiaali-, työllisyys- sekä terveyspalveluiden asiakkaille. Kortilla saa osallistua tiettyihin kaupungin kulttuuri- ja liikuntapalveluihin maksutta tai alennetulla osallistumismaksulla.
Minela Säätiön avustus nuorille.
Pelastakaa Lapset ry:n Eväitä elämälle -tuki kouluikäisille.
SOS-Lapsikylän Unelmista totta -avustus haetaan ensisijaisesti koulukuraattorin tai koulun harrastusohjaajan kautta. Tuki on tarkoitettu 7–17-vuotiaille.
Tukikummit-säätiön avustus haetaan paikallisseurakunnan diakoniatyöntekijän kautta.
Tukilinjan harrastusapuraha myönnetään henkilöille, joilla on pitkäaikainen fyysinen tai psyykkinen toimintarajoite, joka vaikeuttaa arjessa toimimista.
Täydentävä toimeentulotuki. Jyväskylän kaupungin sosiaalipalveluiden kautta voi saada tukea lapsen harrastukseen. Ensin pitää olla Kelan päätös perustoimeentulotuesta. Sen jälkeen voi hakea sosiaalipalveluista täydentävää toimeentulotukea lapsen harrastukseen joko osoitteessa www.hyvis.fi tai paperisella hakemuksella. Tuki myönnetään laskuja ja tositteita vastaan.
Harrastustoiminnan järjestäjien omat avustukset. Kannattaa myös kysyä vapaaoppilaspaikkoja, tukirahastoja tai alennuksia suoraan harrastusten tarjoajilta. Taloudellista tukea tarviavat ainakin nämä toimijat:
- FCV:n tukirahasto
- Happeen Mika Kohonen -tukirahasto
- JJK Junioreiden Pikkukettujen tukirahasto
- JKU:n nuorisourheilun tuki
- JVN:n voimistelijastipendi
- JYP Juniorit Tuki ry:n avustus
- Jyväskylän Tanssiopiston vapaaoppilaspaikat
- O2-Jyväskylän tukirahasto
- Palokan Ilon harrastestipendi
- Palokan Riennon rahasto
- Tanssi- ja voimisteluseura llusionin vapaaoppilaspaikat
Mitä tukia yhdistykset voivat hakea?
Jyväskylän kaupungin avustukset
- Kansalaistoiminnan, kulttuurin, liikunnan ja nuorison kohde- ja toiminta-avustukset
- Fifty-sixty-joukkorahoitus
- Nuvan hankeraha
Keskimaan Ilo auttaa -kampanja
Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustukset
- Lasten ja nuorten paikallinen harrastustoiminta
- Nuorisoalan alueellisen ja paikallisen toiminnan kehittäminen
- Seuratoiminnan kehittämistuki (seuratuki)
Harrastusvälineet ja -olosuhteet
Jyväskylän pääkirjaston soitonharjoitteluhuoneet. Pääkirjaston 3. kerroksessa musiikkiosastolla on neljä varattavaa asiakaskäyttöön tarkoitettua äänieristettyä soitonharjoitteluhuonetta. Harjoitteluhuoneita voi varata enintään kahdeksi tunniksi päivässä ja korkeintaan kahden viikon päähän. Tiloja voi käyttää yksityiseen soitonharjoitteluun. Harjoitteluhuoneiden käyttö on maksutonta.
Keski-kirjastojen lainattavat liikuntavälineet ja soittimet. Eri kirjastoista voi lainata eri soittimia tai liikuntavälineitä. Välineet pitää palauttaa siihen kirjastoon, josta ne on lainattu.
Synsamin #samallaviivalla-kampanja tarjoaa ilmaiset urheilulasit näönkorjausta tarvitseville 5–12-vuotiaille lapsille.
Veturitallien musiikki- ja mediatilat. Bänditiloja (8kpl) vuokrataan 13–29-vuotiaiden kokoonpanoille tilahakemusta vastaan. Käyttökausi on tammikuusta joulukuuhun. Lisäksi Veturitalleilla on soittimilla varustettu Pannuhuone aloitteleville soittajille, Konehuone elektroniselle musiikille ja hip hopille, podcast-studio, Singa-karaoke sekä studio- ja mediapaja.
Harrastuskaverit ja -kummit
Jyväskylän kaupungin liikuntaluotsit, kulttuuriluotsit ja ympäristöluotsit. Yli 18-vuotiaille.
Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen Meijän kaveri -toiminta. 15–35-vuotiaille mielenterveystoipujille – myös ilman diagnoosia.
MLL:n tukihenkilötoiminta. Kaveritoiminta 6–17-vuotiaille, tukihenkilö 7–18-vuotiaille lastensuojelun asiakkaille, perhekummit lapsiperheille, ystävätoiminta maahanmuuttajaäideille, ZempPari-vertaistoiminta yläkoululaisille.
Paralympiakomitean Valtti-ohjelma. 6–23-vuotiaille erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille, joilla ei ole liikuntaharrastusta.
Pelastakaa Lapset ry:n Sporttikummi
Yllä olevat kohderyhmät kertovat, kenelle tarjotaan tukea. Jos haluat itse toimita tukihenkilönä, löydät edellytykset sivuilta.
Harrastusneuvonta
Harrastusneuvonta verkossa. Kuntalaiset ja heidän kanssaan toimivat ammattilaiset voivat jättää harrastusmahdollisuuksiin liittyviä kysymyksiä sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.jyvaskyla.fi/harrastukset/harrastusneuvonta.
Keski-kirjastojen lukuneuvonta. Lukuneuvojat etsivät sinulle sopivia kirjoja toiveidesi ja lukutottumustesi perusteella. Voit pyytää vinkkejä myös äänikirjoista, e-kirjoista ja elokuvista. Lukuneuvojien vinkit voivat innostaa tutustumaan vaikkapa uuteen kirjallisuuden lajiin, aihepiiriin tai aikakauteen. Saat myös kirjavinkkejä unohtuneen lukemisharrastuksen herättelyyn.
Koulujen harrastusohjaajat. Koulujen harrastusohjaajat ohjaavat toimintaa aamuisin ja iltapäivisin sekä vastaavat harrastustoiminnan järjestelyistä kouluilla ja sen viestinnästä. Suurimmassa osassa kouluja harrastusohjaajan työ on yhdistetty koulunkäynninohjaajan tai koulunuorisotyönohjaajan työhön. Oman koulun harrastusohjaajan yhteystiedot löytyvät koulun peda.net-sivuilta.
Liikuntapalveluiden liikuntaneuvonta. Haluaisitko lisätä arkiaktiivisuuttasi tai löytää liikunnallisen harrastuksen? Jos vastasit kyllä, varaa aika maksuttomaan liikuntaneuvontaan.
Mistä on kyse?
Jyväskylän kaupunki on rakentamassa harrastamisen verkkosivuja, joille kootaan harrastamiseen liittyvää tietoa. Yhtenä osiona on harrastustuen muodot:
Tukea harrastamisen kuluihin
Harrastusvälineet ja -olosuhteet
Harrastuskaverit ja -kummit
Harrastusneuvonta
Lisätietoja
Harrastuskoordinaattori Reeta Jääskeläinen, reeta.jaaskelainen [a] jyvaskyla.fi, p. 040 662 0085
Ota yhteyttä, jos sinulla on tiedossa tukivaihtoehto, jota ei vielä löydy tältä sivulta!
Vinkit maksuttomaan tekemiseen
Maksuttoman tekemisen vinkkeihin on koottu erityisesti 13–29-vuotiaille sopivia tai suunnattuja vaihtoehtoja.