Hyppää pääsisältöön
Kuva
Huivipäinen nainen hymyilee puurakennuksen oviaukossa. Kuva Tero Nyman. Kuva Tero Nyman
Ole siellä, missä paikalliset ovat. 
Kuva
Huivipäinen nainen hymyilee puurakennuksen oviaukossa. Kuva Tero Nyman

Saunakulttuuri on ollut Svetlana Nymanille yksi väylä suomalaiseen kulttuuriin. Kuva: Tero Nyman

Читайте на русском 'Окунись в чужую культуру, но не забывай о своей.' 


 
Usein puhutaan kielen merkityksestä ja siitä, että kieli on kahden kulttuurin silta. Tämä väite pitää paikkansa. Ei ole sattumaa, että TE-toimiston kotoutumisohjelma alkaa suomen kielen opetuksesta: suomen kieli on todella iso ja tärkeää osa suomalaista kulttuuria. Mutta on olemassa myös muita asioita, jotka vaikuttavat siihen, kuinka hyvin maahanmuuttaja asettuu suomalaiseen yhteiskuntaan.  Minulla itselläni on ollut onni asua Suomessa jo kohta 26 vuotta, joten voin antaa omat vinkkini siitä, mikä ehkä nopeuttaa ja helpottaa Suomeen integroitumista.
 
Työllistyminen, sosiaalinen verkosto, harrastukset ja vapaaehtoistoiminta auttavat tässä asiassa.  Kielen ja sosiaalisen verkoston merkityksestä on jo puhuttu edellisissä blogiteksteissämme. Haluankin kiinnittää huomion suomalaiseen kulttuuriin tutustumiseen, koska ilman kulttuurin tuntemusta on vaikea sopeutua uuteen maahan.  
 
Suomalainen klassinen kirjallisuus, kuten Kalevala, Seitsemän veljestä, Eino Leinon runot ja Topeliuksen sadut, ja nykyaikaiset teokset, esimerkiksi Leena Lehtolaisen Luminainen, auttavat ymmärtämään suomalaisten sielunmaisemaa. Lukemista varten tarvitaan suomen kielen osaamista ja lukeminen voi toimia kannustimena kielen opiskelussa. 
 
Suomessa ihmiset osallistuvat mielellään yhdistysten toimintaan. Kannustan myös maahanmuuttajia liittymään yhdistyksiin omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Itse olen aktiivinen Perinnesaunottajat ry:n jäsen, koska rakastan saunaa ja haluan edistää saunakulttuuria. Sauna on vahva osa suomalaisuutta, joten suosittelen lämpimästi käymään vaikka Jämsän Saunamuseossa. Saatte paljon uutta tietoa Suomen historiasta ja kulttuurista.  
 
Uskon, että Suomessa toimivat lukuisat seurat ja yhdistykset hyötyisivät ulkomaalaisten jäsenyydestä. Rohkeasti vaan osallistumaan toimintaan! Saa ja pitää olla aktiivinen – kieli ja kulttuuri tarttuu bonuksena. Nyrkkisääntö on, että ole siellä, missä paikalliset ovat.  
 
Saunaterveisin,
-    Svetlana Nyman, ohjaaja 

Asiasanat: