Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tsekinpaimenkoira Nyrölän luontopolulla. Kuva Jaana Pinson

Eläinlääkintähuolto ja eläinsuojelu

Eläinsuojelulain tarkoituksena on suojella eläimiä kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Eläinsuojelulainsäädännön noudattamista toimialueella valvovat Jyväskylän seudun ympäristöterveyden työntekijät (hygieenikkoeläinlääkäri, valvontaeläinlääkäri ja kunnaneläinlääkärit) ja poliisi. 

Eläinlääkärien vastaanotot

Kunnan eläinlääkintähuollon tehtäviin kuuluu huolehtia kaikkien kunnan alueella olevien eläinten perustason terveyden- ja sairaudenhoidosta, eläinsuojelulain mukaisista tehtävistä ja tarttuvien eläintautien vastustustyöstä. Kunnaneläinlääkärit osallistuvat myös elintarvikelain mukaiseen valvontaan tuotantoeläintiloilla.

Eläinlääkärien päivystys

Päivystysaikana hoidetaan ainoastaan kiireiset sairastapaukset, jotka eivät voi odottaa seuraavaan arkipäivään.

Löytöeläimet ja luonnonvaraiset eläimet

Alueen kunnat ovat sopineet palveluntuottajien kanssa löytökoirien, -kissojen ja muiden pieneläinten talteenotosta ja säilytyksestä. Sivuilla on lueteltu löytöeläinten hoitopaikat.

Järjestyslaki

Järjestyslain 14 §:ssä kerrotaan koirakurista. Koira on pidettävä taajamassa kytkettynä. Se ei saa mennä kytkemättömänä kuntopolulle. Kiellettyjä paikkoja ovat uimarannat, lasten leikkipaikat, toriaikana torit, hiihtoladut ja urheilukentät. Koirien ulosteet pitää kerätä hoidetulta alueelta taajamassa.

Maaseutupalvelut