Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tsekinpaimenkoira Nyrölän luontopolulla. Kuva Jaana Pinson
Pääsisältö

Eläinsuojelulain tarkoituksena on suojella eläimiä kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Eläinsuojelulainsäädännön noudattamista toimialueella valvovat Jyväskylän seudun ympäristöterveyden työntekijät (hygieenikkoeläinlääkäri, valvontaeläinlääkäri ja kunnaneläinlääkärit) ja poliisi. 

Eläinlääkintähuolto ja eläinsuojelu

Kunnan eläinlääkintähuollon tehtäviin kuuluu huolehtia kaikkien kunnan alueella olevien eläinten perustason terveyden- ja sairaudenhoidosta, eläinsuojelulain mukaisista tehtävistä ja tarttuvien eläintautien vastustustyöstä. Kunnaneläinlääkärit osallistuvat myös elintarvikelain mukaiseen valvontaan tuotantoeläintiloilla.

Eläinlääkärien päivystysaikana hoidetaan ainoastaan kiireiset sairastapaukset, jotka eivät voi odottaa seuraavaan arkipäivään.

Eläinlääkärien vastaanotot
Eläinlääkärien päivystys

Alueen kunnat ovat sopineet palveluntuottajien kanssa löytökoirien, -kissojen ja muiden pieneläinten talteenotosta ja säilytyksestä. Sivuilla on lueteltu löytöeläinten hoitopaikat.

Löytöeläimet ja luonnonvaraiset eläimet

Järjestyslain 14 §:ssä kerrotaan koirakurista. Koira on pidettävä taajamassa kytkettynä. Se ei saa mennä kytkemättömänä kuntopolulle. Kiellettyjä paikkoja ovat uimarannat, lasten leikkipaikat, toriaikana torit, hiihtoladut ja urheilukentät. Koirien ulosteet pitää kerätä hoidetulta alueelta taajamassa.

Järjestyslaki

Asiasanat:  
eläin
koira
kissa
lemmikki
kotieläin
eläinsuojelu