Hyppää pääsisältöön
Kuva
Koirankakkatarra roskiksessa ja 2 koiraa sen vieressä. Kuva Jaana Pinson
Pääsisältö

Järjestyslain mukaan koira on pidettävä kytkettynä, kun sen kanssa liikutaan taajama-alueella.

Koirien kanssa retkeily

Karvaiset ystävät ovat kivoja, mutta järjestyslain mukaan ne tulisi pitää taajamissa aina kytkettyinä. Koiria saa pitää taajamissa vapaina ainoastaan

  • koirapuistoissa
  • koirien harjoituspaikoissa
  • aidatuilla piha-alueilla

Myös aidatulla piha-alueella koirien on oltava omistajansa tai haltijansa valvonnassa ja oleellista on myös varmistaa, ettei koira pääse karkaamaan piha-alueelta.

Metsästyslain mukaan koirien kiinnipitoaikana 1.3.-19.8. koira on pidettävä luonnossa liikkuessa kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Kiinnipitoaika varmistaa rauhan luonnoneläimille niiden lisääntymisajan aikana.

Luonnonsuojelualueilla sekä Jyväskylän kaupungin ylläpitämillä luontopoluilla ja vastaavilla luontoretkeilykohteilla, kuten pitkospuureiteillä ja lintutorneilla koirat on pidettävä kytkettyinä ympäri vuoden. Vapaana olevat koirat häiritsevät erityisesti lintujen pesimärauhaa.

Kaupunki jakaa kiinteistöille ilmaisia koirankakkatarroja roskapönttöihin liimattavaksi

Kiinteistöt, jotka sallivat koirankakkapussien laittamisen omaan roskikseensa, voivat noutaa ilmaisen tarran roskikseensa liimattavaksi. Tarroilla merkityt roskikset viestivät koiranulkoiluttajille siitä, että koirankakkapussin laittaminen yksityiseen roska-astiaan on sallittua.

Tarroja voi noutaa ilmaiseksi Kaupunkirakenteen neuvonnasta Rakentajantalolta (Hannikaisenkatu 17) tai Jyväskylä-infosta Kauppakeskus Forumista (Asemakatu 7). Tarroja jakavat myös jotkut lemmikkitarvikeliikkeet.

Kuva
Koirankakkatarra, jossa piirretty koira pitää tassussaan koirankakkapussia. Kuva Kaisa Ristimella

Kaupungin omistamat roskikset löytyvät Jyväskylän karttapalvelusta osoitteesta kartta.jkl.fi. Koirankakkapusseja voi laittaa kaikkiin yleisten alueiden roskiksiin.

Jätökset kuuluu kerätä ympäri vuoden

On hyvä muistaa, että koiran omistajalla on vastuu koiransa jätösten keräämisestä ympäri vuoden. Talviaika ei ole poikkeus, sillä hankeen lumen peitettäväksi jätetyt jätökset jäätyvät ja säilyvät lumessa kuin uunituore pulla pakkasessa, valuen keväällä lumen sulamisvesien mukana takaisin kadulle.

Jyväskylässä leviävä haitallinen espanjansiruetana syö myös koiranjätöksiä ja voi levittää tauteja lemmikkieläimiin. Keräämällä koirasi jätökset et ruoki tätä puutarhan tuholaista.

Alasivu
Asiasanat:  
koirapuisto