Hyppää pääsisältöön
Kuva
Metsäaukiolla ristejä, lemmikkien hautausmaa. Kuva Vesa Lehtinen
Pääsisältö

Hautapaikka osoitteessa Ronsuntaipaleentie 248 sijaitsevalle pienlemmikkien hautausmaalle lunastetaan ja maksetaan verkossa. Hautapaikkamaksu on 150 euroa (sis. alv 24 %). Hautapaikan varaus on voimassa 15 vuotta, jonka jälkeen sitä ei voi jatkaa.

Tiedustelut:
Kaupunkirakenteen neuvonta p. 014 569 5000, kaupunkirakenne[at]jyvaskyla.fi

Lemmikinomistajille, jotka eivät halua lunastaa varsinaista hautapaikkaa, on perustettu tuhkansirottelualue varsinaisen hautausmaan viereiseen metsikköön. Sinne voi käydä sirottelemassa lemmikkinsä tuhkat maksutta ja ilman eri ilmoitusta.

Hautapaikan lunastaminen

Ennen lemmikin hautaamista hautapaikka lunastetaan ja maksetaan sähköisen varauspalvelun kautta. Hautapaikka maksetaan palvelussa verkkomaksuna, jota varten tulee olla käytössä verkkopankkipalvelu ja -tunnukset.

Hautojen sijainnin takia varauspalvelusta tulee aina valita se paikka, jolla on pienin numero (merkitkää se muistiin, sillä siten oikea hautapaikka löytyy hautausmaalla). Yhdelle hautapaikalle voi haudata yhden eläimen. 

Jos käytössä ei ole verkkopankkipalvelua, hautapaikan voi maksaa Jyväskylä-infossa, Asemakatu 7, kauppakeskus Forum 2. kerros, avoinna ma-pe klo 10-15.

Lemmikin hautaaminen

Yhtä hautapaikkaa kohden voi haudata yhden eläimen. Hautausmaalle saa haudata alle 45-kiloisia tai sitä pienempiä lemmikkejä, mutta tuhkattuna suuremmankin lemmikin hautaus on mahdollista. 

Ylipäätään eläin on suositeltavaa tuhkata ennen hautaamista, jolloin alueella liikkuvista villieläimistäkään ei ole haittaa. 

Eläin on mahdollista haudata ilman mitään peitettä tai maatuvassa kääreessä tai laatikossa. Hautaaminen on mahdollista ympäri vuoden. Hautapaikan lunastaja huolehtii eläimen hautaamisesta ja hautakuopan täyttämisestä. 

Hautausmaa-alueella on valmiiksi kaivettu hautauoma, jonka reunalla on hautojen varausnumeroiden mukaiset numerokyltit. Hautauomassa on pystyssä kaksi levyä, jotka pitävät hautojen täyttöhiekat paikallaan.

Talvikaudella kaupungin kunnossapito huolehtii ajoittain uoman kohdalta lumenpoistosta, mutta lemmikkiään hautaavan on hyvä varautua siihen, että lunta voi joutua poistamaan hautaamisen yhteydessä.

Hautauoman lähellä on pressulla peitetty hiekkakasa, kottikärryt ja lapio haudan täyttämistä varten. 

Kaupunki huolehtii hautojen pinnan viimeistelystä ja vihreyttämisestä kerran vuodessa loppukesästä.

Muistomerkki haudalle

Lemmikin haudalle voi tuoda nimellisen muistokiven, joka on enintään 50 cm korkea ja 50 cm leveä. Haudan voi myös merkitä kauniilla kivellä, joka asennetaan nurmipinnan tasoon. Ethän poista haudan numerokylttiä, sillä se on haudan tunnus.

Kun haudan varausaika 15 vuotta on kulunut, hautausmaan ylläpitäjä poistaa muistomerkin. Poistettuja muistomerkkejä säilytetään hautausmaan kulmalla olevalla alueella puoli vuotta. Jos muistomerkin haltijat eivät tänä aikana ole kiveä noutaneet, ne hävitetään.

Tuhkan sirottelu

Lemmikkien tuhkansirottelupaikka (kartalla) sijaitsee ennen varsinaista hautausmaa-aluetta pysäköintialueen ja hautausmaan aidan välisellä metsäisellä kumpareella. Sirottelupaikkaa ei ole merkitty maastoon. Tuhkat sirotellaan laajemmalle alueelle maan pinnalle.

Lemmikin tuhkat voi käydä sirottelemassa tuhkansirottelualueelle vapaasti ja maksutta, eikä siitä tarvitse erikseen ilmoittaa kaupungille. Kaivaminen, tuhkauurnan jättäminen tai muistomerkin asettaminen tuhkansirottelualueelle ei ole luvallista. Aluetta hoidetaan talousmetsänä.

Hautojen ja hautausmaan hoito

Uudessa suunnitelmassa hoitoluokaksi muutetaan Viherympäristöliiton uuden hoitoluokituksen mukaisesti maisemaniityksi, jonka mukaisesti yleiset alueet niitetään kerran kesässä elokuun loppupuolella. Hautarivit hoidetaan uuden hoitoluokituksen mukaisesti.

Haudalle voi halutessaan istuttaa matalia kasveja muistomerkin eteen ja tuoda paikalle muistokynttilän. Istutetut kasvit tulee mahduttaa hautapaikalle varattuun tilaan. Hautapaikalle istutettujen kasvien hoidosta ja palaneiden kynttilöiden pois viemisestä vastaa hautapaikan varaaja.

Hautausmaalla on pieni puistoroska-astia. Kävijöiden tulee viedä kaikki sellaiset roskat mukanaan pois, jotka eivät mahdu roska-astiaan.

Tiedustelut:
Kaupunkirakenteen neuvonta p. 014 569 5000, kaupunkirakenne[at]jyvaskyla.fi

Asiasanat:  
lemmikki
koira
kissa
eläin