Hyppää pääsisältöön
Kuva
Varjostava lehtipuu. Kuva Merja Kytömäki
Pääsisältö

Puunkaatotoiveita asutuksen lähimetsissä toteutamme vuorovaikutuksessa alueen asukkaiden kanssa. Asukkaiden toiveiden lisäksi painotamme lähimetsien hoidossa viihtyisyyttä, maisema- ja suojavaikutuksia, puuston elinvoimaisuutta sekä turvallisuutta. Asutuksen lähimetsiä käsitellään aluekokonaisuuksina siten, että käymme vuosittain läpi 2-3 asuinaluetta. Tavoitteena on käydä kullakin asuinalueella tekemässä metsänhoitotöitä 10-15 vuoden välein. Lue lisää lähimetsien hoitoperiaatteista.

Yksittäisiä puunkaatotoiveita esimerkiksi varjostavista tai roskaavista puista ei lähdetä toteuttamaan eri puolelta kaupunkia sieltä täältä, vaan toteutamme puunkaatotoiveet siinä yhteydessä, kun teemme kyseisellä alueella muutoinkin metsänhoitotöitä. Katso lähimetsien hoito-ohjelma vuosiksi 2017-2021. Mikäli lähimetsien hoitotyöt ovat asuinalueellasi käynnissä, toimi puunkaatotoiveiden esittämisessä ensisijaisesti Ajankohtaisia metsäasioita -sivulla kuvatulla tavalla.

Ilmoita huonokuntoisista, vaarallisista ja kaatuneista puista

On tärkeää, että huonokuntoisista ja kallellaan olevista puista ilmoitetaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Vaarallisen oloisesta puusta ilmoittaminen on tärkeää etenkin, jos puu on sellaisella etäisyydellä rakennuksesta tai paljon käytetystä reitistä, että se voisi kaatuessaan aiheuttaa vahinkoa.  Käymme tarkistamassa vaaralliseksi ilmoitettujen puiden kunnon mahdollisimman pian ja teemme tarvittavat toimenpiteet tilanteen vaatimalla aikataululla.

Mikäli puu on välittömästi vaarallinen ja voi aiheuttaa esimerkiksi hengenvaaraa tai uhkaa muutoin yleistä turvallisuutta, on asiasta oltava yhteydessä pelastuslaitokseen. Kaupungilla ei ole vaarallisten puiden kaatoihin liittyvää päivystystä.

Mikäli puu on jo kaatunut maahan asti, se ei ole kiireellinen, ellei puu ole kaatuessaan aiheuttanut vahinkoa tai esimerkiksi tukkinut reittiä. Käymme maahan asti kaatuneita puita käydään korjaamassa tarvittavilta paikoilta, mutta pääosin tuulenkaadot jäävät metsään lahopuiksi monimuotoisuutta lisäämään. Mikäli kaatuneita puita on enemmän, noudatetaan niiden poistamisessa metsätuholakia.

 

Kuva
Maalilla merkitty puu tullaan poistamaan. Kuva Merja Kytömäki

 

Ole yhteydessä Jyväskylän sähköisen palautepalvelun kautta.

Asioiminen hoituu myös Kaupunkirakenteen neuvonnassa tai soittamalla numeroon 014 569 6000.