Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kolikkopino. Kuva kuvapankki:pixabay
Pääsisältö

Jyväskylän kaupunki on valittu mukaan Suomen itsenäisyyden juhlarahaston eli Sitran  rahoittamaan asukasosallisuutta edistävään kokeiluun, jossa satunnaisotantaa hyödyntämällä kootaan eri ikäisistä ja eri asuinalueella asuvista jyväskyläläisistä koostuva asukaspaneeli. Paneelin jäsenet pääsevät perehtymään kuntatalouteen ja arvioimaan vuoden 2024 talousarviossa päätettyjen tasapainottamistoimien vaikutuksia kuntalaisten arkeen. Samalla tuotetaan tietoa vuoden 2025 talousarviovalmistelun tueksi – mitä talousarviossa tulisi huomioida, jotta vaikutukset eivät kasaannu kohtuuttomasti millekään väestöryhmälle? 

Asukaspaneelissa luodaan myös yhteistä näkemystä siitä, mistä kaupungin tulisi pitää kiinni, jotta Jyväskylä olisi hyvä paikka asua sekä houkutteleva ja vetovoimainen kaupunki myös tulevaisuudessa. Fasilitoitujen paneelikeskustelujen pohjalta laaditaan julkilausuma, joka on paneelin yhteinen harkittu näkemys. Julkilausuma luovutetaan kaupunginhallitukselle talousarviovalmistelun tueksi ja julkistetaan kaupungin verkkosivuille.

Asukaspaneeli edustaa Jyväskylää pienoiskoossa

Asukaspaneeliin lähetettiin kutsut 1800 satunnaisesti valitulle jyväskyläläiselle. 159 hakijasta valittiin 32 osallistujaa. Halukkailta osallistujilta kysyttiin hakuvaiheessa lomakkeella taustatietoja, joihin pohjautuen osallistujat valittiin. Monipuolisten taustatietojen huomioimisella varmistettiin se, että Jyväskylän asukkaista saatiin niin iän, koulutuksen, kuin elämäntilanteensa perusteella mahdollisimman monipuolinen otos kasaan. Taustatiedot luokiteltiin ja lopulta osallistujat arvottiin luokittelujen pohjalta niin, että kokoon saatiin Jyväskylä pienoiskoossa.

Paneelin julkilausumaa hyödynnetään talousarvion 2025 valmistelussa

Asukaspaneeli kokoontuu kolme kertaa huhti-toukokuun aikana. Panelistit perehdytetään kaupungin talouden suunnitteluun ja tasapainottamistoimenpiteisiin. Tämän jälkeen työskennellään pienryhmissä ja yhteisesti ja arvioidaan tasapainottamistoimenpiteiden vaikutuksia eri väestöryhmiin Jyväskylässä. Mikäli paneelissa havaitaan, että talouden tasapainottamisella on kohtuuttomia vaikutuksia joihinkin väestöryhmiin, voidaan vuoden 2025 talousarvioon tehdä painotuksia panelistien näkemyksiin pohjaten. 

Kolmen paneelitapaamisen aikana kirjoitetaan panelistien yhteinen julkilausuma, joka luovutetaan kaupunginhallitukselle 27.5. sekä julkistetaan kaupungin verkkosivuille. Julkilausuma lähetetään kesäkuussa talousarviokehyksen mukana toimialojen ja liikelaitosten valmistelijoille sekä lautakunnille. Syksyllä halukkaat panelistit pääsevät myös kommentoimaan lautakuntien talousarvioesityksiä.

Kaupungin talousarvion valmistuttua kaupunginhallitus antaa vastineensa julkilausumalle. Vastineessa kerrotaan, miten julkilausumaa hyödynnettiin talousarviossa sekä perusteet sille, jos jotakin julkilausumasta ei pystytty huomioimaan talousarviossa. 

Puntaroiva kansalaiskeskustelu päätöksenteon tukena

Asukaspaneelissa kokeillaan uutta kansalaisosallistumisen muotoa, jota kutsutaan puntaroivaksi kansalaiskeskusteluksi. Joukko tavallisia kansalaisia kokoontuu keskustelemaan jostakin poliittisesta kysymyksestä ja tuottaa harkitun kansalaismielipiteen demokraattisen päätöksenteon tueksi. Puntaroiva kansalaiskeskustelu perustuu kunnioittavaan keskusteluun ja vaihtoehtojen arviointiin riittävän tiedon sekä perustelujen pohjalta. Kun keskustelua käydään asenteiltaan ja arvoiltaan moniäänisen joukon kesken, vastakkainasettelu vähentyy ja osallistujat pääsevät pohtimaan rauhassa erilaisia näkökulmia. Haastavissa poliittisissa kysymyksissä on hyvä kuulla laajasti erilaisia näkemyksiä, jotta saadaan aikaan parempia ja hyväksyttävämpiä päätöksiä.

Lisätietoja

Matleena Kantola, asukaspaneelikokeilun projektipäällikkö
p. 050 350 8698, matleena.kantola[at]jyvaskyla.fi

Lisätietoa kokeilusta Sitran verkkosivuilta