Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kankaan sydänkortteleiden arkkitehtuurikilpailu. Kuva Schauman & Nordgren Architects Oy
Pääsisältö

Arkkitehtuurikilpailu on tapa etsiä laadukkaita ja uudenlaisia asumisen ja rakentamisen ratkaisuja. Se mahdollistaa useiden erilaisten ja vertailukelpoisten ratkaisuvaihtoehtojen kartoittamisen sekä uusien suunnittelu- ja toteutustapojen kehittämisen.

Arkkitehtuurikilpailun voi järjestää esimerkiksi kaupunki tai kunta, mutta järjestäjänä voi toimia myös julkisyhteisö, valtion liikelaitos tai yksityiset toimijat. Arkkitehtuurikilpailut voivat olla yleisiä kaikille avoimia kilpailuja tai rajattuja kutsukilpailuja. 

Arkkitehtuurikutsukilpailuihin kutsutaan yleensä neljästä kuuteen suunnittelijaa tai suunnitteluryhmää. Kutsukilpailut ovat olleet yleensä yksityisten toimijoiden, kuten rakennuttajien tai kiinteistöalan yritysten järjestämiä sekä maankäytön ideoimiseksi että konkreettisen tilatarpeen ratkaisemiseksi. Kutsukilpailua käytetään yleensä silloin, kun aikaa on vähän ja tehtävä voidaan rajata selkeästi.

Jyväskylässä on järjestetty vuosien saatossa useita arkkitehtuurikilpailuja. Ensimmäinen arkkitehtuurikilpailu järjestettiin Jyväskylässä vuonna 1908 (Jyväskylän asemakaavakilpailu). Syksyyn 2018 mennessä kilpailuja on pidetty yhteensä 62. 

Jyväskylän arkkitehtuuripoliittisessa ohjelmassa vuodelta 2002 on asetettu tavoitteeksi järjestää vuosittain vähintään kaksi arkkitehtuuri- tai suunnittelukilpailua tärkeiksi määritellyistä kohteista.

Haitari

Uusimmat arkkitehtuurikilpailut

Alasivu

Arkkitehtuuri- ja maisema-arkkitehtuurikilpailut 1908-2023 kartalla


Katso myös

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on mukana monissa arkkitehtuurikilpailussa. Tutustua kotimaisiin ja kansainvälisiin arkkitehtuurikilpailuihin SAFAn verkkosivuilla.

Lisätietoa tuoreimpien kilpailujen kilpailualueiden asemakaavoituksesta ja kaavan etenemisestä löydät Vireillä olevat asemakaavat -verkkosivuilta.