Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kankaan sydänkortteleiden arkkitehtuurikilpailu. Kuva Schauman & Nordgren Architects Oy
Pääsisältö

Arkkitehtuurikilpailu on tapa etsiä laadukkaita ja uudenlaisia asumisen ja rakentamisen ratkaisuja. Se mahdollistaa useiden erilaisten ja vertailukelpoisten ratkaisuvaihtoehtojen kartoittamisen sekä uusien suunnittelu- ja toteutustapojen kehittämisen. Arkkitehtuurikilpailun voi järjestää esimerkiksi kaupunki tai kunta, mutta järjestäjänä voi toimia myös julkisyhteisö, valtion liikelaitos tai yksityiset yritykset. Arkkitehtuurikilpailut voivat yleisiä kaikille avoimia kilpailuja tai rajattuja kutsukilpailuja.

Arkkitehtuurikutsukilpailuihin kutsutaan yleensä neljästä kuuteen suunnittelijaa tai suunnitteluryhmää. Kutsukilpailut ovat olleet yleensä yksityisten toimijoiden, kuten rakennuttajien tai kiinteistöalan yritysten järjestämiä sekä maankäytön ideoimiseksi että konkreettisen tilatarpeen ratkaisemiseksi. Kutsukilpailua käytetään yleensä silloin, kun aikaa on vähän ja tehtävä voidaan rajata selkeästi.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on mukana monissa arkkitehtuurikilpailussa. SAFAn verkkosivuilla voi tutustua kotimaisiin ja kansainvälisiin arkkitehtuurikilpailuihin.

Arkkitehtuurikilpailut Jyväskylässä

Jyväskylässä on järjestetty vuosien saatossa useita arkkitehtuurikilpailuja. Syksyyn 2018 mennessä kilpailuja on pidetty yhteensä 62. Ensimmäinen Jyväskylässä järjesttey arkkitehtuurikilpailu on vuodelta 1908 (Jyväskylän asemakaavakilpailu). Jyväskylän arkkitehtuuripoliittisessa ohjelmassa vuodelta 2002 on asetettu tavoitteeksi järjestää vuosittain vähintään kaksi arkkitehtuuri- tai suunnittelukilpailua tärkeiksi määritellyistä kohteista. Lisätietoa tuoreimpien kilpailujen kilpailualueiden asemakaavoituksesta ja kaavan etenemisestä löydät kyseisen kaavan verkkosivuilta.

 

Tuoreimpia arkkitehtuurikilpailuja

2023

2021

2020

2018

2017

2016

2015

2014

2011

2010

2009

2007

2006