Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tori kilpailun voittanut ehdotus. Kuva Elina Lindholm
Pääsisältö

Jyväskylän kaupunki ja Lappset Group Oy järjestivät syksyllä 2016 kilpailun Jyväskylän vanhan torin ja Lyseon korttelin ulkotilojen suunnittelusta. Kilpailun tavoitteena oli löytää raikkaita ideoita nykyisen Kauppatorin tulevalle käytölle toritoiminnan siirtyessä muualle. Samalla oli tarkoitus tutkia viereiseen Lyseon kortteliin suunnitteilla olevien asuinpihojen ja toiminnallisten kaupunkitilojen mahdollisuuksia.

Kilpailu suunnattiin maisemasuunnittelun opiskelijoille Espoossa, Oulussa, Hämeenlinnassa, Lahdessa, Raase-porissa ja Virossa. Kilpailuehdotuksia jätettiin määräaikaan mennessä yhteensä 17 kpl, ja niiden yleinen laatutaso oli hyvä.

Kilpailun tulos

Parhaiten kilpailun tavoitteet täytti palkintolautakunnan mielestä ”Särmä”-niminen ehdotus, jonka tekijäksi paljastui Elina Lindholm Aalto-yliopistosta. Tässä ideakilpailun voittaneessa ehdotuksessa vanhalle torille muodostuu hieno urbaani aukiotunnelma, jossa on ainekset kaupunkimaiselle säpinälle. Alueelta löytyy paikkoja niin rentoon oleskeluun kuin liikunnallisille aktiviteeteille. Suunnitelma sulautuu kokonaisuutena hyvin osaksi jo olemassa olevaa keskustaympäristöä.

Toiselle sijalle ylsi ”Toriareena”-ehdotus, jossa vanhaa torialuetta oli vihreytetty rynsaasti ja Harjun metsäympäristön tunnelma oli tuotu kortteleihin modernilla tavalla. Kolmanneksi sijoittunut ehdotus, ”Ahjo”, erottautui laadukkailla, kauniilla ja tunnelmallisilla havainnekuvilla. Ehdotuksessa esitettyä interaktiivista valotaidetta pidettiin myös hyvänä idea ja sopivan urbaaniin kaupunkiympäristöön. Kunniamaininnan palkintolautakunta antoi ehdotukselle ”Lines of Lights”, jonka kantavaa ideaa pimeän ajan ympäristöön keskittymisestä pidettiin mielenkiintoisena.

Varjoraati ja kaupunkilaiset mukana töitä arvioimassa

Palkintolautakunnan lisäksi töitä arvioi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan opiskelijoista koostunut varjoraati, joka valitsi suosikikseen ehdotuksen ”Sun Square”. Varjoraati piti ehdotuksen ansioina aukion keskelle sijoitettua aurinkokelloa sekä runsaita nurmikkoalueita että lähiliikuntapaikkoja.

Kaupunkilaiset tutustuivat innokkaasti kilpailuehdotuksiin netissä. Suosikkiaan äänesti 1252 henkilöä ja ääniä he antoivat yhteensä 6126 kappaletta. Yleisöäänestyksessä selkeäksi suosikiksi nousi 526 äänellä ”Lines of Lights” -niminen ehdotus, jonka kommentoitiin sopivan hyvin Jyväskylään, Valon kaupunkiin. Kilpailutyön takana ovat Hämeen ammattikorkeakoulun saksalaiset vaihto-oppilaat Corinna Klein, Anna Mühlenbeck ja Theresia Krimmer.

Palkitut kilpailuehdotukset


Kaikki kilpailuun osallistuneet ehdotukset (saapumisjärjestyksessä)

Asiasanat:  
tori