Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kuvassa nuori katsoo huppari päällä alikulkusillalla vasemmalle
Eri organisaatiotaustaiset jalkautujat tuovat joukkoon laajempaa näkemystä. Oli ihailtavaa, kuinka pitkään jalkautumistyötä tehneet olivat lunastaneet paikkansa nuorten keskuudessa.
Kuva
Kuvassa nuori katsoo huppari päällä alikulkusillalla vasemmalle

Nuorten talon sosiaalityöntekijätaustaisena hanketyöntekijänä jalkauduin, eli omin sanoin puistosossuilin, vuoden 2021 aikana sekä Bostarin nuorisotyöntekijöiden kanssa että nuorisopalveluiden Synkkis-tiimin kanssa. Jalkautumisen tavoitteena oli tavoittaa myös palveluiden ulkopuolella olevia nuoria, joiden syrjäytymisvaara on suurin tai syrjäytyminen on jo tapahtunut. Lisäksi jalkautumisen tavoitteena oli moniammatillisuuden lisääntyminen jalkautumisporukassa.

Jalkautumalla kohdattiin kymmeniä nuoria, joiden tavoittaminen muilla keinoin olisi ollut lähes mahdotonta. Kyseessä oli useimmiten nuoria, jotka ovat joko kokonaan palveluiden ulkopuolella ja ainoa ammattilaiskohtaaminen saattaa syntyä jalkautujien kanssa. Osalla nuorista on ohut yhteys palveluun, johon kiinnittyminen on kuitenkin ollut vaikeaa elämänhallinnanhaasteiden vuoksi. Mukana on myös useita lastensuojelun jälkihuoltonuoria. Kohdattujen nuorten keskuudessa päihteet ja rikokset ovat isossa roolissa nuoren elämää.

Monialaista työtä jalkautuen

Jalkautujaporukassa hanketyöntekijän mukanaolo nähtiin hyvänä lisäresurssina ja sosiaalityöntekijän ammattitaidolle annettiin kiitosta. Toiset jalkautujat pystyivät konsultoimaan haastavista asiakastilanteista ja kysymään sosiaalityön näkökulmaa asiaan. Moniammatillisuus jalkautujien joukossa on ehdottomasti vahvuus, josta kannattaa pitää kiinni. Eri organisaatiotaustaiset jalkautujat tuovat joukkoon laajempaa näkemystä. Oli ihailtavaa, kuinka pitkään jalkautumistyötä tehneet olivat lunastaneet paikkansa nuorten keskuudessa. Nuoret avautuivat vaikeistakin asioista työntekijöille, ilman huolta syyllistämisestä. Luottamussuhde vaikutti vahvalle.

Palvelut sinne, missä nuoret ovat

Kehittämisnäkökulmasta ajattelen, että jalkautuva nuorten sosiaalityöntekijä olisi hyvä lisä nuorten kanssa tehtävään syrjäytymistä estävään työhön. Virkasuhteessa oleva sosiaalityöntekijä pystyisi puuttumaan tilanteisiin kadulla ja tarvittaessa tekemään myös päätöksiä. On selvää, että osa kaduilla kohdattavista nuorista ei tule koskaan hakemaan itse apua ja kynnys on aina liian korkea, jos pitäisi mennä jonnekin paikkaan missä on ovi. Nuorisopalveluiden neutraalius on hyvä tausta lähestyä näitä nuoria. Jos syrjäytymistä halutaan estää oikeasti - tarvitaan palveluja, jotka viedään nuorten luokse, eikä odoteta nuorten tulevan palveluiden luokse.
 

Heidi Puustinen
sosiaalityöntekijä, Nuorten talo -hankkeen hanketyöntekijä 10/2021 saakka

Asiasanat: