Hyppää pääsisältöön
Kuva
Erityisnuorisotyöntekijät Jussi Maasola (vas.), Pia Santa ja Atte Kotilainen ryhmäkuvassa kaupungintalolla sijaitsevan metallioven edessä, jossa lukee Tyrmä. Kuva Esa Linna
Kouluja, kouluja, kouluja, oh my!
Kuva
Erityisnuorisotyöntekijät Jussi Maasola (vas.), Pia Santa ja Atte Kotilainen ryhmäkuvassa kaupungintalolla sijaitsevan metallioven edessä, jossa lukee Tyrmä. Kuva Esa Linna

Ankkuritoimintahanke on tylsä nimi, mutta yksinkertaisuudessaan osuva. Syyskuun alussa alkoi hanke, jonka turvin Jyväskylän ankkuritiimiä vahvistettiin kahdella erityisnuorisotyöntekijällä ja ”Se on yksinkertaisuudessaan siinä”. Noh, yksinkertaisuuteen mahtuu paljon.

Ankkuritoiminta kohdistuu varhaisessa vaiheessa nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennalta ehkäisemiseen. Ankkurityön tiimiin kuuluvat kaksi poliisia, sosiaalityöntekijä, psykiatrinen sairaanhoitaja ja nyt kolme erityisnuorisotyöntekijää. Tiimi tapaa nuoren ja hänen perheensä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta nuorta voidaan tukea ja tarvittaessa ohjata avun tai tuen piiriin rikoskierteen katkaisemiseksi. Maksuttomien tapaamisten tarkoituksena on löytää keinoja tai sopivaa tukea nuoren tilanteen parantamiseen. Ankkuritiimin asiakkaat ovat pääsääntöisesti alle 18-vuotiaita nuoria. Jyväskylässä Ankkuritoiminta on suunnattu erityisesti alle 15-vuotiaisiin nuoriin.

Hanketyöntekijät ovat jo päässeet jututtamaan yksittäisiä nuoria, joiden rikosura ei alkanut hyvin ja toivon mukaan tapaamisten keskustelujen myötä se urapolku ei enää etene. Tässä en kuitenkaan keskity siihen, vaan kouluvierailuihin ja laillisuuskasvatukseen. Ankkuritiimiä vahvistaneiden hanketyöntekijöiden myötä koulujen vierailupyyntöihin on voitu vastata ja nopealla aikataululla. Laillisuuskasvatustuntien aiheina on ollut rikosoikeudellinen ikä, kiusaaminen, päihteet, sosiaalinen media ja viharikokset.

Kuluneen neljän kuukauden aikana on juostu koulusta toiseen ja käyty yhdessä vanhempainillassa. Kuulijoina on ollut arviolta yli kolmetuhatta oppilasta ja ainakin osalle on jäänyt jotain mieleenkin. Hyviä keskusteluita on saatu aikaiseksi ja monet nuoret ovat esittäneet kysymyksiä sekä osa (niin oppilaat kuin opettajatkin) ovat jääneet juttelemaan pidetyn oppitunnin jälkeen. Nuorten ja heidän kanssaan toimivien aikuisten tiedon lisääminen ennalta ehkäisee ikävien tilanteiden muodostumista ja tekee niihin puuttumisesta helpompaa. Monet hölmöydet jäävät usein tekemättä, kun etukäteen jo tietää, että idea ei ehkä ole kaikkein parhain ja ymmärtää mitä kaikkea siitä voi seurata. Samalla tavalla kynnys puuttua ongelmatilanteisiin madaltuu, kun on jo tietoa mitä keinoja on käytettävissä, mitä toimenpiteitä voi tehdä ja keneltä voi tarvittaessa kysyä apua. Yleisin ohjeemme koulun henkilökunnalle ja vanhemmille onkin, että jos oikeasti joudut miettimään pitääkö asiasta tehdä rikosilmoitus, niin tee se. Toinen hyvä vaihtoehto on Keski-Suomen sovittelutoimisto, mikä tarjoaa rikosten ja riitojen osapuolille mahdollisuuden kohdata toisensa ja käsitellä tapahtuman aiheuttamia haittoja. Sovittelu on vapaaehtoista, maksutonta, puolueetonta ja luottamuksellista. Eniten siellä sovitellaan väkivaltarikoksia, omaisuusrikoksia ja ilkivaltaa sekä erilaisia riita-asioita.

Tulevana vuonna kouluvierailut jatkuvat, mutta pyrimme niiden lisäksi tarjoamaan enemmän kohdennettuja vierailuja. Usean luokan ”Stadion-keikalla” on helppo luennoida suurelle yleisölle, mutta yhden luokan tai ryhmän kanssa pystyy oikeasti keskustelemaan ja pureutumaan haastavien tilanteiden juurisyihin. Paljon on suunnitteilla hankkeen tiimoilta ja katsotaan mitä tuleva vuosi tuo tullessaan! 

Teksti: Atte Kotilainen, erityisnuorisotyöntekijä