Hyppää pääsisältöön
Vastine Keskisuomalaisen artikkeliin kaupunginvaltuuston kokouksesta elokuussa 2023 sekä sosiaalisessa mediassa nousseeseen kohuun elokuussa 2024

Vastine on Julkaistu aiemmin Keskisuomalaisessa 2.9.2023 ja Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla 5.9.2023. Täydennetty 19.8.2024. 

Keskisuomalainen uutisoi 29.8.2023 maanantaina 28.8.2023 pidetystä kaupunginvaltuuston kokouksesta, jossa osa valtuutetuista esitti, että Jyväskylän kaupungin nuorisotyö jaetaan pääsääntöisesti kahteen ikäryhmään: 13–17-vuotiaat (lapset) ja 18–29-vuotiaat (nuoret aikuiset). Nuorisopalvelujen tiloista ja toiminnoista suurin osa on jo nyt suunnattu 13–17-vuotiaille.  
Ehdotus sai alkunsa Nuorten talon järjestämistä Gay+ Club -iltapäivistä sekä niiden ikähaarukasta: 13–29-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset. Osa valtuutetuista piti huolestuttavana sitä, että sekä 13-vuotiaat ja 29-vuotiaat voivat olla samoissa tiloissa. Ehdotuksen takana ollut valtuutettu kysyi myös sosiaalisen median X-palvelussa tiistaina 29.8.: ”Kuuluvatko 13- ja 29-vuotiaat samaan seuranhakutapahtumaan?”.  

Nuorten talon syyskauden 2024 startatessa sekä Gay+ Clubin mainostaessa syksyn toimintaansa, nousi aihe uudelleen keskusteluun eri sosiaalisen median alustoilla.  

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut haluaa jälleen korostaa, että Gay+ Club nimellä kulkeva iltapäivisin kokoontuva sateenkaariryhmä ei ole seuranhakutapahtuma tai seksuaalissävytteinen. Toiminta on perinteistä nuorisotyötä, jossa nuoret voivat mm. askarrella ja pelailla vertaistensa kanssa turvallisessa tilassa, turvallisten ohjaajien ympäröimänä.  

Ryhmä on osa Nuorten talon monialaista palvelukokonaisuutta ja paikalla on aina vähintään kaksi korkeakoulutettua ohjaajaa, joilla on erityiskoulutusta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen vertaisryhmien vetämisestä. Tapaamisten alussa käydään läpi turvallisemman tilan periaatteet ja säännöt, joihin kaikki ryhmätoimintaan osallistuvat sitoutuvat. Vertaistoiminnassa luodaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville nuorille uskoa tulevaisuuteen. Nuorten talossa on erikseen tarjolla Keski-Suomen hyvinvointialueen järjestämänä seksuaalineuvontaa yksilöohjauksena kaikille nuorille ja nuorille aikuisille. 

Toiminta ei ole uutta vaan ryhmä on kokoontunut jo kahden vuoden ajan. Toissa vuonna aloittaneessa sateenkaariryhmässä kohderyhmänä olivat aluksi 18–29-vuotiaat. Ikähaarukan laajentamisen myötä ryhmä on yhtenäinen muiden Nuorten talolla järjestettävien avoimien ryhmien kanssa ja Jyväskylässä voidaan tarjota sateenkaarinuorille entistä enemmän mahdollisuuksia vertaistoimintaan. Viime toimintavuoden perusteella voidaan todeta ryhmässä käyvän nuoria aikuisia; 20 ikävuoden molemmin puolin. Laajennetun ikärajan avulla voidaan kuitenkin tavoittaa koko Nuorten talon kohderyhmä, sulkematta ketään ulkopuolelle.  

Ohjaamojen Onni-toiminnan psykososiaalisen tuen jännittäjä- ja hyvinvointiryhmät ovat suunnattu 18–29-vuotiaille valtakunnallisen linjauksen mukaisesti. Lisäksi Nuorten talossa sijaitseva Keski-Suomen hyvinvointialueen nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluista vastaava Nuorisovastaanotto järjestää samoihin teemoihin liittyviä ryhmiä pelkästään alaikäisille.   
Muita sateenkaarinuorille kohdennettuja toimintoja löytyy Palokan nuorisotila Nuorkkarilla, jossa järjestetään sateenkaarinuorten iltoja. Näissä ikäraja on 13–17-vuotta.  

Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut on järjestänyt toimintaa 13–29-vuotiaille vuosien ajan esimerkiksi kulttuurisen nuorisotyön keskuksessa Veturitalleilla sekä nuorten kohtaamispaikka Bostarissa. Nuorisolain mukaan nuoret ovat alle 29-vuotiaita, mutta esimerkiksi valtakunnallisessa Ohjaamo-toiminnassa myös 29-vuotiaat lasketaan kohderyhmään mukaan. 

Lisätiedot:  

Erika Nieminen, koordinaattori, Nuorten talo 
[email protected] 
p. 050 4683082 

Katariina Soanjärvi, palvelujohtaja, Jyväskylän kaupungin nuorisopalvelut 
[email protected] 
p. 050 350 7939