Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ihmiset seisomassa yhdessä
Osaamiskeskus haluaa, että työnantajat ja työntekijät löytävät toisensa. Jyväskylässä on osaajia, mutta heidän osaamisensa täytyy nostaa esille.
Kuva
Ihmiset seisomassa yhdessä

Osaajapulasta uutisoidaan joka päivä valtakunnan medioissa. Myös Jyväskylässä sekä lähiseuduilla osaajapula on tosiasia monilla aloilla. Olemme osaamiskeskuksessa saaneet viestiä niin Jyväskylästä kuin Muuramesta, Keuruulta ja Viitasaareltakin, että työntekijöitä tarvitaan. Paljon kuitenkin puhutaan kohtaanto-ongelmasta. Miksi työntekijät ja työnantajat eivät kohtaa ja mitä asialle voisi tehdä? Tässä muutama pointti siitä, mitä ainakin voitaisiin tehdä.


Ensinnäkin tarvitaan oikeanlainen asenne sekä työntekijöiltä että työnantajilta. Työntekijöiden asenteen tulee olla avoin ja mahdollisuuksia näkevä, sillä esimerkiksi lyhyt määräaikainen työsuhde tai jopa tuntityöläisenä oleminen saattaa olla mahdollisuus pitempiaikaisempaankin työllistymiseen. Lyhyen pätkän kautta pystyy näyttämään työnantajalle osaamisensa. Myös itsensä kehittäminen ja uuden oppiminen edesauttavat työllistymistä. Toisaalta työantajilta vaaditaan hieman joustoa esimerkiksi suomen kielen osaamisessa, mikäli se ei ole täysin välttämätön ja ehdoton edellytys kyseisellä alalla työskentelyyn. Työnantajan on hyvä nähdä mahdollinen potentiaali ja esimerkiksi pienen koulutuksen kautta perehdyttää uusi työntekijä oman organisaationsa osaajaksi.


Tarvitaan myös liikkuvuutta maakunnan sisällä ja sen rajojen ulkopuolelle. Työpaikka ei ole aina naapurissa ja sen takia täytyy joskus olla valmis kulkemaan kymmenienkin kilometrien matka työpaikalleen, mutta miksipä sitä ei tekisi, koska työnteko on pääsääntöisesti kivaa! Olisi tietenkin suotavaa, että julkinen liikenne toimisi siten, että se mahdollistaisi myös autottomien työmatkan. Olisiko tässä parantamisen varaa Keski-Suomessa?


Kaupungin myönteinen ja positiivinen ilmapiiri luo motivaatiota ja innostusta muuttaa työn perässä. Jyväskylä voi houkutella niin kansainvälisyydellään kuin mahdottoman hyvillä vapaa-ajan mahdollisuuksillaankin. Merkitystä on kuitenkin myös meidän, työkavereiden ja kuntalaisten, asenteilla ja sillä, miten me suhtaudumme muualta tuleviin. Jokainen haluaa kokea itsensä tervetulleeksi! Ei ole meiltä pois, jos saamme kaupunkiin osaajia esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalle, se on meidän kaikkien etu.


Myös maakunnan kuntien yhteishengen ja yhdessä tekemisen meiningillä on iso merkitys. Voisimme ottaa esimerkkiä Etelä-Pohjanmaalta, jossa osaajatarve on huomattu laajasti, ja jonka eteen Welcome2EP-hanke (maahanmuuttaneiden ohjaus- ja neuvontahanke) luo hyvää yhteisen tekemisen meininkiä koko maakuntaan. Etelä-Pohjanmaalla osaajapulaa on lähdetty ratkomaan yhteistyössä kuntien, ELY:n ja Etelä-Pohjanmaan liiton kanssa. Yhtenä kulmakivenä siellä nähdään se, että vieraskielisten palvelut pitää olla tip top-kunnossa, jotta alue kiinnostaisi muualta muuttavia.


Maahanmuuttaneiden osaamiskeskus pyrkii omalta osaltaan vastaamaan kohtaanto-ongelmaan. Osaamiskeskus haluaa, että työnantajat ja työntekijät löytävät toisensa. Jyväskylässä on osaajia, mutta heidän osaamisensa täytyy nostaa esille yksilöllisen ja räätälöidyn ohjauksen avulla, sillä monet työelämän käytänteet saattavat olla vieraskielisille vieraita.

 
Osaamiskeskuksesta on saatavilla palveluita myös työnantajille. Osaamiskeskus tarjoaa esimerkiksi suomen kielen valmennuksia sekä tukea perehdytystilanteeseen, jotta pienet työllistymisen esteet saadaan purettua. Haluamme olla omalta osaltamme silottamassa vieraskielisten työhön pääsyn polkua, sillä osaajia meiltä löytyy, kunhan kohtaaminen saadaan mahdolliseksi.

Osaamiskeskus tekee työtä myös kaupungin vieraskielisten palveluiden edistämiseksi ja haluaa vaikuttaa omalta osaltaan myös myönteisen ilmapiirin luomiseen. Yhdessä tehden kaikki on mahdollista!


-Jenni Koivumäki, koordinaattori

Asiasanat: