Hyppää pääsisältöön
Kuva
Jyväskylän yleiskaavan 2050 ilme verkkosivuille. Kuva Sarita Nordstrand

Jyväskylän yleiskaava 2050 -blogi

Uusin blogikirjoitus

Yleiskaavaluonnoksesta saatiin runsaasti palautteita

Kuva
Ilmakuva Kuokkalan suunnasta Jyväskylän keskustaan. Kuva Ari Heinonen

Jyväskylän kaupungin yleiskaava 2050 oli luonnoksena nähtävillä 17.1.-17.2.2025 välisen ajan. Saavutimme tärkeän vaiheen, kun yleiskaavaluonnosta esiteltiin asukkaille ja erilaisille sidosryhmille. Osallistumisen näkökulmasta luonnosvaihe on tärkein vaihe kaavoitusprosessia.

Yleiskaavaluonnos valmiina kommentoitavaksi

Kuva
Yleiskaavatyöryhmän kokous kaavoittajien kanssa. Kuva Ilona Leikas

Jyväskylän yleiskaava 2050 on nyt edennyt työn tärkeimpään vaiheeseen. Kaupunkirakennelautakunta hyväksyi tiistaina 17.12. yleiskaavaluonnoksen nähtäville asetettavaksi.

Minne uudet pientaloalueet rakennetaan Jyväskylässä? KymppiR-ohjelma toimii yleiskaavaa toteuttavana välineenä

Kuva
Puiset ketjutalot Tanhukaaressa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Yleiskaavassa määritellään yhdyskuntarakenteen pitkän aikavälin tavoitetila. Yleiskaava ei kuitenkaan ota suoraan kantaa siihen, missä järjestyksessä esimerkiksi yksittäisiä uusia asuinalueita tulisi toteuttaa.

Ilmastonmuutoksen huomioiminen yleiskaavassa on kestävän tulevaisuuden suunnittelua

Kuva
Jyväskylässä edistetään kävelyä ja pyöräilyä. Kuva Tero Takalo-Eskola

Ilmastonmuutos näkyy jo nyt tavoissamme olla kaupungissa.

Yleiskaava turvaa luonnon monimuotoisuutta

Kuva
Metsälehmus. Kuva Matti Häkkilä

Luonnon monimuotoisuuden merkitys paitsi luonnon, myös ihmisen hyvinvoinnille ymmärretään nykyisin laajalti. Ihmisen toiminta vaikuttaa yleensä luonnon monimuotoisuuteen haitallisesti, minkä takia luontohaittoja pyritään ehkäisemään erityisesti suurissa maankäytön hankkeissa.

Järvien Jyväskylä

Kuva
Koti järven rannalla

Jyväskylän kaupunki on vuosien myötä kasvanut ja kehittynyt järvien ympärille. Yhtenäinen kaupunkirakenne ympäröi tänä päivänä Jyväsjärven lisäksi myös Tuomiojärveä ja Palokkajärveä. Suuri osa Säynätsalon, Korpilahden, Kuokkalan ja Vaajakosken asuinalueista sijaitsee Päijänteen äärellä.

Asukkaiden näkemykset määrittävät suuntaa Jyväskylän yleiskaavan tavoitteille

Kuva
Asuinalue vehreässä ympäristössä. Kuva Jyväskylän kaupunkisuunnittelu

Turvallinen, luonnonläheinen, elinvoimainen ja arjessa toimiva. Tällaisena jyväskyläiset haluaisivat nähdä kaupungin vuonna 2050.  Saimme tammikuussa 2024 järjestettyyn avoimeen verkkokyselyyn yli 1000 vastausta jyväskyläläisiltä kaupunkiympäristön kehittämisestä.

Jyväskylä vuonna 2050?

Kuva
Kankaan alue ilmasta kuvattuna. Kuva Ari Heinonen

Jos katsoo Jyväskylän karttaa reilun 25 vuoden takaa huomaa, että yleishahmoltaan kaupunki näyttää kutakuinkin samalta kuin nykyisin. Valtatiet ovat samoilla paikoillaan kuin nykyisinkin, kaupungin keskustan rakenne näyttää nopealla silmäyksellä tuttuakin tutummalta.

Kaavoja, kaavoja, kaikenlaisia kaavoja

Kuva
Tekoälyllä luotu kuvituskuva, joka yhdistää maankäytön suunnittelussa käytettäviä kaavoja, matemaattisia kaavoja ja vaatetuksessa käytettyjä kaavoja. Kuva Eevi Koskela

Suomen kielen sanaa kaava käytetään tavattoman monenlaisissa yhteyksissä. Tuttuja ovat sen tieteelliset merkitykset muun muassa matematiikasta, kemiasta ja fysiikasta. Omat kaavansa löytyy myös taiteista kuten musiikista ja kirjallisuudesta.

Voinko vaikuttaa kaupunkini tulevaisuuteen yleiskaavan kautta?

Kuva

Uudistamme Jyväskylässä koko kaupunkia käsittelevää yleiskaavaa. Ratkaistavana on, miten ohjaamme kaupungin kasvua ja muutosta kestävään suuntaan. Valmis yleiskaava näkyy kaupungin kehityksessä vuosikymmeniä eteenpäin.

Yleiskaavatyössä katse on reilusti tulevaisuuteen

Kuva
Viistoilmakuva, jossa näkyy keskustan siluettia ja Laajavuori taustalla. Kuva Ari Heinonen

Löydät tämän kirjoituksen Jyväskylän yleiskaavan 2050 -blogista. Ensimmäisessä kirjoituksessa on hyvä lähteä peruskysymyksestä, mistä yleiskaavatyössä on kyse ja miksi Jyväskylän kaupunki käynnistää yleiskaavan uudistamisen. 

Jyväskylän yleiskaava 2050 -blogissa kaavan laadintaan osallistuvat asiantuntijat avaavat yleiskaavan suunnitteluun liittyviä asiakysymyksiä eri teemoista ja näkökulmista.