Koira Jyväskylässä

Kolme koiraa istumassa

Järjestyslain mukaan koira on pidettävä kytkettynä, kun sen kanssa liikutaan taajama-alueella. Koirapuistot ovat aidattuja ja niissä koiraa voi pitää kytkemättömänä. Tällä hetkellä Jyväskylässä on kaksi kaupungin ylläpitämää koirapuistoa ja yksi koirien uittamispaikka.

Huhtasuon asukasyhdistys ry ylläpitää koirapuistoa Palanderinkadun varressa, lisätietoa löytyy asukasyhdistyksen Facebook-sivuilta. Kotalammen koirapuisto Kotasenpolun varrella on Keltinmäen asukasyhdistys ry:n ylläpitämä ja lisätietoa siitä löytyy asukasyhdistyksen Facebook-sivulta

Jyväskylän koirapalveluiden nykytilaa ja tulevaisuutta on selvitetty viherpalveluohjelman koirapalvelut-osassa.

Koirapalveluja käsittelevä viherpalveluohjelman osa löytyy Viherpalveluohjelma-sivulta.

Tutustu myös Koira Jyväskylässä -oppaaseen (pdf)

Vihreä koiratarra kertoo jäteastian käyttöluvasta

Jyväskylän kaupunki on painattanut vihreitä koirankakkaroskis.fi –kampanjatarroja. Omakotitalon kuivajäteastiaan liimattu tarra kertoo asuinalueen koiranulkoiluttajille siitä, että kyseisen talon roskikseen saa tiputtaa siistejä koirankakkapusseja. Tarroja voi noutaa maksutta jyväskyläläisistä eläintarvikekaupoista, Palvelupiste Hannikaisesta sekä kaupungin yhteispalvelupisteistä.

Muistathan myös, että Jyväskylässä koiranjätöspusseja saa laittaa jokaiseen kaupungin noin 1200 kadunvarsi- ja puistoroskiksesta.

Lisätietoa aiheesta: www.koirankakkaroskis.fi.

Aatoksenkadun koirapuisto

Jyväskylän ensimmäinen koirapuistosijaitsee Taulumäellä, Aatoksenkadun energialaitoksen taakana. Paikka on rauhallinen, sopivasti sivussa ja riittävän tilava koirien ulkoiluun ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Alue on luonnonmukainen ja vaihteleva maastonsa puolesta. Myös olemassa olevaa kasvillisuutta on pyritty säästämään mahdollisuuksien mukaan.

Sijainti kartalla

Aidatun alueen kokonaispinta-ala on 4200 m2 ja se jakaantuu Kennelliiton suositusten mukaisesti kahteen osaan, pienille sekä isoille koirille. Molemmille puolille johtaa oma sisäänkäyntinsä.

Koirapuistossa on katokset, joista löytyy siivoustyökalut sekä jäteastiat. Alue on valaistu ja se on kulkureittien osalta talvikunnossapidon piirissä. Myös pysäköintialue aurataan talvella. Pysäköintipaikkoja on kahdeksan.

Koirapuiston infotaulussa kerrotaan koirapuiston järjestyssäännöt ja esitetään alueen suunnitelma. Siinä on myös tila koiranomistajien omaa ilmoittelua varten.

Pohjanlammen koirapuisto

Jyväskylän toinen koirapuisto rakennettiin vuonna 2008 Kuokkalaan. Koirapuisto sijaitsee Pohjanlahdentien itäpuolella Pohjanlammen päiväkodin ja Kuokkalan lämpövoimalan välisellä entisellä pellolla.

Sijainti kartalla

Koirapuisto on jaettu kahteen osastoon, isoille ja pienille koirille. Koko alue on aidattu 1,5 metriä korkealla teräsverkkoaidalla, samoin osastot on eristetty aidalla toisistaan. Aidatun alueen kokonaispinta-ala on 5 930 m2. Aitauksen sisäpuoli on katettu 150 mm kerroksella puuhaketta, jotta maanpinta pysyisi mahdollisimman kuivana ja siistinä käyttäjille sekä helpommin siivottavana. Kummallekin osastolla on sadekatokset ja penkit. Jätepiste ja opastaulu on sijoitettu paikoitusalueelle porttien lähistölle. Koko alueelle on suunniteltu myös perusvalaistus.

Suora yhteys vieressä kulkevalle kevyen liikenteen väylälle on estetty istuttamalla puiston reunamille havupuita sekä lehtipensasryhmiä.

Koirapuiston säännöt

  • Koira pidetään puistossa aina irrallaan. Myös kaulapanta tai valjaat on syytä poistaa. Tätä varten on aitausten portilla nk. tuulikaapit, jossa hihnan ja pannan irroitus voidaan tehdä ennen puistoon menoa. Etukäteen on hyvä varmistaa, että koira tulee toimeen muiden koirien kanssa.
  • Portit suljetaan aina niistä kulkemisen jälkeen.
  • Koirapuistoon ei saa viedä sairasta, vihaista tai kiimaista koiraa. Koiranomistajan on huolehdittava, että koiran rokotukset ja madotukset on asianmukaisesti hoidettu.
  • Koiraa ei saa jättää yksin, valvomatta aitaukseen. Jokainen koiranomistaja on vastuussa lemmikistään ja sen tekemisistä. Jos koira esimerkiksi puree toista koiraa, vastuu on omistajalla. Samoin muista koiran aiheuttamista aineellisista vahingoista (esim.vaatteiden repeäminen).
  • Koirapuistossa ei saa innostaa koiraa, esim. keppejä tai lumipalloja heittelemällä tai tuomalla koiran omia leluja, jotta ei aiheuteta tahtomattaan tappelutilanteita.
  • Koira ei saa haukunnallaan aiheuttaa häiriötä tai rikkoa yörauhaa (22.00-07.00).
  • Koirapuistossa ei saa vahingoittaa kasvillisuutta tai puistokalusteita.
  • Koirapuisto pidetään siistinä keräämällä aina oman koiran jätökset pois. Puiston vieressä on iso Molok syväkeräyssäiliö, jonne jätökset voidaan laittaa.

Kaiken kaikkiaan puistossa noudatetaan ns. kirjoittamattomia herrasmiessääntöjä eli kunnioitetaan toisia puiston käyttäjiä.

koira vedessä

Koiranuittopaikka

Jyväskylään on toteutettu 2007 ensimmäinen koiranuittopaikka. Koiranuittopaikka sijaitsee Tourujoen ja Jyväsjärven yhtymäkohdassa (sijainti kartalla). Alueelle on käveltävä, lähin pysäköintialue sijaitsee Heikinkadun varrella. Koiranuittopaikalle johtaa rantaraitilta luonnonpolku.

Aidattu alue on vajaan hehtaarin kokoinen ja rajattu metalliaidalla. Alueelle on jätetty puupeite, ainoastaan kevyt siistimisraivaus on kulkemisen helpottamiseksi tehty. Alue on varsinaisesti tarkoitettu koirien uittamista varten, ei niinkään koirapuistokäyttöön. Itse uittopaikka on hiekkapohjainen.

Uittopaikalla toimivat nk. herrasmiessäännöt, sen käyttö perustuu täysin käyttäjien yhteisymmärrykseen. Aluetta voivat käyttää kaikki koiranomistajat, koiran kokoon katsomatta. Portin pielessä on roska-astia, johon koiran jätökset voi laittaa.

Asiasanat: