Hyppää pääsisältöön
Kuva
Koiranpentua unettaa
Kuva
Kolme koiraa istumassa

Järjestyslain mukaan koira on pidettävä kytkettynä, kun sen kanssa liikutaan taajama-alueella. Koirapuistot ovat aidattuja ja niissä koiraa voi pitää kytkemättömänä. Tällä hetkellä Jyväskylässä on kaksi kaupungin ylläpitämää koirapuistoa ja yksi koirien uimapaikka.

Huhtasuon asukasyhdistys ry ylläpitää koirapuistoa Palanderinkadun varressa, lisätietoa löytyy asukasyhdistyksen Facebook-sivuilta. Kotalammen koirapuisto Kotasenpolun varrella on Keltinmäen asukasyhdistys ry:n ylläpitämä ja lisätietoa siitä löytyy asukasyhdistyksen Facebook-sivulta. Tikkakoskella on vuonna 2020 kaupungin ja Kehittyvä Tikkakoski ry:n yhteistyössä rakentama koirapuisto, jota ylläpitää Kehittyvä Tikkakoski ry.

Tutustu myös Koira Jyväskylässä -oppaaseen (pdf)

Aatoksenkadun koirapuisto

Jyväskylän ensimmäinen koirapuistosijaitsee Taulumäellä, Aatoksenkadun energialaitoksen taakana. Paikka on rauhallinen, sopivasti sivussa ja riittävän tilava koirien ulkoiluun ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Alue on luonnonmukainen ja vaihteleva maastonsa puolesta. Myös olemassa olevaa kasvillisuutta on pyritty säästämään mahdollisuuksien mukaan.

Sijainti kartalla

Aidatun alueen kokonaispinta-ala on 4200 m2 ja se jakaantuu Kennelliiton suositusten mukaisesti kahteen osaan, pienille sekä isoille koirille. Molemmille puolille johtaa oma sisäänkäyntinsä.

Koirapuistossa on katokset, joista löytyy siivoustyökalut sekä jäteastiat. Alue on valaistu ja se on kulkureittien osalta talvikunnossapidon piirissä. Myös pysäköintialue aurataan talvella. Pysäköintipaikkoja on kahdeksan.

Koirapuiston infotaulussa kerrotaan koirapuiston järjestyssäännöt ja esitetään alueen suunnitelma. Siinä on myös tila koiranomistajien omaa ilmoittelua varten.

Pohjanlammen koirapuisto

Jyväskylän toinen koirapuisto rakennettiin vuonna 2008 Kuokkalaan. Koirapuisto sijaitsee Pohjanlahdentien itäpuolella Pohjanlammen päiväkodin ja Kuokkalan lämpövoimalan välisellä entisellä pellolla.

Sijainti kartalla

Koirapuisto on jaettu kahteen osastoon, isoille ja pienille koirille. Koko alue on aidattu 1,5 metriä korkealla teräsverkkoaidalla, samoin osastot on eristetty aidalla toisistaan. Aidatun alueen kokonaispinta-ala on 5 930 m2. Aitauksen sisäpuoli on katettu 150 mm kerroksella puuhaketta, jotta maanpinta pysyisi mahdollisimman kuivana ja siistinä käyttäjille sekä helpommin siivottavana. Kummallekin osastolla on sadekatokset ja penkit. Jätepiste ja opastaulu on sijoitettu paikoitusalueelle porttien lähistölle. Koko alueelle on suunniteltu myös perusvalaistus.

Suora yhteys vieressä kulkevalle kevyen liikenteen väylälle on estetty istuttamalla puiston reunamille havupuita sekä lehtipensasryhmiä.

Koirapuiston säännöt

  • Koira pidetään puistossa aina irrallaan. Myös kaulapanta tai valjaat on syytä poistaa. Tätä varten on aitausten portilla nk. tuulikaapit, jossa hihnan ja pannan irroitus voidaan tehdä ennen puistoon menoa. Etukäteen on hyvä varmistaa, että koira tulee toimeen muiden koirien kanssa.
  • Portit suljetaan aina niistä kulkemisen jälkeen.
  • Koirapuistoon ei saa viedä sairasta, vihaista tai kiimaista koiraa. Koiranomistajan on huolehdittava, että koiran rokotukset ja madotukset on asianmukaisesti hoidettu.
  • Koiraa ei saa jättää yksin, valvomatta aitaukseen. Jokainen koiranomistaja on vastuussa lemmikistään ja sen tekemisistä. Jos koira esimerkiksi puree toista koiraa, vastuu on omistajalla. Samoin muista koiran aiheuttamista aineellisista vahingoista (esim.vaatteiden repeäminen).
  • Koirapuistossa ei saa innostaa koiraa, esim. keppejä tai lumipalloja heittelemällä tai tuomalla koiran omia leluja, jotta ei aiheuteta tahtomattaan tappelutilanteita.
  • Koira ei saa haukunnallaan aiheuttaa häiriötä tai rikkoa yörauhaa (22.00-07.00).
  • Koirapuistossa ei saa vahingoittaa kasvillisuutta tai puistokalusteita.
  • Koirapuisto pidetään siistinä keräämällä aina oman koiran jätökset pois. Puiston vieressä on iso Molok syväkeräyssäiliö, jonne jätökset voidaan laittaa.

Kaiken kaikkiaan puistossa noudatetaan ns. kirjoittamattomia herrasmiessääntöjä eli kunnioitetaan toisia puiston käyttäjiä.

Kuva
koira vedessä

Koirien uimapaikka

Jyväskylään on toteutettu 2007 ensimmäinen koirien uimapaikka. Uimapaikka sijaitsee Tourujoen ja Jyväsjärven yhtymäkohdassa Rantaraitilla osoitteessa Schaumannin puistotie 1 A (sijainti kartalla). Alueelle on käveltävä, lähin pysäköintialue sijaitsee Heikinkadun varrella. Uimapaikalle johtaa rantaraitilta luonnonpolku.

Aidattu alue on vajaan hehtaarin kokoinen ja rajattu metalliaidalla. Alueelle on jätetty puupeite, ainoastaan kevyt siistimisraivaus on kulkemisen helpottamiseksi tehty. Alue on varsinaisesti tarkoitettu koirien uittamista varten, ei niinkään koirapuistokäyttöön. Itse uittopaikka on hiekkapohjainen.

Uimapaikalla toimivat nk. herrasmiessäännöt, sen käyttö perustuu täysin käyttäjien yhteisymmärrykseen. Aluetta voivat käyttää kaikki koiranomistajat, koiran kokoon katsomatta. Portin pielessä on roska-astia, johon koiran jätökset voi laittaa.

Koirien kanssa retkeily

Karvaiset ystävät ovat kivoja, mutta järjestyslain mukaan ne tulisi pitää taajamissa aina kytkettyinä. Koiria saa pitää taajamissa vapaina ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa sekä aidatuilla piha-alueilla. Myös tällöin koirien on oltava omistajansa tai haltijansa valvonnassa. Oleellista on myös varmistaa, ettei koira pääse karkaamaan aidatulta piha-alueelta.

Metsästyslain mukaan koirien kiinnipitoaikana 1.3.-19.8. koira on pidettävä luonnossa liikkuessa kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. Kiinnipitoaika varmistaa rauhan luonnoneläimille niiden lisääntymisajan aikana.

Luonnonsuojelualueilla sekä Jyväskylän kaupungin ylläpitämillä luontopoluilla ja vastaavilla luontoretkeilykohteilla, kuten pitkospuureiteillä ja lintutorneilla koirat on pidettävä kytkettyinä ympäri vuoden. Vapaana olevat koirat häiritsevät erityisesti lintujen pesimärauhaa.

Kaupunki jakaa kiinteistöille ilmaisia koirankakkatarroja roskapönttöihin liimattavaksi

Kiinteistöt, jotka sallivat koirankakkapussien laittamisen omaan roskikseensa, voivat noutaa ilmaisen tarran roskikseensa liimattavaksi. Tarroilla merkityt roskikset viestivät koiranulkoiluttajille siitä, että koirankakkapussin laittaminen yksityiseen roska-astiaan on sallittua. Tarroja voi noutaa ilmaiseksi Palvelupiste Hannikaisesta Rakentajantalolta (Hannikaisenkatu 17) tai Jyväskylä-infosta Kauppakeskus Forumista (Asemakatu 7). Tarroja jakavat myös jotkut lemmikkitarvikeliikkeet.

Kuva

Kaupungin omistamat roskikset löytyvät Jyväskylän karttapalvelusta osoitteesta kartta.jkl.fi. Koirankakkapusseja voi laittaa kaikkiin yleisten alueiden roskiksiin.
Roskiksia pyritään sijoittamaan paikkoihin, joissa ihmiset oleskelevat tai joihin he mahdollisesti pysähtyvät hetkeksi oleilemaan tai istahtamaan penkille. Roskisten lisääminen on kustannuskysymys. Astian hankinnan ja asentamisen lisäksi roska-astiat lisäävät tyhjennyskustannuksia, jotka ovat joko viikoittaisia tai kuukausittaisia, riippuen astian sijainnista.

Roskiksia löytyy kaupungin puistoista ja sekä kevyen liikenteen väylien varsilta. Kevyen liikenteen väylien osalta roskiksia sijoitellaan käyttäjämääriltään vilkkaimpien väylien varsille ja mahdollisimman hyvin risteysalueilla, jossa kaksi väylää risteävät. Myös katoksellisilla linja-autopysäkeillä on yleensä roska-astiat.

Jätökset kuuluu kerätä ympäri vuoden

On hyvä muistaa, että koiran omistajalla on vastuu koiransa jätösten keräämisestä ympäri vuoden. Talviaika ei ole poikkeus, sillä hankeen lumen peitettäväksi jätetyt jätökset jäätyvät ja säilyvät lumessa kuin uunituore pulla pakkasessa, valuen keväällä lumen sulamisvesien mukana takaisin kadulle. Jyväskylässä leviävä haitallinen espanjansiruetana syö myös koiranjätöksiä ja voi levittää tauteja lemmikkieläimiin. Keräämällä koirasi jätökset et ruoki tätä puutarhan tuholaista.

Asiasanat: