Hyppää pääsisältöön
Pääsisältö

Laitelainaamo – Lisää resursseja taiteen ja kulttuurin kentän toimintaan Keski-
Suomessa 

Live Herring ry jätti CIRCWASTE-hankkeen ideahakuun idean Laitelainaamo toiminnan testaamisesta digitaalisella alustalla. Idea valittiin yhdeksi hankkeen kokeiluista. 

Laitelainaamon lähtökohtana on rakentaa alueellinen ja paikallisia olemassa olevia resursseja sekä yhteiskäyttömahdollisuuksia hyödyntävä toimintamalli, jonka avulla alueen kulttuuri- ja taidekentän toimijat voivat toteuttaa audiovisuaalisten laitteiden lainaustoimintaa ja kehittää sitä yhteistyössä. Tavoitteena on alueen laitekannan tehokkaampi yhteiskäyttö ja laiteresurssien hyödyntäminen sekä taiteen ja kulttuurin kentän av-kulttuuriin liittyvien toimintamahdollisuuksien kehittäminen. Ajatuksena on, että kaikkien toimijoiden on turha omistaa samoja laitteita. Yhteinen laitepankki rikastuttaa toimijoiden työskentelymahdollisuuksia ja mahdollistaa laitteiden lainaamisen kohtuullisella korvauksella. Laitelainaamo tukee vahvasti jakamistalouden lisäksi kiertotalouden näkökulmaa, jossa tavaroiden sijaan kulutetaan palveluita ja kehitetään tavaroiden ja laitteiden yhteiskäyttömahdollisuuksia. Tämä vähentää kulutusta ja sitä kautta myös luonnonvarojen käyttöä. 

Laitelainaamon tarkoituksena on lainata audiovisuaalisia laitteita taiteen ja kulttuurin kentän toimijoille Keski-Suomen alueella tapahtuvaan toimintaan. Laitteita voi lainata esimerkiksi näyttelykäyttöön, teosten esittämiseen ja installoimiseen, erilaisten esitysratkaisujen testaamiseen sekä kurssi- ja työpajakäyttöön. Laitekanta koostuu Laitelainaamon yhteistyökumppaneiden  omistamista laitteista, ja lainattavaksi löytyy tällä hetkellä mm. projektoreita, mediasoittimia, valkokankaita, kaiuttimia sekä erilaisia johtoja. Laitteita lainaamon toimintaan ovat lainanneet Live Herring ry, Jyväskylän taidemuseo, Keski-Suomen elokuvakeskus ja Äkkigalleria. Muita yhteistyökumppaneita ovat Kankaan palvelu Oy, Jyväskylän taiteilijaseura, Luovan valokuvauksen keskus ry, Hear ry, Taidelaitos Haihatus, Yläkaupungin yö ry sekä Keski-Suomen Harrastajateatteri KeHy ry. 

Laitelainaamo-toimintaa on ennestään testattu hyvin pienimuotoisesti Jyväskylässä, ja tässä kokeilussa toimintaa oli mahdollista testata uudessa digitaalisessa ympäristössä. Kokeilun tarkoituksena oli selvittää valmiin digitaalisen kauppa-alustan soveltuvuutta Laitelainaamo-toimintaan sekä tutkia, mahdollistaisiko se työntekijäresurssin vähentämisen ja tätä kautta  resurssivaatimuksiltaan kevyemmän toimintamallin. Jatkossa toiminnan digitalisoimisella pyritään tavoittamaan laajempi asiakaskunta ja mahdollistamaan sen palveleminen. Kokeilu päätettiin toteuttaa Sharetribe-palveluntarjoajan alustalla, jonka uskottiin mahdollistavan monta Laitelainaamon toimintoa. 

 

Kuva
Laitelainaamon logo

 

Sharetribe-alustassa on paljon Laitelainaamon koordinointia helpottavia ominaisuuksia, kuten suljetun ympäristön luominen. Näin pystyttiin määrittelemään, kenelle Laitelainaamon käyttömahdollisuutta tarjotaan. Tämä oli tärkeää, sillä Laitelainaamon tarjoamat laitteet ovat helposti rikkoutuvia ja Laitelainaamon ydinkohderyhmä, eli taiteen ja kulttuurin kentän toimijat, on rajattu. Lisäksi Laitelainaamon hinnoittelulogiikka oli helppo muuttaa Sharetribe-alustalle soveltuvaksi. Kaksiportaisessa hinnoittelussa käyttäjät maksavat tietylle aikavälille myönnettävän osallistumismaksun, kun he rekisteröityvät sivustolle. Lisäksi sivustolla on laitekohtaiset lainausmaksut. Sharetribe-alustalle oli myös mahdollista lisätä Laitelainaamon yleiset käyttösäännöt sekä laitteiden omistajien määrittämät laitekohtaiset ehdot ja määräykset lainaukselle. Laitelainaamon koordinointia auttoivat myös Sharetribe-alustan helppokäyttöinen ylläpito sekä alustan mahdollistama laitteiden varauskalenteri. 

Kokeilun valmistelu käynnistettiin tammikuun 2018 puolivälissä, ja uusi sivusto sekä varsinainen kokeilu käynnistyivät helmikuun alussa. Laitelainaamon Sharetribe-alustan käyttömahdollisuus avattiin omilla verkkosivuillaan. Kokeilusta julkaistiin tiedote  paikallismedialle, Laitelainaamon yhteistyökumppaneille ja heidän jäsenilleen sekä taiteen ja kulttuurin kentän toimijoille Keski-Suomessa. Lisäksi tietoa jaettiin aktiivisesti Facebookin eri ryhmissä. Laitelainamoon houkuteltiin uusia käyttäjiä poistamalla osallistumismaksu kokeilujakson ajaksi. Näin kannustettiin potentiaalisia ja kiinnostuneita käyttäjiä kirjautumaan alustalle ja kokeilemaan sen toimintoja. 

Kokeilun aikana Laitelainaamo sai yksitoista rekisteröitynyttä käyttäjää ja muutaman onnistuneen lainauksen. Lainauksien määrä jäi luonnollisesti melko vähäiseksi lyhyen aikavälin kokeilussa, sillä laitelainoihin varaudutaan yleensä hyvissä ajoin; potentiaalisten asiakkaiden olisi täytynyt tietää  toiminnasta ja uudesta sivustosta hyvissä ajoin, jotta useampi lainaus olisi toteutunut kokeilujakson aikana. Alueellista ja paikallista mediaa tiedotettiin kokeilusta. 

Laitelainaamon uusi alusta herätti kiinnostusta ja uteliaisuutta, ja kokeilun myötä monet uudet toimijat saivat tietää Laitelainaamosta. Kokeilun lopussa pyysimme sivustolle kirjautuneilta käyttäjiltä palautetta. Palautteessa selvisi, että kokemukset olivat hyvät. Muutamassa palautteessa toivottiin kehittämistoimenpiteitä pitkäaikaisten lainojen hinnoitteluun. 

“Testikäyttäjänä pelkkää hyvää sanottavaa. Kohtuu hinnat niin se ei muodostu kynnyskysymykseksi. Debit-kortti toimi hyvin maksuvälineenä (ei tarvinnut luottokorttia) ja sähköinen alusta pelitti kuten pitääkin” 

“Hinnat on kohtuullisia lyhyisiin lainoihin, mutta esim kesänäyttelyyn kolmeksi kuukaudeksi usean laitteen lainaaminen tulee ainakin meille liian kalliiksi ja joudumme välttämään mediataiteen esille tuomista.” 

Kokeilu Sharetribe-alustalla oli kannustava ja hyvä kokemus. Alusta taipui hyvin toiminnan tarpeisiin ja se kevensi koordinaatiotyöstä vastaavan henkilön työmäärää sekä sopimuskäytänteitä. Uusi digitaalinen ympäristö osoittautuikin Laitelainaamo-toiminnan kannalta hyödylliseksi. Jatkossa suurimmaksi haasteeksi tulee Laitelainaamo-toiminnan pitkäjänteinen ylläpitäminen, miksi onkin tärkeää pohtia ja kehittää toiminnan hinnoittelua sekä taloudellista ylläpitologiikkaa. Jos toimintaa saadaan laajennettua ja laitekantaa kehitettyä, myös laitteiden vakuutuskäytänteiden selvittäminen on ajankohtaista. Kokeilun aikana tutustuttiin mm. Shareit Blox Car -yrityksen toimintaan ja sen vakuutuskäytäntöihin. 

Laitelainaamon tämänhetkisessä toimintamallissa eniten työtä vaativat varattujen laitteiden käyttömahdollisuuden selvittäminen laitteen omistajilta sekä nouto- ja palautuskäytänteiden sopiminen. Ratkaisuksi onkin pohdittu sitä, että laitteiden omistajat lisäisivät lainattavissa olevat laitteensa Laitelainaamon sivustolle ja toteuttaisivat lainaustoimintaa. 

Olisi hienoa, jos Laitelainaamo-toimintaa olisi jatkossa mahdollista laajentaa myös muiden maakuntien taiteen-, kulttuurin- ja luovan alan toimijoille. Tavoitteena onkin alueellisten Laitelainaamojen valtakunnallinen verkosto, jolloin esim. Jyväskylästä Rovaniemelle teatteri- tai elokuvaesitystä toteuttamaan saapunut voisi saada tarvitsemansa laitteet paikallisesta Laitelainaamosta. 

Alueellinen rajaus on kuitenkin koettu Laitelainaamon toiminnassa tarpeelliseksi, sillä laitteiden kuljettaminen kasvattaa niiden vaurioitumisriskiä sekä synnyttää päästöjä. Eniten potentiaalia tällaiselle toimintamallille olisikin alueilla, joilla ihmiset asuvat lähekkäin ja laitteiden fyysinen lainaaminen on helppoa. 

Laitelainaamon ideaa ja sen käyttämää sähköistä alustaa voisi soveltaa myös muuhunkin lainaustoimintaan. Sharetribe-alustan yhteyshenkilön mukaan alustan yleisin käyttömuoto on vertaisvuokraustoiminta. Sharetribe-alustaa on jo aiemmin hyödynnetty esim. polkupyörien, maatalouskoneiden sekä lastenrattaiden vertaisvuokraustoimintaan ympäri maailmaa – ja alusta näyttää soveltuvan hyvin myös audiovisuaalisten laitteiden lainaamiseen. 

Marika Laiho

Laitelainaamon projektikoordinaattori, Live Herring ry 
 

Asiasanat:  
kiertotalous