Suoraan sisältöön

Jyväsjärven rantaraitti

Lenkkeilijöitä RantaraitillaJyväsjärven rantaa kiertää kevyenliikenteen väylä, joka voitti Vuoden tie 2005 -arvonimen Suomen Kuntaliiton, Suomen Tieyhdistyksen ja Tiehallinnon järjestämässä ”Tie paikallaan - katu kohdallaan" -kilpailussa. Idea rantaraitista syntyi jo seitsemänkymmentäluvulla. Rantaraitin rakentaminen on ollut tärkeä pitkän tähtäimen investointikohde, sitä on 2000-luvulla toteutettu joka vuosi 1-2 kilometrin osuus.

Jyväsjärven rantojen ympärysmitta on yhteensä noin 14 kilometriä. Erinomaisen sijaintinsa vuoksi rantaraitti on käytännöllinen liikunta-alue. Silloista johtuen liikkuja voi itse kätevästi valita haluamansa lenkkipituuden. Rantaraitilla on turvallista liikkua kävellen, polkupyörällä tai rullaluistimilla, sillä autoliittymiä on vähän. Rantaraitti tarjoaa sujuvan väylän eri kaupunginosista keskustaan.

Lenkkeilijä pääsee nauttimaan raitin varrelle sijoittuvista luontopainotteisista tutustumispaikoista ja historiallisesti arvokkaista rakennuksista ja pihapiireistä. Rantaraitin puisiin lyhtypylväisiin on asennettu 29 valolaatikkoa, joissa kerrotaan lyhyitä tarinoita raitin historiasta ja nykypäivästä. Valolaatikoiden tekstit, kuvat sekä niihin liittyvä symboliikka on suunniteltu siten, että niistä yhdessä syntyy monikerroksinen kokonaistarina kulttuurista, luonnosta, historiasta, maisemista ennen ja nyt sekä eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

Jyväsjärven rantaraitti -esite (pdf)

Rantaraitti recreational route (pdf)

Rantaraitista Suomen suurin kuntosali

Kartta

Kulttuuri- ja liikuntalautakunta hyväksyi syksyllä 2016 Jyväsjärven rantaraitin kehittämissuunnitelman. Tulevaisuudessa kokonaisuus koostuu seitsemästä suuremmasta liikuntapuistosta, kahdeksasta kuntoilupisteestä ja viidestä reitillä jo olevia rakenteita hyödyntävästä pisteestä.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 • Sivun alkuunTietoja sivustosta