Hyppää pääsisältöön
Kuva
Juoksijat Jyväskylän Satamassa. Kuva Tero Takalo-Eskola
Pääsisältö

Rantaraitti on Jyväsjärven rantaviivoja pitkin kulkeva ulkoilureitti. Keskeisen sijaintinsa vuoksi Rantaraitti on Jyväskylän suosituimpia liikunta- ja virkistysalueita.

Rantaraitin pituus on yhteensä noin 13 kilometriä. Jyväsjärven ylitse kulkevien siltojen avulla voi kätevästi säädellä oman lenkin pituutta. Kuokkalansillan ja Äijälänrannan kautta kulkevan pitkän lenkin pituus on 8,3 kilometriä ja Mattilanniemen ja Kuokkalansillan kautta kulkevan pienen lenkin pituus on 5,9 kilometriä. Rantaraitti on myös osa Jyväskylän keskuspuistoa, Kehä Vihreää.

Rantaraittia pitkin voi liikkua kävellen, polkupyörällä, rullalaudalla tai rullaluistimilla. Rantaraitti tarjoaa sujuvan ja turvallisen kevyenliikenteen väylän eri kaupunginosien ja keskustan välillä, sillä autoliittymiä on vähän. Lenkkeilymahdollisuuksien lisäksi Rantaraitti sisältää myös monia liikkumismahdollisuuksia, sekä paljon nähtävyyksiä. Rantaraitilta löytyy Suomen suurin ulkokuntosali, joka käsittää 20 erilaista liikuntapaikkaa ulkokuntosaleista porrastreeniin.

Rantaraitin varrelta löytyy monenlaisia kulttuuri, taide- ja valaistuskohteita. Rantaraitin varrella on kolme siltaa, Kuokkalansilta, Ylistönsilta ja Äijälänsalmensilta, jotka ovat jo itsessään erinomaisia nähtävyyksiä. Sillat ovat upeita iltavalaistuksessaan.

Lenkkeilijällä on mahdollisuus nauttia raitin varrelle sijoittuvista luontopainotteisista tutustumispaikoista ja historiallisesti arvokkaista rakennuksista ja pihapiireistä. Rantaraitin puisiin lyhtypylväisiin on asennettu 29 valolaatikkoa, joissa kerrotaan lyhyitä tarinoita raitin historiasta ja nykypäivästä. Rantaraitin varrelta löytyy suosittu vapaa-ajan viettopaikka, Lutakon satama.

Valolaatikoiden tekstit, kuvat sekä niihin liittyvä symboliikka on suunniteltu siten, että niistä yhdessä syntyy monikerroksinen kokonaistarina kulttuurista, luonnosta, historiasta, maisemista ennen ja nyt sekä eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

Kuva
Kartta Rantaraitin ulkokuntosalikokonaisuudesta. Kuva Anne-Mari Ohra-aho

Suomen suurin ulkokuntosali

Kuva
Sataman ulkokuntosalin yleiskuva

Jyväskylän kaupunki on rakentanut vaiheittain Jyväsjärven rantaraitin varrelle Suomen suurinta ulkokuntosalia, joka koostuu yhteensä 20 erilaisesta liikuntapaikasta. Kokonaisuus on valmis syksyllä 2023. Liikuntapaikat kiertäen voi suorittaa tehokkaan koko kropan lihaskuntotreenin. Kokonaisuuteen kuuluvat myös jo olemassa olevia liikunta-alueita, kuten Ylistönrinteen portaat.

Liikuntapaikoista seitsemän on ulkokuntosaleja ja kahdeksan pienempiä kuntoilupisteitä, jotka on teemoitettu eri kuntoilumuodoilla. Näiden lisäksi reitin varrella on viisi muuta liikunta-aluetta, jotka tarjoavat vaihtoehtoisia liikuntamahdollisuuksia ja soveltuvat esimerkiksi porrastreeniin tai tietoisen läsnäolon harjoittamiseen.

Rantaraitin monipuolisten harjoittelumahdollisuuksien tarkoitus on innostaa sekä paikallisia että kaupungissa vierailevia liikkumaan alueella. Suomen suurin ulkokuntosali on osa kaupungin viherpolitiikkaa, jonka kantavana teemana on asukkaiden fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin sekä terveyden edistäminen.

Ajankohtaista

Jyväskylän kaupunki parantaa Vaajakosken pyöräilyn pääreittiä ja hankkeen aikana levennetään Rantaraittia välillä Heikinkatu - Rauhalahti. Rakentamisaikana osa Rantaraitista on suljettu 4.3.-30.9.2024

Työmaan aikaisista kiertoreiteistä ja rakentamisen muista vaikutuksista on kerrottu Vaajakosken pyöräilyn pääreitin parantaminen Rantaraitilla -verkkosivuilla sekä maaston asennettujen opasteiden avulla.

Rantaraitin esitteet

Jyväsjärven rantaraitin esite

Kartta Rantaraitin ulkokuntosalikokonaisuudesta (pdf)

Jyväskylän ulkokuntosalit

Tutustu Jyväskylän alueen ulkokuntosaleihin

Jyväskylän lähiliikuntapaikat

Tutustu Jyväskylän lähiliikuntapaikkoihin

Tutustu Jyväskylän lähiliikuntapaikkaohjelmaan

Asiasanat:  
rantaraitti
ulkoilu
matkailu