Hyppää pääsisältöön
Kuva
Juoksijat Jyväskylän Satamassa. Kuva Tero Takalo-Eskola
Pääsisältö

Jyväsjärven rantojen ympärysmitta on yhteensä noin 14 kilometriä. Erinomaisen sijaintinsa vuoksi rantaraitti on käytännöllinen liikunta-alue. Silloista johtuen liikkuja voi itse kätevästi valita haluamansa lenkkipituuden.

Rantaraitilla on turvallista liikkua kävellen, polkupyörällä tai rullaluistimilla, sillä autoliittymiä on vähän. Rantaraitti tarjoaa sujuvan väylän eri kaupunginosista keskustaan.

Lenkkeilijä pääsee nauttimaan raitin varrelle sijoittuvista luontopainotteisista tutustumispaikoista ja historiallisesti arvokkaista rakennuksista ja pihapiireistä. Rantaraitin puisiin lyhtypylväisiin on asennettu 29 valolaatikkoa, joissa kerrotaan lyhyitä tarinoita raitin historiasta ja nykypäivästä.

Valolaatikoiden tekstit, kuvat sekä niihin liittyvä symboliikka on suunniteltu siten, että niistä yhdessä syntyy monikerroksinen kokonaistarina kulttuurista, luonnosta, historiasta, maisemista ennen ja nyt sekä eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina.

Kuva
Rantaraitin kartta piirroskuvana. Kuva Jyväskylän kaupunki

Suomen suurin ulkokuntosali

Kuva
Sataman ulkokuntosalin yleiskuva

Jyväskylän kaupunki rakentaa lähivuosina vaiheittain Jyväsjärven rantaraitin varrelle Suomen suurinta ulkokuntosalia, joka koostuu yhteensä 20 erilaisesta liikuntapaikasta. Liikuntapaikat kiertäen voi suorittaa tehokkaan koko kropan lihaskuntotreenin. Kokonaisuuteen kuuluvat myös jo olemassa olevia liikunta-alueita, kuten Ylistönrinteen portaat.

Liikuntapaikoista seitsemän on ulkokuntosaleja ja kahdeksan pienempiä kuntoilupisteitä, jotka on teemoitettu eri kuntoilumuodoilla. Näiden lisäksi reitin varrella on viisi muuta liikunta-aluetta, jotka tarjoavat vaihtoehtoisia liikuntamahdollisuuksia ja soveltuvat esimerkiksi porrastreeniin tai tietoisen läsnäolon harjoittamiseen.

Rantaraitin monipuolisten harjoittelumahdollisuuksien tarkoitus on innostaa sekä paikallisia että kaupungissa vierailevia liikkumaan alueella. Suomen suurin ulkokuntosali on osa kaupungin viherpolitiikkaa, jonka kantavana teemana on asukkaiden fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin sekä terveyden edistäminen.

Rantaraitin esitteet

Jyväsjärven rantaraitti

Jyväskylän rantaraitti - Suomen suurin ulkokuntosali (pdf)

Jyväskylän ulkokuntosalit

Tutustu Jyväskylän alueen ulkokuntosaleihin

Jyväskylän lähiliikuntapaikat

Tutustu Jyväskylän lähiliikuntapaikkoihin

Tutustu Jyväskylän lähiliikuntapaikkaohjelmaan

Asiasanat:  
rantaraitti
ulkoilu
matkailu