Hyppää pääsisältöön
Pääsisältö

Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluiden nuorten työpajatoiminta saa nuorilta erittäin hyvää palautetta, ja toiminta pärjää hyvin myös valtakunnallisessa vertailussa.

Nuoret kokevat, että työpajajakso antaa rytmiä arkeen, motivaatiota elämään ja työ- tai opiskelupaikan hankintaan. Paja tukee sosiaalisissa tilanteissa toimimista. Se antaa myös mahdollisuuden päästä kokeilemaan uutta. Pajalta saa kavereita sekä itsevarmuutta ja toivoa tulevaisuuteen. Myös Taidetyöpajan tiloja ja välineitä pidetään pääosin toimivina ja hyvinä.

Keskeisenä työpajatoiminnan vaikuttavuutta mitataan erityisesti sosiaalisen vahvistumisen mittarilla. Vuonna 2022 jyväskyläläisistä pajanuorista 99 % koki sosiaalista vahvistumista pajajakson aikana, kun valtakunnallinen keskiarvo oli 94 %. Kokonaisarvio työpajatoiminnasta on 4,4 asteikolla 1-5. Valtakunnallinen keskiarvo on 4,3.

Kuva
Piirroskuva siitä, mitä kuuluu sosiaaliseen vahvistumiseen: itsetuntemus, sosiaaliset taidot, arjen hallinta, opiskelu- ja työvalmiudet, elämänhallinta. Kuva Nuorten taidetyöpaja

Pajalaisten antamaa palautetta toiminnasta

Arkirytmi on parantunut ja mieliala on parantunut. On olo, että on osa jotain yhteisöä. Tunnistan paremmin vahvuuksiani, koska olen saanut positiivista palautetta pajalla. Olen saanut viimein tarvitsemaani tukea tulevaisuuden suunnitelmien tekoon. On saanut paikan, jossa pohtia rauhassa suunnitelmia.

Itsevarmuutta on tullut lisää ja oon parantunu sosiaalisissa tilanteissa. On ollu kiva päästä toteuttamaan omia projekteja.

Luotan itseeni enemmän ja olen varmempi päätöksistäni mitä teen. Olen myös uskaltanut alkaa suunnittelemaan tulevaisuutta sekä toimin varmemmin ja rennommin ryhmässä ja sosiaalisissa tilanteissa.

Olen saanut mukavaa tekemistä arkeen ja mahdollisuuden kokeilla ja oppia uusia asioita. Olen saanut päiviin sosiaalisia kontakteja ja uusia ystäviä pajaryhmästä. Olen saanut pidettyä kiinni vuorokausirytmistä ja pajalla käynti tekee eron arkipäiviin ja viikonloppuihin. Olen saanut apua tulevaisuuden suunnitteluun ja vahvistusta itsetuntoon ja itsetuntemukseen palautteen ja onnistumisen kokemusten avulla. Olen saanut kokeilla itsenäisiä projekteja, jotka suunnittelin ja toteutin alusta loppuun, mistä saa uusia taitoja. Olen tutustunut erilaisiin ihmisiin ja oppinut heiltä uusia asioita. Ohjelma oli monipuolista,
koska teimme yhdessä uusia käsityöjuttuja, omia projekteja, yhteistyötä ammattilaisten kanssa isommassa projektissa, yhteistyötä myiden pajojen kanssa ja pohdimme omaa elämää.

Jyväskylän Nuorten taidetyöpaja sai Into ry:n valtakunnallisen laatumerkin

Valtakunnallinen Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry on myöntänyt Jyväskylän kaupungin nuorisopalveluiden Nuorten taidetyöpajalle laatumerkin. Merkki on tulosta Nuorten taidetyöpajalla toteutetusta pitkäjänteisestä kehittämistyöstä.

Keväällä 2023 Taidetyöpajalla tehtiin työpajatoiminnan itsearviointi yhdessä henkilöstön kanssa. Tämän pohjalta Nuorten taidetyöpaja haki Into ry:ltä laatumerkkiä toukokuussa 2023. Ulkopuolinen auditointi tehtiin työpajalla elokuussa 2023, ja Into ry:n hallitus myönsi pajalle laatumerkin kokouksessaan 20.9.2023. 

Tavoitteena työpajojen laatutyössä ovat valtakunnallisesti entistä laadukkaammat ja vaikuttavammat työpajapalvelut. Työpajatoiminnan laatukriteeristö valmistui Into ry:ssä keväällä 2022 yhteiskehittelyn tuloksena. Laatukriteeristön taustalla on käytetty Euroopan laatupalkintomallia ja sosiaalisen työllistämisen laadunarviointimallia.

Kuva
Musta pyöreä logo, jossa teksti Työpajatoiminnan laatumerkki ulkopuolinen auditointi. Kuva Into ry

Myönnetyt laatumerkit - Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry (intory.fi)

Asiasanat:  
nuorten taidetyöpaja