Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kuvassa pyöränhuoltoon tarvittavia tarvikkeita. Kuva Paula Wilkman
Pääsisältö

Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry toteutti kiertävän pyörähuoltopajakokeilun kolmessa Jyväskylän Vuokra-asunnot JVA Oy:n taloyhtiössä maaliskuussa 2023. Kokeilussa tuotiin pyörähuolto asukkaan luo, jolloin asukkaan ei itse tarvinnut viedä pyörää huollettavaksi. Kokeilun tarkoituksena oli testata, olisiko tällainen asukkaiden luo tuleva palvelu toimiva ja lisäisikö se pyörien käyttöä. 

Kuva
Kolme miestä huoltamassa polkupyöriä taloyhtiön pyörävarastossa. Kuva Paula Wilkman

 

Pyörät pyörimään - kiertävä polkupyörien huoltopaja jalkautui taloyhtiöihin

Kokeilun aluksi asukkaille jaettiin tiedote, jossa kerrottiin kokeilusta ja pyörien huoltamisesta. Lisäksi tiedotteessa oli verkkosivuosoite ilmoittautumista varten. Ilmoittautumislomakkeella kysyttiin tietoja paitsi pyörähuoltopajaan liittyen myös yleisesti asukkaiden pyöräily- ja liikkumistottumuksista. 
Kokeiluihin ilmoittautui ennakkoon 35 asukasta. Koska pajoissa oli vielä tilaa, oli asukkaiden mahdollista tuoda pyörä huollettavaksi myös ilmoittautumatta. Kolmen huoltopäivän aikana huollettiin kaikkiaan 50 polkupyörää.

Pyörien huollon toteutti Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry:n mekaanikot. Huoltopajassa tarkistettiin pyörien kunto, pumpattiin renkaat, öljyttiin ketjut ja kiristettiin ruuvit. Tarvittaessa vaihdettiin rikkinäiset osat, kuten renkaat, uusiin, mikäli asukas näin toivoi. Kokeilun puitteissa pyörien huolto oli asukkaalle maksuton, ainoastaan mahdolliset pyörään vaihdetut varaosat asukas maksoi itse.

Kuva
Kuvassa pyöränhuoltoon tarvittavia tarvikkeita. Kuva Paula Wilkman

 

Moni kokeiluun osallistunut asukas kertoi, että pyörä oli ollut epäkunnossa jo pidempään, mutta asukkaalla ei ollut ollut mahdollisuutta viedä sitä huoltoon esimerkiksi autottomuuden tai pitkän välimatkan takia. Tällainen asukkaan luo tuotu pyörähuoltopalvelu vastasi siis todelliseen tarpeeseen. Huoltopajojen jälkeen tehdyn kyselyn perusteella 74 % vastaajista arveli pyöräilevänsä enemmän nyt, kun pyörä on huollettu. Huoltopajakiertueesta kirjoitettiin juttu Keskisuomalaisen Meidän juttu -palstalle, pääset tutustumaan juttuun tästä linkistä.

Huoltopajojen jälkeen toteutettiin vielä romupyörien keräys yhdessä JVA:n taloyhtiössä yhteistyössä Jyväskylän Uusiotuote ry:n kanssa. 

Kuva
Vastauksia circwaste-pyöränhuoltopajakokeilun kyselyyn. Kuva Paula Wilkman

Teksti ja kuvat: Paula Wilkman, JAPA ry