Hyppää pääsisältöön

Liikuntapääkaupunki

 • Kuva
  Kaupunginjohtaja Timo Koivisto. Kuva Petteri Kivimäki

  Kaupunginjohtajan tervehdys

  Jyväskylässä on ylivertainen liikunnan ja huippu-urheilun osaaminen. Meillä on muun muassa maan ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta, Huippu-urheilun instituutti KIHU sekä Jyväskylän Ammattikorkeakoulun liikunnan ja hyvinvoinnin tutkimuskeskus Likes. Näiden perustalle rakennamme Jyväskylästä Suomen liikuntapääkaupunkia. Me liikumme paljon ja tiedämme, miten hyvää liikunta tekee. Jyväskylässä lapset ja nuoret saavat kokeilla uusia lajeja maksutta ja senioreille on oma liikuntakorttinsa. Meillä osataan tutkia liikunnan myönteisiä vaikutuksia ja ottaa tulokset käyttöön valmennukseen ja opetukseen. Jyväskylässä koulutetaan kaikki Suomen liikunnan opettajat. Meillä on monipuolisia liikuntaseuroja ja hienot lähiliikuntapaikat.

  Muutaman vuoden päästä Hippokselle valmistuu Pohjoismaiden johtava urheilun, liikunnan, hyvinvoinnin ja terveyden keskittymä sekä suurin sisäliikuntakeskus. Meille liikunta on sydämen asia.

  Timo Koivisto
  kaupunginjohtaja

 • Kuva
  Liikuntapääkaupungin graafinen esitys polku. Kuva Terhi Pekkarinen

  Tervetuloa Suomen liikuntapääkaupunkiin

  Liikutko ilosta ja intohimosta, hyvinvointimittari ranteessa vai tavoitteellisesti treenipäiväkirja kainalossa? Liikuntapääkaupunki Jyväskylä haluaa tarjota Suomen parhaat olosuhteet liikkua, harrastaa ja urheilla. Niin huipulla kuin huvikseen. Tutkia ja opettaa sitä. Elää liikkeestä. Kun haluat liikunnasta luontevan osan elämääsi, kenties elämäntehtävän ja ammatin, sekä liikettä myös aivojen pururadalle, Jyväskylä on oikea paikka. 

  Jyväskylässä on helppo harrastaa lähes lajia kuin lajia 

  Kaupungista löytyy 500 kilometriä kuntoratoja, -polkuja ja latuja, lähes 100 lajia yli 200 urheiluseuraa. Käytössäsi on yli 300 sisä- ja ulkoliikuntapaikkaa, liikuntasaleja, hiekka- ja keinonurmikenttiä sekä jääratoja. Ja tämä on vasta alkua. Liikuntapaikkoja on tekeillä lisää, kuten Jyväskylän historian suurin liikuntahanke Hippos. Se on Huippu-urheilun, liikunnan, tapahtumien ja hyvinvoinnin keskus, joka käsittää mm. uudet monikäyttöiset liikunta- ja urheilutilat sekä liikuntapuiston jotka toimivat myös tapahtuma-areenana sekä tiloja tutkimukselle ja liikunta-alan osaajille.

  Suomen merkittävintä liikunnan, urheilun ja terveyden osaamista 

  Jyväskylässä tiedetään, miten liikuntaa ja urheilua voidaan tutkia ja opettaa. Täällä on Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta. Kaikki Suomen liikunnanopettajat ovat opiskelleet joskus Jyväskylässä. Tutkimuksen taso on korkea ja saanut kansainvälistä tunnustusta. Tiedekunta on rankattu kymmenen parhaan joukkoon arvostetulla Shanghain listalla, jossa on 300 liikuntatieteiden huippuyksikköä yliopistoista ympäri maailman.  

  Jyväskylässä toimii myös Likes, joka tuottaa monialaista tietoa liikunnasta ja liikkumisesta ihmisen elämänkaaren eri vaiheissa. Huippu-urheilun instituutti Kihu puolestaan tukee urheilijoiden valmentautumista ja kehittää suomalaisen huippu-urheilun osaamista. 

  Löydä Suomen parhaat edellytykset liikuntabisnekselle 

  Tittelinsä arvoinen liikuntapääkaupunki on luonnollisesti merkittävä tekijä myös liikunta- ja hyvinvointialan bisneksessä. Firstbeat, Smartum, Kova Esports, tulevaisuuden Hippos. Hippos (Hhub.fi) on myös yhteisö, joka vauhdittaa monin tavoin yritysten liiketoimintaa ja uusien innovaatioiden syntymistä. Hippos tarjoaa rahoitusta, tapahtumia, verkostoja, tutkimusyhteistyötä sekä kasvun sparrausta. 

  Meillä laitetaan asiat liikkeelle 

  Jyväskylässä toimitaan tavoitteellisesti ja rakennetaan yhdessä vastuullista kasvua. Puheet eivät riitä. Täytyy tapahtua. Jyväskylässä tiedolla ja taidolla synnytetään liikettä joka päivä.