Hyppää pääsisältöön
Kuva
Voimistelijatyttö hyppää korkealle kesämaisemassa.
Pääsisältö

Ammattina urheilija tai valmentaja 

Kun haluat liikunnasta elämäntehtävän, ja liikettä myös aivojen pururadalle, löydät kuin itsestään tiesi Jyväskylään. Jyväskylä on paras paikka, kun sinun pitää yhdistää opiskelu ja urheilu. Jyväskylän Urheiluakatemia toimii opiskelevien urheilijoiden laadukkaan valmentautumisen tukena Keski-Suomessa yhteistyössä alueen oppilaitosten, seurojen ja valmentajien kanssa. Täällä tutkitaan kilpa- ja huippu-urheilua ja koulutetaan liikkumisen ammatteihin. Esimerkiksi kaikki Suomen liikunnanopettajat ovat opiskelleet Jyväskylässä. Osaamisen lisäksi treenisolosuhteet sekä fyysisten ominaisuuksien mittaus- ja tutkimuspalvelut ovat loistavat. Puhumattakaan vilkkaasta seuratoiminnasta, jossa olet heti kuin osa isoa perhettä.  

Jyväskylässä on noin 220 urheiluseuraa, joista suuressa osassa harrastetaan myös kilpaurheilua. Pääsarjatason joukkueita löytyy yli kymmenestä eri lajista. Lisäksi vahvaa menestystä saavutetaan myös yksilöurheilun puolella.

Kilpa- ja huippu-urheilua

Kumparelaskija Topi Kanninen, pesäpalloilija Emma Sallinen, telinevoimistelija Heikki Saarenketo sekä kilpauimari Mimosa Jallow kertovat videolla, millaista on elää huippu-urheilijana Suomen liikuntapääkaupungissa Jyväskylässä.

Paras paikka treenata - Liikuntapääkaupunki Jyväskylä. Video: Trustmary Finland Oy

 

Kilpa- ja huippu-urheilutoimintaa ovat vahvasti tukemassa ja edesauttamassa Huippu-urheilun instituutti KIHU sekä heidän tiloissaan vahvasti yhteistyössä toimivat Jyväskylän Urheiluakatemia, Sports Lab Jyväskylä ja Trainingroom Jyväskylä. KIHU johtaa Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikköä, jonka kautta kohdistetaan urheilijoiden, valmentajien ja muiden verkoston toimijoiden arjen tukemiseen kolmen ohjelman kautta. Ohjelmat ovat

  • Huippuvaiheen ohjelma
  • Urheiluakatemiaohjelma
  • Osaamisohjelma

Toiminnan tärkeimpänä tehtävänä on varmistaa paras ja viimeisin tieto, osaaminen ja tuki urheilijoille, valmentajille, lajeille ja muille toimijoille koko urheilijan polulla. KIHU:n palveluiden lisäksi urheilijoilla on KIHU:n tiloissa käytössään Sports Lab Jyväskylän palvelut ja Trainingroom Jyväskylän tilat, joita voi käytetään mm. urheilijan suorituskyvyn mittaamiseen ja ylläpitoon.

Jyväskylän Urheiluakatemiaan kuuluu noin 1 150 urheilijaa ja yli 40 ammattivalmentajaa. Lisäksi mukana akatemian toiminnassa on 11 oppilaitosta, parikymmentä lajiliittoa sekä yli 50 urheilun asiantuntijaa. Jyväskylän Urheiluakatemian laaja valmentajaverkosto antaa valmentajille oivan mahdollisuuden kehittää ja laajentaa osaamistaan. Lisäksi akatemialla toimii valmennuksen kehittäjiä, jotka pyrkivät kasvattamaan ja kehittämään akatemiavalmentajien osaamistasoa.

Jyväskylän Urheiluakatemian visiona on saada Jyväskylästä urheilijalle Suomen ja pohjoismaiden paras paikka asua, opiskella ja harjoitella kansainvälisen tason olosuhteissa.

Huippu-urheilua Jyväskylässä

  • Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta
  • Huippu-urheilun instituutti KIHU
  • Urheiluakatemiassa yli 1000 koululaista ja opiskelijaa
  • Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö Likes
  • Master Olympic Training Center eli Huippu-urheilun kansainvälinen kaupunkivalmennuskeskus.
  • Menestystä urheiluseuroissa
  • Huippu-urheilu ja opiskelu Jyväskylässä
Asiasanat:  
liikuntapääkaupunki
kilpaurheilu
huippu-urheilu