Hyppää pääsisältöön
Kuva
Voimistelijatyttö hyppää korkealle kesämaisemassa.

Huippu-urheilua Jyväskylässä

  • Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta
  • Kansainvälisen kilpa-ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU
  • Urheiluakatemiassa yli 1000 koululaista ja opiskelijaa
  • Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö Likes
  • Master Olympic Training Center eli Huippu-urheilun kansainvälinen kaupunkivalmennuskeskus.
  • Menestystä urheiluseuroissa

Jyväskylässä on pitkät ja menestyksekkäät perinteet kilpaurheilussa. Vuosien saatossa Jyväskylästä on tullut Suomen mestareita, Euroopan mestareita, Maailman mestareita sekä Olympiavoittajia. Myös tänä päivänä Jyväskyläiset urheilijat ja urheiluseurat menestyvät niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin.

Jyväskylässä on noin 220 urheiluseuraa, joista suuressa osassa harrastetaan myös kilpaurheilua. Pääsarjatason joukkueita löytyy yli kymmenestä eri lajista. Lisäksi vahvaa menestystä saavutetaan myös yksilöurheilun puolella.

Jyväskyläläiset palloiluseurat ovat tehneet yhteistyötä seurayhteistyön tiivistämiseksi Keski-Suomen Liikunnan hallinnoiman Kaikki Peliin JKL -hankkeen kautta vuodesta 2014 asti. Seurayhteistyöohjelmaan kuuluu kymmenkunta Jyväskyläläistä palloiluseuraa ja sen perimmäisenä tavoitteena on kehittää seurojen ottelutapahtumia ja niiden markkinointia yhteen hiileen puhaltamalla. Jyväskylän kaupunki on myös mukana tukemassa tätä ainutlaatuista seurayhteistyötä ja kehittämässä toimintaa.

Kilpa- ja huippu-urheilua

Kumparelaskija Topi Kanninen, pesäpalloilija Emma Sallinen, telinevoimistelija Heikki Saarenketo sekä kilpauimari Mimosa Jallow kertovat videolla, millaista on elää huippu-urheilijana Suomen liikuntapääkaupungissa Jyväskylässä.

Paras paikka treenata - Liikuntapääkaupunki Jyväskylä. Video: Trustmary Finland Oy

Kilpa- ja huippu-urheilutoimintaa ovat vahvasti tukemassa ja edesauttamassa Kilpa-ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU sekä heidän tiloissaan vahvasti yhteistyössä toimivat Jyväskylän Urheiluakatemia, Sports Lab Jyväskylä ja Trainingroom Jyväskylä. KIHU johtaa Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikköä, jonka kautta kohdistetaan urheilijoiden, valmentajien ja muiden verkoston toimijoiden arjen tukemiseen kolmen ohjelman kautta. Ohjelmat ovat

  • Huippuvaiheen ohjelma
  • Urheiluakatemiaohjelma
  • Osaamisohjelma

Toiminnan tärkeimpänä tehtävänä on varmistaa paras ja viimeisin tieto, osaaminen ja tuki urheilijoille, valmentajille, lajeille ja muille toimijoille koko urheilijan polulla. KIHU:n palveluiden lisäksi urheilijoilla on KIHU:n tiloissa käytössään Sports Lab Jyväskylän palvelut ja Trainingroom Jyväskylän tilat, joita voi käytetään mm. urheilijan suorituskyvyn mittaamiseen ja ylläpitoon.

Jyväskylän Urheiluakatemiaan kuuluu noin 1 150 urheilijaa ja yli 40 ammattivalmentajaa. Lisäksi mukana akatemian toiminnassa on 11 oppilaitosta, parikymmentä lajiliittoa sekä yli 50 urheilun asiantuntijaa. Jyväskylän Urheiluakatemian laaja valmentajaverkosto antaa valmentajille oivan mahdollisuuden kehittää ja laajentaa osaamistaan. Lisäksi akatemialla toimii valmennuksen kehittäjiä, jotka pyrkivät kasvattamaan ja kehittämään akatemiavalmentajien osaamistasoa.

Jyväskylän Urheiluakatemian visiona on saada Jyväskylästä urheilijalle Suomen ja pohjoismaiden paras paikka asua, opiskella ja harjoitella kansainvälisen tason olosuhteissa.