Hyppää pääsisältöön

20.6.2022

Kuva
polkupyörä ja pyöräkartta. Kuva Johanna Maasola
Tervetuloa pyöräilemään Alvar Aallon ja Wivi Lönnin jäljille Päijänteen maisemiin.

Karttaan merkityn sinisen pyöräilyreitin varrelta löydät Säynätsalon, Lehtissaaren ja Muuratsalon mielenkiintoisimmat kohteet.

Saarilta löydät kaksi maailmankuulun arkkitehdin Alvar Aallon kohdetta: Muuratsalon koetalon ja Säynätsalon kunnantalon, jota pidetään yhtenä Aallon merkittävimmistä töistä. Muuratsalon koetalo toimi Elissa ja Alvar Aallon kesäasuntona ja ateljeena.

Muuratsalon saarella sijaitsee myös viehättävä Haikan alue, jonka asemakaava on Suomen ensimmäisen oman toimiston perustaneen naisarkkitehdin Wivi Lönnin käsialaa. Parviaisten tehtaiden työntekijät saivat rakentaa alueelle Lönnin piirustusten mukaisia mallitaloja. Wivi Lönnin läheinen ystävä oli kauppaneuvos Hanna Parviainen, joka rahoitti Armas Lindgrenin ja Bertel Liljeqvistin suunnitteleman kirkon rakentamisen Säynätsaloon. Kirkon vieressä sijaitsee Hanna Parviaisen patsas.

Saarien järviluonto hurmaa. Upeita paikkoja Päijänteen ihailuun ovat esimerkiksi Muuratsalossa sijaitsevat Paljaspää ja Satasarvinen sekä Kaijansaaren niemi Lehtissaaressa.