Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pääsisältö

Jääskelän ulkoilualue sijaitsee Päijänteen itärannalla Vaajakosken taajaman eteläpuolella. Löydät sinne ajamalla Vaajakosken ABC:ltä runsaat neljä kilometriä etelään Oravasaarentietä (tie numero 644, vanha nelostie). Tieltä erkanee oikealle eli länteen Jääskeläntie. Aja sitä, aluksi uusi nelostie alittaen, noin 1 700 m, niin saavut luontopolun lähtöpaikan pysäköintipaikalle.

Jääskelän vaihtelevasta maastosta löytyy mm. reheviä puronvarsi- ja kallionaluslehtoja ja toisena ääripäänä yläviä, karuja avokallioita ja kuivia kalliomännikköjä. Polkureitin Tontunvuori ja Sammalistonkallio ovat Euroopan Unionin Natura 2000 -verkoston suojelukohteita. Jälkimmäiseltä avautuvat komeat maisemat Päijänteelle.

Polkureitin pituus on noin viisi kilometriä, ja se on merkitty maastoon keltaisilla maalimerkeillä. Rastitauluja on 17 kpl. Reitin voi kiertää myös puolittain palaamalla jo rastin yhdeksän jälkeen lähtöpaikkaan. Tällöin kulkumatkaa kertyy kolme kilometriä. Maalimerkit ja suuntaviitat opastavat kulkemaan vastapäivään. Polkurakennelmat ja jyrkät kalliopinnat voivat olla ajoittain liukkaita, joten polulla on kuljettava varoen eikä se sovellu liikuntarajoitteisille. Luontopolulla ei ole talvikunnossapitoa.

Alueella syksyn 2023 aikana tehtävien metsänhoitotoimien takia teitä ja kääntöpaikkoja on huollettu ja levennetty, ja luontopolku on taulujen 9 ja 10 välillä ohjattu kulkemaan uutta reittiä. Uusi reitti on merkattu puiden rukoihin keltaisilla maalimerkeillä. Myös alueen pitkospuurakenteita uusitaan paikoin. Olethan varovainen kulkiessasi pitkospuilla.

Luontopolun loppupäässä on nuotiopaikka Päijänteen rannassa. Nuotiopaikalle kannattaa ottaa omat polttopuut mukaan. Metsäpalovaroituksen aikaan tulenteko on kielletty kaikilla nuotiopaikoilla. Jyväskylän luontopoluilla noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatteita. Tuo roskat mukanasi retkeltä kotona lajiteltaviksi.

Sijainti kartalla

Linkkilinja 38 Toivakkaan
Pysäkki Jääskelä E (1,8 km opastaululle)
Linkin Reittiopas 

Luontopolun kartta (pdf)

Roskaton retkeily

Jääskelän päävirkistysalueen metsien hoitosuunnitelma 2021 - 2031