Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pysäköityjä moottoripyöriä Kirkkopuiston reunassa. Kuva Hannu Niemi
Pääsisältö

Mopojen pysäköinti

Kesä on vilkasta mopoiluaikaa, siksi on hyvä kerrata mopoilua koskevat pysäköintisäädökset. Pysäköintikiellot ja -rajoitukset ovat pääosin samat kuin muillakin ajoneuvoilla. Lisäksi on muutamia mopoja koskevia poikkeussääntöjä, jotka koskevat mopoja, mutta ei kevyitä, puhekielessä mopoautoiksi kutsuttuja nelipyöräisiä ajoneuvoja.

Pysäköintialueilla, joissa pysäköinnin enimmäisaikaa on rajoitettu liikennemerkillä (H19), mopojen ei tarvitse ilmoittaa pysäköinnin alkamisaikaa, mutta pysäköinnin aikarajoitusta pitää noudattaa.

Maksullisella pysäköintipaikalla tulee suorittaa maksu. Muistilipuke voidaan kiinnittää mopoon, mutta varsinainen pysäköintilippu säilytetään itsellä. Jos saa pysäköintivirhemaksun, sen voi saada peruttua esittämällä alkuperäisen maksulipukkeen pysäköinninvalvonnan asiakaspalvelussa tai oikaisuvaatimuksen liitteenä.

Asema-aukiolla ja Sepänkadun pysäköintialueella on mopoille ilmaisia pysäköintipaikkoja. Mopoa ei saa pysäköidä moottoripyörille tarkoitetuille P-paikoille.

Kartta Asema-aukion mopopaikoista

Kartta Sepänkadun mopopaikoista

Jos mopon joutuu joskus pysäköimään jalkakäytävälle, pyörätielle tai pihakadulle, on pidettävä huolta siitä, että se ei kohtuuttomasti haittaa tai estä muiden kulkua. Kävelykadulle mopoa ei saa pysäköidä.

Moottoripyörien pysäköinti

Moottoripyöräilyn suosio Suomessa on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Motoristeja liikkuu myös kaupunkiliikenteessä, sillä moottoripyörillä tehdään varsinkin kesäaikana paljon työ- ja asiointimatkoja.

Moottoripyörän joutuu pysäköimään keskustassa yleensä maksullisille pysäköintipaikoille. Muistilipuke voidaan kiinnittää moottoripyörään, mutta varsinainen pysäköintilippu säilytetään itsellä. Jos saa pysäköintivirhemaksun, sen voi saada peruttua esittämällä alkuperäisen maksulipukkeen pysäköinninvalvonnan asiakaspalvelussa tai oikaisuvaatimuksen liitteenä. Pysäköintitaloihin pysäköinti saattaa myös olla moottoripyörällä hankalaa, koska moottoripyörä ei välttämättä anna riittävää signaalia parkkihallin puomin avausmekanismille.

Pysäköintialueilla, joissa pysäköinnin enimmäisaikaa on rajoitettu liikennemerkillä (H19), moottoripyörien ei tarvitse ilmoittaa pysäköinnin alkamisaikaa, mutta pysäköinnin aikarajoitusta pitää noudattaa.

Edellä kuvatuista syistä Jyväskylän keskusta-alueelle on järjestetty maksuttomia pysäköintipaikkoja moottoripyörille. Kadun varteen merkityt moottoripyörien pysäköintipaikat sijaitsevat Kauppakadulla Kirkkopuiston kioski-kahvilan kohdalla , Puistokadun Kolmikulman puoleisessa päässä ja Asema-aukiolla Asemakadun ja Hannikaisenkadun kulmauksessa. Kadunvarsipaikat ovat käytössä sääolosuhteiden mukaan moottoripyörien ajokauden ajan, eli suunnilleen toukokuusta syyskuun loppuun.

Kartta Kauppakadun paikoista

Kartta Puistokadun paikoista

Kartta Asema-aukion paikoista

Asiasanat:  
mopo
moottoripyörä