Hyppää pääsisältöön
Kuva
Alvar Aallon Säynätsalon kunnantalo kesällä. Kuva Tero Takalo-Eskola
Pääsisältö

Säynätsalo on tunnettu arkkitehtuuristaan ja sen rakennettu ympäristö on kulttuurihistoriallisesti arvokasta. Alvar Aallon suunnittelema Säynätsalon kunnantalo valmistui vuonna 1951 ja on yksi Aallon pääteoksista. Säynätsalossa näkyy myös Suomen naisarkkitehtuurin pioneereihin kuuluneen Wivi Lönnin kädenjälki.

Kuva
Säynätsalon kunnantalo yläviistosta kuvattuna kesällä 2014. Kuvaaja: Keijo Penttinen. Kuva Keijo Penttinen
Säynätsalon kunnantalo. Kuva: Keijo Penttinen

Asuinalueet: Säynätsalo, Lehtisaari, Muuratsalo, Kinkovuori

Säynätsalo on Päijänteen ympäröimä, Jyväskylän saaristokaupunginosaksikin kutsuttu kaupunginosa Jyväskylän eteläpuolella. Omaleimaisen ja tunnelmallisen Säynätsalon muodostavat sen kolme suurinta saarta, pääsaari Säynätsalo, Lehtisaari ja osa isoa Muuratsalon saarta sekä uudempi Kinkovuoren pientalovaltainen asuinalue.

Alueen luonto on kaunista ja tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet liikkumiseen ja harrastamiseen ympäri vuoden. Muuratsalossa sijaitsevalta Paljaspään näköalapaikalta on huikaisevat esteettömät näköalat 60-70 metriä alemmaksi Päijänteen Hauhonselälle. Muuratsalossa sijaitsee myös Satasarvinen, noin 70 m Päijänteen pinnan yläpuolelle kohoava kalliomäki, joka sekin tarjoaa hulppeita näkymiä Päijänteelle. Myös Kontinvuorelta avautuvat upeat maisemat ja sen lähimetsissä risteilee lukuisia polkuja.

Säynätsalo on veneilijöiden suosiossa ja Päijänteelle suuntautuva laivaliikenne pysähtyy tarvittaessa myös Säynätsalossa. Juurikkasaaressa sijaitsee Jyväskylän Veneseuran purjevenesatama ja se toimii joka kesä järjestettävän Päijänne-purjehduskilpailun lähtö- tai maalipaikkana.

Säynätsalosta löytyy peruspalveluja sekä päiväkoti ja ala- ja yläkoulu. Matkaa Jyväskylän keskustaan on noin 16 kilometriä ja etäisyys Muuramen keskustaan on noin 7 kilometriä.

Palvelut kartalla

 

Kirjasto

Koulutus

Koulut

Kulttuuri

Kulttuuria Jyväskylässä

Liikunta

  • Latuinfo: hiihtolatu Lehtisaari, Säynätsalo-Muuratasalo jääladut
  • uimarannat: Laivaranta

Alueelta löytyy useita kenttiä ja luistelu- sekä uimapaikkoja

Liikunta ja ulkoilu

Nuoriso

Nuoret

Puistot

Viheralueet

Päivähoito

Säynätsalon päiväkodit

Muut julkiset palvelut

Säynätsalon lähikirkkoalue

Vireillä olevat kaavahankkeet

Säynätsalo, Lehtisaari, Muuratsalo, Kinkovuori

Asiasanat:  
asuinalue
Kaupunginosa: