Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pojat uimassa järvessä. Kuva Tero Takalo-Eskola
Pääsisältö

Jyväskylästä löytyy kaikkiaan 36 kaupungin ylläpitämää, yleistä uimarantaa. Liikuntapalvelut vastaa kaikista kaupungin alueella sijaitsevista yleisistä uimarannoista.

Uimarantoja valvoo Ympäristöterveys: Uimaveden valvonta. Uimarantojen tarkastuksessa otetaan uimavesinäytteitä ja kiinnitetään huomiota rantojen siisteyteen ja jätehuoltoon. Uimarantojen turvallisuuteen liittyviä asioita hoitaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

EU-uimarannat ja muut uimarannat

Varustetason ja palvelujen perusteella rannat jaetaan EU:n asettamat laatukriteerit täyttäviin EU-rantoihin sekä tavallisiin, palvelutasoltaan vaatimattomampiin uimarantoihin. EU-uimarantojen minimivarustukseen kuuluu pelastusrengas, roska-astia, opastaulu, koirakieltokyltti, wc sekä pukukopit.

Tupakkalaki kieltää tupakoinnin yleisillä uimarannoilla. Jyväskylässä tupakointikielto koskee EU-rannoiksi luokiteltuja uimarantoja. Liikuntapalvelut toivoo, että myös muilla rannoilla vältettäisiin tupakointia. Uimarantoja koskeva tupakointikielto on voimassa toukokuusta syyskuun loppuun.

Haitari

Muistilista uimarannan käyttäjälle

 • pyörillä ja moottoriajoneuvoilla ajaminen uimarannoilla on kiellettyä
 • pelastusvälineiden käyttäminen muuhun kuin pelastustoimintaan on kiellettyä
 • älä leiki uimarannan varusteilla tai vahingoita niitä
 • roskat roskiin, ei luontoon
 • koirien ja muiden kotieläinten tuominen yleisten uimarantojen alueille on järjestyslain mukaan kielletty. Koirille on kaupungin alueella oma koiranuittopaikka.
 • älä ruoki lintuja
 • Ilmoita turvallisuutta vaarantavista seikoista uimarannan vastaavalle
 • yleisillä uimarannoilla sekä niillä olevilla laitureilla kalastaminen on kiellettyä

Seuraa sinilevätilannetta

Arvioi sinilevätilannetta silmämääräisesti uimaan mennessäsi, tilanne voi vaihdella hyvin nopeasti jopa päivittäin. Ilmoita sinilevähavainnot Järviwikiin.

Uimarantojen liikuntapaikkavastaava

Jarmo Saikkonen
jarmo.saikkonen[a]jyvaskyla.fi
p. 050 475 3980

  Asiasanat:  
  uimaranta
  EU-uimaranta