Hyppää pääsisältöön
Pääsisältö

Tontin löytäminen on iso askel unelmakodin toteuttamisessa. Etsi elämisen tarpeisiisi sopivaa rakennuspaikkaa ja mieti toivelistasi tärkeysjärjestystä. Talo tehdään tontille sopivaksi ei päin vastoin. Älä siis lukitse talotoivettasi, esim. talopakettia, ennen tontin löytämistä. Tontin korkeuserot, ilmansuunta, näkymät ja maaperä vaikuttavat paljon tulevan talon suunnitteluun ja rakentamiseen.

Kun rakennat asemakaava-alueelle, on erityisen tärkeää perehtyä rakentamista ohjaaviin kaavamääräyksiin ja rakentamistapaohjeeseen. Jos mahdollista, ota suunnittelija mukaan jo tontin valinnan vaiheessa niin pääset hyvään lopputulokseen. Määräysten noudattaminen on tärkeää, koska olet rakentamassa aluekokonaisuutta, et vain yksittäistä taloa. Myös sinulle on eduksi jos lopputuloksena on alue, jonka arvo pysyy.

Asemakaavassa määrätään yleensä mm.:

  • mitä ja mihin tontilla saa rakentaa
  • kuinka paljon saa rakentaa
  • rakennuksen kerrosluku
  • rakennuksen suurin sallittu korkeus
  • tontin istuttamisesta tai säilytettävästä kasvillisuudesta

Tontti kaupungilta

Kaupungin luovuttamat omakotitontit ovat aina rakennuskelpoisia ja vesi-, viemäri- ja sähköliittymillä varustettuja. Kaikki tällä hetkellä vapaana olevat kaupungin omakotitontit löytyvät karttapalvelun vapaiden tonttien selailupalvelusta.

Kuukausittain haettavien tonttien hakuaika alkaa aina kuukauden alussa ja päättyy kuukauden lopussa virka-aikaan mennessä ellei toisin ole mainittu (huomaa kesä- elokuussa sekä joulu- tammikuussa pidemmät hakuajat). Hakemukset käsitellään hakuajan päätyttyä ja kaikille hakijoille ilmoitetaan tonttipäätöksestä seuraavan kuukauden aikana.

Uudet tontit ovat haettavissa pääasiassa keväisin ja syksyisin erikseen ilmoitettavina hakuaikoina. Hankkiessasi tontin Jyväskylän kaupungilta, sinua palvelee luotettava ja varma kumppani aina käyttöönottoon saakka!

Jyväskylän karttapalvelusta saat näkyviin monipuolisesti tietoa paitsi tontista ja siihen liittyvistä kaavamääräyksistä, myös alueesta ja sen palveluista. Ota aikaa tonttitarjontaan tutustumiseen ja käy paikalla katsomassa aluetta. Karttapalvelun kautta pääset myös hakemaan vapaita tontteja sähköisesti. Voit hakea samalla useampaa tonttia haluamassasi tärkeysjärjestyksessä.

Uudet asuinalueet

Jyväskylän kaupunki jakaa vuosittain noin 70 uutta omakotitonttia eri puolilta kaupunkia. Jos olet kiinnostunut tietyn alueen kaavoituksesta, seuraa Jyväskylän kaupungin kaavoituksen toimintaa ja vaikuta mielipiteilläsi kaavoituksen etenemiseen. Kaavoituksen ajankohtaisista asioista pysyy kärryillä esimerkiksi seuraamalla Jyväskylän kaupunkisuunnittelun Facebook-sivuja. Kaavoitetun alueen aikataulusta ja tonttimarkkinoinnista voi kysyä Kaupunkirakenteen neuvonnasta.