Hyppää pääsisältöön
Kuva
Opetuskortteja kielisuihkutukseen. Kuva Outi Vuorimies
Pääsisältö

Jyväskylässä kaikki esikoululaiset pääsevät tutustumaan vieraisiin kieliin kielisuihkutuksen avulla. Esiopetuksen opetussuunnitelmassa määritellään, että esiopetuksessa lapsi pääsee kielisuihkutuksen avulla tutustumaan kaupungin A1-kieliin, jotka ovat englanti, saksa, ranska ja venäjä. Näin lapset tutustuvat vieraisiin kieliin ennen ensimmäisellä luokalla valittavaa ensimmäisen vieraan kielen, A1-kielen valintaa. A1-kieli valitaan ensimmäiselle luokalle ilmoittautumisen yhteydessä. 

Kielisuihkutusta ohjaa esiopetuksen henkilökunta. Kielisuihkutus voi olla arkeen nivottua vieraan kielen käyttöä tai kielisuihkutustuokioiden aikana tapahtuvaa kielellä leikkimistä ja laulamista. Arjessa kielellä voi esimerkiksi tervehtiä, kehua, hyvästellä, laskea paikallaolijat, lukea unisatua tai tukea lasta pukemisen ja ruokailun yhteydessä. Kielisuihkutustuokioilla taas kieleen voi rauhassa tutustua ja leikkiä toiminnallisia leikkejä esimerkiksi väreillä, numeroilla ja eläimillä. 

Kielisuihkutus on ollut osa kaupungin esiopetuksen opetussuunnitelmaa vuodesta 2016 lähtien

Kielisuihkutus sai alkunsa Jyväskylässä vuonna 2010, kun ryhmä kieltenopettajia pohti kuinka saada lapset innostumaan vieraista kielistä. Jyväskylässä kielisuihkutus on tarjonnut lapsille positiivisia kokemuksia kielistä ja niiden oppimisesta jo yli 10 vuotta.

Alasivu

Lue Kasvun ja oppimisen blogista eskareiden kielisuihkutuksesta > Kielisuihkuttelua eskarissa

 

Asiasanat:  
esiopetus
kielisuihkutus