Hyppää pääsisältöön

15.2.2024

Kuva
Ilmakuva, jossa oikealla lampi ja keskellä metsäaluetta, joka rajautuu yläosasta rakennettuun ympäristöön ja alaosasta sähkölinjaan. Kuva Ari Heinonen
Majajärvelle suunnitteilla olevan TOYOTA GAZOO Racing World Rally Teamin teknologiakeskuksen toteuttamiseksi on käynnissä sekä osayleiskaavan että asemakaavan laadinta. Molempien kaavojen luonnokset ovat kaupunkirakennelautakunnan käsiteltävänä tiistaina 20.2. Lisäksi käsittelyssä on muun muassa asumisen kaavamuutokset Kortepohjasta ja Kauramäestä.

Jyväskylän kaupungin pohjoispuolelle Majajärven ympäristöön on suunnitteilla teknologiakeskus, joka perustuu Jyväskylän kaupungin, TOYOTA GAZOO Racing World Rally Teamin ja Toyota Mobility Foundationin allekirjoittaman aiesopimukseen. Keskuksen rakentamisen mahdollistaminen edellyttää alueen kaavoitusta ja alueen maankäyttöä tarkastellaan kahdella eri kaavatasolla.

Alueelle laadittu osayleiskaava toimii pohjana alueen asemakaavoitukselle sekä ohjaa alueen maankäyttöä myös niillä alueilla, joita asemakaava ei koske. Osayleiskaavan tavoitteena on myös turvata alueen luonnon monimuotoisuus ja yleisen virkistymisen mahdollisuudet. Osayleiskaavan luonnoksessa osoitetaan asemakaavoitettavaksi tarkoitetut teollisuusalueet sekä moottorirata-alue, jolle voidaan sijoittaa moottoriurheilurata sekä sen toimintaa varten tarpeellisia rakennuksia ja rakenteita. Yli puolet suunnittelualueen pinta-alasta osoitetaan maa- ja metsätalousalueeksi. Luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeitä arvoja sisältävät alueet on lisätty kaavakarttaan omalla merkinnällä.

Asemakaavalla tarkennetaan osayleiskaavan aluevarauksien käyttöä. Teollisuusalueelle voi pääkäyttötarkoituksen lisäksi sijoittaa toimintaan liittyviä majoitustiloja sekä edustus- ja saunatiloja. Viisi prosenttia rakennusoikeudesta voidaan käyttää liiketilaksi. Myös polttoaineiden jakelu sallitaan. Kulkua uudelle työpaikka-alueelle tutkitaan Laukaan kunnan puolelta. Ajoyhteys risteää maakunnallisen Metsoreitiksi kutsutun ulkoilureitin kanssa, jonka katkeamattomuus varmistetaan alikululla. Lisäksi Metsoreitin kohdalle osoitetaan 30 metriä leveä puustoisena säilytettävä alue, jota tulee täydentää lisäistutuksin. Asemakaavan luonnos säilyttää Majajärven ranta-alueet sekä Metsoreitin virkistyskäytössä.

Majajärven kaavamuutoksista järjestetään asukastilaisuus nähtävilläoloaikana.

- osayleiskaavan verkkosivut
- asemakaavan verkkosivut
- lisätietoja: kaavoitusinsinööri Outi Toikkanen, p. 040 553 4991, [email protected]

Kortepohjan keskustan kehittäminen jatkuu

Kortepohjan keskustan kehittämistä on koko keskusta-aluetta koskeneen kaavaluonnoksen jälkeen tarkasteltu vaiheittain. Nyt ehdotusvaiheen käsittelyyn menevä asemakaavamuutos koskee liikekeskuksen tonttia, pysäköintialuetta ja niiden välistä Kartanonkujan katualuetta. Kaavamuutos on käynnistynyt yksityisen hakijan toimesta. Hakijan tavoitteena on mahdollistaa nykyisen liikekeskuksen paikalle kahden kuusikerroksisen asuinkerrostalon toteuttaminen noin sadalle asukkaalle. Asuinkorttelin pysäköinti toteutettaisiin tontille pääosin pihakannen alle. Kaavamuutoksen yhteydessä ajantasaistetaan viereisen pysäköintikorttelin kaavamääräykset ja mahdollistetaan jalankulkuyhteyden toteuttaminen Tilustieltä Emännäntielle.

- kaavan verkkosivut

Kauramäen II-alueen kaava hyväksyttävänä

Etelä-Keljossa valtatie 9:n länsipuolella sijaitseva Kauramäen asuinalue laajenee pohjoiseen. Kaavamuutoksessa ja -laajennuksessa esitetään pientalorakentamista sekä tilaa päiväkotikoululle ja lähipalveluille. Kaava on lautakunnan hyväksymiskäsittelyssä. Se on vaikutuksiltaan merkittävä ja sen hyväksyy lopulta kaupunginvaltuusto.

- kaavan verkkosivut

Kokouksen esityslista ja pöytäkirja

Kaikki kaupunkirakennelautakunnan kokoukseen etenevät asiat ovat luettavissa liitteineen lautakunnan kokouksen esityslistalta. Linkit kokouksen esityslistaan ja pöytäkirjaan löytyvät lautakunnan verkkosivulta. Materiaalit ovat pdf-tiedostomuodossa.