Hyppää pääsisältöön

1.2.2024

Kuva
Ihmiset kiipeilevät Jyväskylä-kirjaimilla talvella. Kuva Tero Takalo-Eskola
Syksyllä 2024 alkavat Jyväskylän yliopiston ja Jamkin englanninkieliset maisteri- ja tutkinto-ohjelmat houkuttelivat jälleen hakijoita.

Jyväskylän englanninkielisten ohjelmien suosio jatkuu vahvana. Tammikuun 17. päivä päättyneessä kevään ensimmäisessä korkeakoulujen yhteishaussa haettiin vieraskieliseen koulutukseen. Jyväskylän yliopiston englanninkielisten ohjelmien hakijamäärä kasvoi 84 prosenttia. Jamkissa yhtä aloituspaikkaa tavoitteli monikymmenkertainen määrä hakijoita. 

Suosituimmissa hakukohteissa yhtä opiskelupaikkaa haki jopa lähes 150 hakijaa. 
Jyväskylän yliopistoon jätettiin hakuaikana 3.–17.1.2024 yhteensä 10 861 hakemusta. Niiden 8 586 jättäjää kilpailee yhteensä 372 aloituspaikasta yliopiston 18 eri maisteriohjelmassa. Yksi hakija voi hakea useampaan ohjelmaan. Viime vuoteen verrattuna hakijamäärä kasvoi 84 prosenttia ja hakemusten määrä 80 prosenttia. Vuonna 2023 hakijoita oli 4662 ja hakemuksia tuli 6023. 

Jyväskylän ammattikorkeakouluun jätettiin hakuaikana yhteensä 18 216 hakemusta. Englanninkielisten tutkinto-ohjelmien suosio Jamkissa on ollut viime vuodet kasvussa. Huippuvuosi koettiin vuosi sitten, kun hakemuksia jätettiin yhteensä yli 20 000. Tämän vuoden hakemusten kokonaismäärä on edelleen huomattavan korkea verrattuna esimerkiksi koronapandemiaa edeltäviin vuosiin.

Tekoäly, liiketoiminta ja peliala hakijoiden suosiossa

Hakemusmäärissä mitattuna suosituimmaksi yliopiston hakukohteeksi nousi informaatioteknologian tiedekunnan Artificial Intelligence 1598 hakemuksella. Kauppakorkeakoulussa International Business and Entrepreneurship keräsi 1422 ja Banking and International Finance 1227 hakemusta. Hakijamäärä kasvoi kaikissa vanhoissa kohteissa ja kolme uutta maisteriohjelmaa keräsivät kukin yli 200 hakijaa.

Jamkin suosituimpana bachelor-tason tutkinto-ohjelmana oli tänäkin vuonna pelialaan keskittyvä Business Information Technology -koulutus. Master-tason koulutuksissa puolestaan hakijoita veti tekoälyosaaminen: Artificial Intelligence and Data Analytics -koulutukseen jätettiin n. 50 hakemusta aloituspaikkaa kohden.

Yliopiston englanninkieliset maisteriohjelmat ovat tarjolla niin suomalaisille kuin ulkomaalaisille hakijoille. Hakijoita oli kaikkiaan 116 eri maasta, suurimpana ryhmänä pakistanilaiset, 2650 hakijaa. EU/ETA-maiden ulkopuolisia hakijoita oli 8062. Vuosittain Jyväskylän yliopistossa opiskelee yli 1000 ulkomaalaista opiskelijaa, joista noin 250 englanninkielisissä maisteriohjelmissa ja loput tohtoriohjelmissa tai vaihto-opiskelijoina. 

Ensimmäinen yhteishaku jatkuu seuraavaksi valintakokeilla ja hakijavalintojen tulokset ilmoitetaan viimeistään 31.5. Korkeakoulujen toisen yhteishaun hakuaika on 13.–27.3. ja silloin haetaan vain suomenkielisiin tutkinto-ohjelmiin. Hakeminen tapahtuu osoitteessa www.opintopolku.fi.