Hyppää pääsisältöön
Kuva
Opiskelija lukitsee pyörää bussipysäkillä. Kuva Tero Takalo-Eskola
Pääsisältö

Jyväskylässä et todellakaan tarvitse omaa autoa! Pääset kävellen, bussilla tai pyörällä nopeasti ja fiksusti paikasta toiseen. Jyväskylässä on lyhyiden kulkuetäisyyksien ansiosta helppo liikkua keskustaan, kouluun tai muihin arjen menoihin. 

Pidempiin matkoihin voi käyttää Linkkiä, jota opiskelijat käyttävät myös ahkerasti. Linkin eli Jyväskylän seudun joukkoliikenteen kyytiin pääset helpoiten reittioppaan avulla.

Suurin osa jyväskyläläisistä opiskelijoista on valmis suosittelemaan Jyväskylää opiskelukaupunkina. Perusteluissa mainitaan usein muun muassa Jyväskylän sopiva koko ja lyhyet etäisyydet. 

Tuotettu Traficomin Liikkumisen ohjauksen valtioavustuksen avulla vuoden 2023 aikana.

Kestävä liikkuminen

Liikenne on merkittävä ympäristöpäästöjen lähde. Kestävällä liikkumisella tarkoitetaan kulkutapoja, jotka ovat viisaita ympäristölle ja yhteiskunnalle. Pyöräily, kävely ja joukkoliikenne ovat fiksuja valintoja. 

Ympäristöystävällisyyden lisäksi kestävä liikkuminen on hyväksi myös opiskelijan lompakolle. Polkupyöräilyllä ja kävelyllä saa samalla lisättyä arkiliikuntaa ja kohennettua sekä fyysistä terveyttä että mielen hyvinvointia. Pyöräilijät ja kävelijät eivät ole myöskään riippuvaisia parkkipaikoista tai ruuhkista. 

  • Mistä voin ostaa Linkki-kortin tai lainata sähköpyörää Jyväskylässä? Fiksun liikkumisen sivuilta löydät vinkit ja neuvot kestävämpään liikkumiseen Jyväskylässä.
  • JAPA ry:n Lastipyörälainaamosta voi kuka tahansa saada maksutta kokeiltavaksi sähköavusteisen lasti- tai polkupyörän yhdeksi viikoksi. Pyörien lainaaminen on kokeiluluontoista, eikä niitä ole tarkoitettu jatkuvampaan käyttöön.

Yhteiskäyttöautolla helpotusta arkeen

Isompia kauppareissuja tai pidempiä matkoja varten on helppo hyödyntää myös Jyväskylän kaupungin täyssähköisiä yhteiskäyttöautoja

Jyväskylässä on käytössä kolme sähköautoa kaupungin työntekijöiden, asukkaiden ja matkailijoiden yhteiskäytössä. 

  • Autot ovat virka-aikaan klo 7–16.30 Jyväskylän kaupungin hallintokorttelin työntekijöiden käytössä. 
  • Iltaisin ja viikonloppuisin autot ovat yksityishenkilöiden vuokrattavissa.
     

Helppo saapua ja jäädä

  • Jyväskylään pääsee kätevästi junalla, bussilla, autolla ja myös lentokoneella.
  • Jyväskylän lentoasema sijaitsee Tikkakoskella noin 23 km päässä keskustasta.
  • Junat ja linja-autot saapuvat ja lähtevät keskustassa sijaitsevasta Jyväskylän Matkakeskuksesta (Hannikaisenkatu 20).

Jyväskylän lähimmät suuret kaupungit ovat Kuopio, Tampere sekä Lahti. Kuopioon on 144 kilometriä, Tampereelle 149 kilometriä ja Lahteen 169 kilometriä. Etäisyys Helsinkiin on 272 kilometriä, jonne matkaaminen junalla tai autolla kestää hieman yli 3 tuntia ja lentäen vajaan tunnin.

Opiskelijat fiksusti liikkeelle -videot: Vartissa perille 

Tuotettu osana Traficomin Liikkumisen ohjauksen valtioavustushanketta 2023.