Hyppää pääsisältöön

22.11.2023

Kuva
Kuvassa viisi henkilöä, jotka ovat saaneet lastenmusiikkipalkinnon Vuoden lastenlevystä.

Lapsen oikeuksien päivä 20.11. oli Jyväskylässä täynnä lastenmusiikkia aamusta iltaan. Kuudetta kertaa vietettävä valtakunnallinen lastenmusiikin päivä piti sisällään kaksi maksutonta huippuesiintyjien konserttia, joihin lasten ääntä toi upeasti soinut Jyväskylän musiikkiluokkien kuoro. Konserttien jälkeen seminaarissa pureuduttiin Jokainen on musiikkikasvattaja -teemaan ja päivän kruunasi Jellonagaalan palkitsemistilaisuus, jossa huomioitiin lastenmusiikin tekijöitä, tekoja ja elämäntyötä useassa eri kategoriassa.

Jellonagaalassa Lastenmusiikki ry julisti Jyväskylän vuoden 2024 Lastenmusiikkipääkaupungiksi. Vuodeksi kerrallaan myönnettävällä tunnuksella halutaan nostaa esiin kuntien roolia lastenmusiikin edistäjänä sekä kannustaa kyseistä kuntaa jatkamaan lastenmusiikkimyönteisellä tiellä myös tulevina vuosina. Perusteluina valinnalle olivat Jyväskylän pitkäjänteinen työ lastenmusiikin parissa ja kaupungista löytyvä laaja musiikkiosaaminen. Kaupunki järjestää vuosittain lukuisia julkisia konsertteja ja musiikkia viedään myös suoraan päiväkoteihin. Kaupungissa on paljon lastenmusiikin ammattilaisia ja huomionarvoista on, että Jyväskylässä toimii Suomen ainoa lastenmusiikkiin keskittynyt valtionosuutta saava orkesteri eli Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis. Jyväskylä on lisäksi luonut ympärilleen laajan kuntien yhteistyöverkoston, Kulttuuriaitan, jonka ansiosta kulttuuri on vahvasti läsnä Keski-Suomen alueen lasten ja nuorten elämässä. 
Lastenmusiikkipääkaupunkivuosi tulee näkymään vahvasti ensi vuonna sekä lastentapahtumissa että varhaiskasvatuksen ja koulujen kulttuurisisällöissä.  Tunnustuksen myötä halutaan nostaa erityisesti esiin musiikin mahdollisuudet lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisessä. Myös kesäkuussa toista kertaa järjestettävän LystiKylä-festivaalin (7.-9.6.) kantavaksi teemaksi on valittu musiikki. Lystiä pidetään siis musiikin tahtiin koko vuosi!
 

Oman kylän Loiskis kahmi palkintoja

Jellonagaalassa jaettiin palkintoja seitsemässä eri kategoriassa ja kaksi palkintoa kävi pokkaamassa Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis. Vallattoman laivan laulut -levy ja sen tekijät Soili Perkiö, Liisa Kallio, Piia Säpyskä ja Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis saivat Vuoden lastenlevy -palkinnon ja Vuoden lastenlaulu -palkinto myönnettiin samojen tekijöiden Herkules-Kukko -kappaleelle.  

Lastenmusiikin juhlapäivä Jyväskylän kaupunginteatterilla toteutettiin yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kulttuuripalveluiden, Lastenmusiikki ry:n, Konserttikeskuksen sekä FISME:n kanssa. 

Lastenkonsertin, seminaarin ja Jellonagaalan tallenne on katsottavissa Lastenmusiikki ry:n YouTube -kanavalla (Live) toistaiseksi: Lastenmusiikki ry - YouTube

Lisätietoja: 
Koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö, p.040 736 4328, marjo.tiainen-niemisto(at)jyvaskyla.fi