Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kuvituskuvassa lasten tekemä seinämaalaus, jossa erilaisia värikkäitä esineitä. Kuva Hilda Järvinen
Pääsisältö

Kulttuuriaitta tuo taiteen ja kulttuurin iloa lasten, nuorten, perheiden sekä lasten kanssa työtä tekevien ammattilaisten arkeen.

Lasten- ja nuortenkulttuurin yhteistyöverkosto

Alueellisesti toimivan kymmenen kunnan yhteistyöverkoston muodostavat Jyväskylä, MuurameHankasalmi, Toivakka, Uurainen, Laukaa, PetäjävesiKeuruu, Multia ja Äänekoski alueella. Toiminnassa merkittävässä roolissa ovat tavoitteelliset kulttuuriopetus- tai kulttuurikasvatussuunnitelmat. Kulttuuriaitan toimintakunnat tuottavat itse lastenkulttuuripalvelunsa, mutta tekevät myös yhteistyötä keskenään. 

Jyväskylän kaupunki on yksi Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton perustajajäsenistä ja Kulttuuriaitta kuuluu liiton jäsenverkostoon. Kulttuuriaitan toimintaa rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö sekä toimialueen kunnat. Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut vastaa OKM-yhteyksistä sekä yhteisten asioiden koordinoinnista. 

Kulttuuriaitta 

  • järjestää taiteen keinojen käyttöön liittyviä koulutuksia kasvatusalan ammattilaisille ja lastenkulttuurin parissa työskenteleville
  • kehittää toimintaansa moniammatillisissa työryhmissä yhteistyössä toimialueensa taiteilijoiden, taidekasvattajien, taide- ja kulttuurilaitosten, yhdistysten sekä kuntien eri toimialojen kanssa.
  • jakaa joka toinen vuosi lastenkulttuuripalkinnon keskisuomalaiselle toimijalle innovatiivisesta työstä lastenkulttuurin parissa. 

Kulttuuriaitta-kuntien lastenkulttuurivastaavien yhteystiedot löytyvät sivulta Avainhenkilöt.

Lasten- ja nuortenkulttuuria Jyväskylässä

Varhaiskasvatuksen kulttuuriohjelma ja perusopetuksen kulttuuriopetussuunnitelma Kompassi sisältävät vuosittain järjestettäviä esityksiä, kulttuuriretkiä ja taidepajoja eri taiteenaloilta, varhaiskasvatuksesta 9.-luokalle saakka. 

Lasten Lysti kokoaa kattavasti kaupungin lastenkulttuuria yhteen. Lasten Lystin esite ilmestyy syksyisin ja keväisin. 

Kulttuurineuvola-toiminta

Kulttuurineuvolan tavoitteena on toivottaa jokainen uusi vastasyntynyt perheineen mukaan kulttuurin ja taiteen pariin.  Kulttuurineuvola-toimintaa toteutetaan yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa. 

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto

 Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton tarkoituksena on edistää ammattimaisesti toimivien lasten- ja nuortenkulttuurikeskusten toimintaedellytyksiä ja vahvistaa lastenkulttuurialan osaamista ja tunnettuutta valtakunnallisesti.

Liitto järjestää vuosittain Valtakunnallisen lastenkulttuurifoorumin ja tarjoaa lastenkulttuuritoimijoille verkostoitumismahdollisuuksia.

Asiasanat:  
lapsi
nuori