Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kulttuurineuvola-kortti ja vauva

Yhteystiedot

Koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö
marjo.tiainen-niemisto(at)jyvaskyla.fi
p. 040 736 4328

Suunnittelija Maria Poikonen
maria.poikonen(at)jyvaskyla.fi
p. 050 3063967

Neuvoloiden kulttuurivastaavien yhteystiedot

Kuva
Pieni nukkuva vauva, jonka vierellä on vauvaperheille suunnattu Kulttuurineuvola-kortti. Kortissa Kutsu metkaan letkaan -runo.

Kulttuurineuvola-kortti kutsuu vauvaperheet taiteen ja kulttuurin pariin sekä kannustaa yhteisiin taide-elämyksiin, leikkiin ja lorutteluun, liikkeelle voi lähteä kortissa olevan Eeva Åkerbladin Kutsu metkaan letkaan -mittatilusrunon myötä. Kortista löytyy linkki Lasten Lystin sivuille, mistä löytyy kattavasti tietoa lastenkulttuuripalveluista ja -tapahtumista. Kulttuurineuvola-kortti jaetaan suoraan perheille neuvolakäynnin yhteydessä. Kortti mahtuu kätevästi neuvolakorttikoteloon tai sen voi kiinnittää vaikka hoitoalustan lähelle.

Vauva- ja pikkulapsiperheille suunnattua toimintaa järjestävät mm.

Lasten Lysti
Jyväskylän kirjastot  
Jyväskylän tanssiopisto
Taidepiilo
Jyväskylän taidemuseo 
Jyväskylän kansalaisopiston musiikkileikkikoulut
Jyväskylän seurakunta
Perhekeskus Tourutupa / MLL Jyväskylä
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piiri
Teatteri Pikkirii
JAMK muskaristudio
Keski-Suomen elokuvakeskus Minikino
Jyvälä

Onko sinulla ideoita ja vinkkejä neuvolayhteistyölle?
Haluaisitko tarjota ohjelmaa, sisältöjä perhevalmennuksiin tai oman toimintasi esittelymateriaalia? Ota yhteyttä! 

Mitä tapahtuu Kulttuurineuvolassa? Voiko vauvan kanssa tehdä taidetta, kokea kulttuuria, lähteä konserttiin tai vaikka museoon? 

Kulttuurista nauttiminen ei katso ikää ja jo pieni vauva aistii ympäristöään eri tavoin, ensin sylin turvasta ja sitten itse tutkimalla. Yhteiset taide-elämykset tukevat lapsen hyvää kehitystä ja vahvistavat lapsen ja vanhemman vuorovaikutusta. Yhteiset hetket ovat tärkeitä ja lisäävät hyvinvointia ja voimavaroja.

Kulttuurineuvola-toiminnan tavoitteena on 

  • toivottaa jokainen uusi vastasyntynyt kaupunkilainen perheineen mukaan kulttuurin ja taiteen pariin aivan pienestä pitäen
  • innostaa ja opastaa vanhempia ja lapsia tekemään ja kokemaan taidetta yhdessä, niin kotona kuin taidelaitoksissa ja lastentapahtumissa.
  • antaa neuvoloiden henkilökunnalle tietoa ja opastusta, kuinka vinkata nuorille perheille kotikaupungin laajasta koko perheen kulttuuritarjonnasta 

Kulttuurineuvola-videot - vinkkejä vauvojen ja taaperoiden taidetuokioihin kotona

Kulttuurineuvolan vinkkivideoiden sarjassa kirjoittaja ja taidekasvattaja Eeva Åkerblad antaa vinkkejä yhteisiin taidetuokioihin kotiin. 
Videot löytyvät jkl kulttuuripalvelut -kanavalta YouTubesta ja Lasten Lystin IGTV:sta. 

Osa 1. Loruilu
Osa 2. Tehdään varjoteatteria! 
Osa 3. Maalausvinkkejä
Osa 4. Aistileikit

Taidetta neuvoloihin

Kulttuurineuvola-toiminnan kautta taidetta on tuotu neuvolatyön arkeen myös konkreettisesti, jolloin jokainen neuvolakäynti on taide-elämys. Teokset kutsuvat lapset ja perheet leikkimään, tutkimaan ja ihmettelemään. Tavoitteena on toteuttaa jokaiseen neuvolaan oma tilataideteos, jonka suunnitteluun ja toteutukseen voivat osallistua sekä neuvolan henkilökunta että alueen lapset ja perheet.

Tilataideteosten lisäksi jokaiseen neuvolaan toteutetaan TaidePiiLO-yhdistyksen Vinkkis-kokonaisuus, johon kuuluu Eläinten mobileteos, Vinkkis-kuvataulut ja luovan leikin laatikko, jonka avulla terveydenhoitajat voivat antaa perheille vinkkejä lapsen taiteellisen toimijuuden tukemiseen. 

Taideteokset neuvoloissa 

  • Sampoharjun neuvola, Palokan neuvola ja Kyllön neuvola, kuvataiteilija Anna Ruth
  • Korpilahden neuvola, katu- ja kuvataiteilija Jukka Silokunnas
  • Keskustan neuvola, kuvataiteilija Paula Myllymäki, projektissa mukana lapsiryhmät Mäki-Matin ja Puistokadun päiväkodeista, valmistuu keväällä 2021
  • Kuokkalan neuvola, kuvataiteilija Anna Ruth, vuoden 2021 aikana

Kulttuurineuvolat ensimmäistä lastaan odottaville ja vauvaperheille

Kulttuuriaitan laaja yhteistyöverkosto tarjoaa kulttuuriteemaisia perhevalmennusiltoja ensimmäistä lastaan odottaville perheille ja vauvaperheille. Näissä Kulttuurineuvoloissa on tarjolla muun muassa demonstraatioita vauvaperheiden kulttuuritarjonnasta sekä vinkkejä omaehtoiseen tekemisen kotona: loruja, leikkejä ja lauluja. Taide ja kulttuuri ovat usein läsnä perheen yhteisissä hetkissä tarjoten iloisia tapoja olla vuorovaikutuksessa vauvan kanssa. Kulttuurineuvolat järjestetään taidelaitosten tai kulttuuritoimijoiden tiloissa, esimerkiksi kirjastoissa ja taidemuseossa. Perhevalmennuksiin ilmoittaudutaan neuvoloiden sivuilta. 

Kulttuurineuvola Keski-Suomen museossa - Nalle kertoo! 

Keskiviikkona 15.9. klo 17.19, Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7

Syksyn ensimmäinen kulttuuriteemainen perhevalmennusilta järjestetään Keski-Suomen museolla teemalla "Nalle kertoo". Illan aikana luvassa on tietoa taiteesta ja kulttuurista osana lapsen hyvää kasvua ja perheiden varhaista vuorovaikutusta, käytännön vinkkejä ja infoa lastenkulttuurista, loruttelutuokio Nallen kanssa sekä tutustuminen Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyyn vauvaperheen näkökulmasta. Tarjolla on myös kahvia/teetä ja pientä purtavaa. 

Ilmoittautuminen  

Vauvan kaa -hyvinvointitapahtumat

Kulttuuripalvelut sekä kaupungin taidelaitokset esittelevät kaikkein pienimmille tarkoitettua tarjontaansa myös kolme kertaa vuodessa järjestettävissä Vauvan kaa -tapahtumissa Palokan neuvolassa. 

Kulttuuriloiskeita-koulutus terveydenhoitajille 

Kulttuurineuvola-toiminta järjestää Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten neuvolahenkilökunnalle Kulttuuriloiskeita-koulutuksia, joissa avataan avataan kulttuurin ja taiteen roolia nuorten perheiden jaksamisen ja hyvinvoinnin tukena. Vuoden 2021 koulutus järjestettiin tammikuussa verkossa. 

Kuva
Kulttuurineuvola-perhevalmennus ensimmäistä lastaan odottaville ja vauvaperheille Jyväskylän taidemuseolla, 15.1.

Kulttuurineuvola - vinkkejä iloisiin hetkiin vauvan kanssa -perhevalmennus järjestettiin Jyväskylän taidemuseolla  15.tammikuuta. Kulttuurineuvolat on suunnattu sekä ensimmäistä lastaan odottaville että uusille vauvaperheille. Tammikuun Kulttuurineuvolassa tutustuttiin Ryömi, konti - viesti vauvuudesta -tilateokseen ja saatiin maistiaisia Jyväskylän kansalaisopiston Runoleikki-sanataidepajasta. 

Kuva
Äiti ja kaksi lasta tutkivat yhdessä neuvolan seinällä olevia värikkäitä eläinhahmoja

Taide valloittaa neuvolat! Kyllön neuvolan värikkäitä eläinhahmoja ovat ihastelemassa Heidi Syväoja lastensa Veetin ja Vellan kanssa. Eläinteokset ovat kuvataiteilija Anna Ruthin käsialaa ja ne on toteutettu tarroina neuvolan seinille. 

Kuva
Kuvataiteilija Jukka Silokunnas on tehnyt seinämaalauksen Korpilahden neuvolaan

Kuva- ja katutaiteilija Jukka Silokunnas toteutti syksyllä 2020 Korpilahden neuvolaan seinämaalauksen, jonka lähipäiväkodin lapset pääsevät vielä nimeämään.