Kulttuurineuvola-toiminta - taidetta ja kulttuuria perheen pienimmille

Runo Kulttuurineuvolalle

KUTSU METKAAN LETKAAN

Metka letka eläimiä
kutsuu vauvan mukaan.
Riemukarkeloissa näissä
yksin ei jää kukaan.

Laululehmä äänen avaa
”muu”:lla ilman muuta.
Sorkat tanssirytmiin ravaa
pitkin illansuuta.

Maalimyyrän tassun päässä
hupsut tupsut turkin
maalaa hassussakin säässä
taivaankannen purkin.

Sanasiili surumieli
menee joskus suppuun.
Lorun hellä lohtukieli
porun saattaa loppuun.

Lentää letkaa pikku telkkä
katsomaan ja kiittää.
Mukaan muut sen kutsuu: pelkkä
taputuskin riittää.

- Eeva Åkerblad

 

Kulttuurineuvola-perhevalmennus ensimmäistä lastaan odottaville ja vauvaperheille Jyväskylän taidemuseolla, 15.1.

Kulttuurineuvola - vinkkejä iloisiin hetkiin vauvan kanssa -perhevalmennus järjestettiin Jyväskylän taidemuseolla  15.tammikuuta. Kulttuurineuvolat on suunnattu sekä ensimmäistä lastaan odottaville että uusille vauvaperheille. Tammikuun Kulttuurineuvolassa tutustuttiin Ryömi, konti - viesti vauvuudesta -tilateokseen ja saatiin maistiaisia Jyväskylän kansalaisopiston Runoleikki-sanataidepajasta. 

 

Mitä tapahtuu Kulttuurineuvolassa? Voiko vauvan kanssa tehdä taidetta, kokea kulttuuria, lähteä konserttiin tai vaikka museoon? 

Kulttuurineuvola-toiminnan tavoitteena on toivottaa jokainen uusi vastasyntynyt kaupunkilainen perheineen mukaan kulttuurin ja taiteen pariin aivan pienestä pitäen: innostaa ja opastaa vanhempia ja lapsia tekemään ja kokemaan taidetta yhdessä, niin kotona kuin taidelaitoksissa ja lastentapahtumissa. Yhteiset taidekokemukset tukevat lapsen kehitystä ja kasvua sekä vahvistavat lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta lisäämällä hyvinvointia ja voimavaroja. Kulttuurista nauttiminen ei katso ikää ja jo pieni vauva aistii ympäristöään eri tavoin, ensin sylin turvasta ja sitten itse tutkimalla. 

Vuonna 2018 Kulttuuriaitta aloitti yhteistyön myös sosiaali- ja terveyspalvelujen ja neuvoloiden kanssa. Tavoitteena on antaa neuvoloiden henkilökunnalle tietoa ja opastusta, kuinka vinkata nuorille perheille kotikaupungin laajasta koko perheen kulttuuritarjonnasta. 
Jokaisesta neuvolasta löytyy nyt oma kulttuurivastaava, joka toimii tärkeänä linkkinä neuvolahenkilökunnan, perheitten ja kulttuuritoimijoiden välillä. 

Taidetta on tuotu neuvolatyön arkeen myös konkreettisesti, kun Sampoharjun, Jyväskylän ensimmäinen kulttuurineuvola sekä Palokan ja Kyllön neuvolat ovat saaneet kuvataiteilija Anna Ruthin toteuttamat sisätilamaalaukset seinilleen. Kevään 2020 aikana Sampoharjun, Palokan ja Kyllön neuvolat saavat myös tiloihinsa TaidePiiLO-yhdistyksen Vinkkis-kokonaisuuden, johon kuuluu Eläinten sirkus -mobileteos, Leena Junnilan suunnittelemat Vinkkis-kuvataulut sekä luovan leikin laatikon, jonka avulla terveydenhoitajat voivat antaa perheille vinkkejä lapsen taiteellisen toimijuuden tukemiseen. 

Neuvoloiden kulttuurivastaavien yhteystiedot

Kulttuuripalvelut sekä kaupungin taidelaitokset esittelevät kaikkein pienimmille tarkoitettua tarjontaansa myös kolme kertaa vuodessa järjestettävissä Vauvan kaa-tapahtumissa Palokan neuvolassa.

Kulttuurineuvolat ensimmäistä lastaan odottaville ja vauvaperheille

Kulttuuriaitan laaja yhteistyöverkosto tarjoaa kulttuuriteemaisia perhevalmennusiltoja ensimmäistä lastaan odottaville perheille ja vauvaperheille. Näissä Kulttuurineuvoloissa on tarjolla muun muassa demonstraatioita vauvaperheiden kulttuuritarjonnasta sekä vinkkejä omaehtoiseen tekemisen kotona: loruja, leikkejä ja lauluja. Taide ja kulttuuri ovat usein läsnä perheen yhteisissä hetkissä tarjoten iloisia tapoja olla vuorovaikutuksessa vauvan kanssa. Kulttuurineuvolat järjestetään taidelaitosten tai kulttuuritoimijoiden tiloissa, esimerkiksi kirjastoissa ja taidemuseossa. Perhevalmennuksiin ilmoittaudutaan neuvoloiden sivuilta. 

Kulttuurineuvola - vinkkejä iloisiin hetkiin vauvan kanssa 

25.3. klo 17-19, Jyväskylän taidemuseo, Kauppakatu 23

Seuraava Kulttuurineuvola järjestetään Jyväskylän taidemuseolla ja illan aikana tutustutaan ihastuttavaan Ryömi ja konti - viesti vauvuudesta -näyttelyyn. Lisäksi illassa demotaan Jyväskylän kansalaisopiston Runoleikki-työpaja, jossa lorutellaan, leikitään ja sukelletaan satujen maailmaan. Tarjolla on myös pientä purtavaa.  Yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut, taidemuseo ja kansalaisopiston sanataidekoulu.

Ilmoittautumislomake

Kulttuurineuvola-tapahtuma Facebookissa

Kulttuuriloiskeita-koulutus terveydenhoitajille

Kulttuuriaitta tarjosi Jyväskylän kaupungin neuvolahenkilökunnalle Kulttuuriloiskeita-koulutusiltapäivät 15.5. ja 16.5. Koulutuksissa avatiin kulttuurin ja taiteen roolia nuorten perheiden jaksamisen ja hyvinvoinnin tukena. Mukana olivat myös toiminnanjohtaja Päivi Setälä ja suunnittelija -ohjaaja Anniina Ceron Porin lastenkulttuurikeskuksesta sekä terveydenhoitaja Annika Nikkari Itä-Porin lastenneuvolasta kertomassa kokemuksia Porin Kultane -taidepainotteisesta neuvolatoiminnasta. Tutkimuskoordinaattori Tarja Pääjoki Jyväskylän yliopistosta puhui Lapsesta taiteellisena toimijana. Lisäksi koulutus tarjosi kulttuurimaistiaisia siitä toiminnasta, jota Jyväskylästä löytyy pikkulapsille ja heidän perheilleen.

Kulttuuriloiskeita-koulutus neuvoloiden terveydenhoitajille

21. ja 22.4. 


Vauva- ja pikkulapsiperheille suunnattua toimintaa järjestävät

Lasten lysti
Jyväskylän kirjastot  
Jyväskylän tanssiopisto
Taidepiilo
Jyväskylän taidemuseo 
Jyväskylän kansalaisopiston musiikkileikkikoulut
Jyväskylän seurakunta
Perhekeskus Tourutupa / MLL Jyväskylä
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen piiri
Teatteri Pikkirii
JAMK muskaristudio
Keski-Suomen elokuvakeskus Minikino
Perhepuistot
Jyvälä
Kesäklubi


Onko sinulla ideoita ja vinkkejä neuvolayhteistyölle? Haluaisitko tarjota ohjelmaa, sisältöjä
perhevalmennuksiin tai oman toimintasi esittelymateriaalia?

Ota yhteyttä kulttuuriaitta(at)jyvaskyla.fi