Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kulttuurineuvola-kortti ja vauva. Kuva Pia Maaranen
Pääsisältö

Mitä tapahtuu Kulttuurineuvolassa? Voiko vauvan kanssa tehdä taidetta, kokea kulttuuria, lähteä konserttiin tai vaikka museoon? 

Kulttuurista nauttiminen ei katso ikää ja jo pieni vauva aistii ympäristöään eri tavoin, ensin sylin turvasta ja sitten itse tutkimalla. Yhteiset taide-elämykset tukevat lapsen hyvää kehitystä ja vahvistavat lapsen ja vanhemman vuorovaikutusta. Yhteiset hetket ovat tärkeitä ja lisäävät hyvinvointia ja voimavaroja.

Kulttuurineuvola-toiminnan tavoitteena on 

  • toivottaa jokainen uusi vastasyntynyt kaupunkilainen perheineen mukaan kulttuurin ja taiteen pariin aivan pienestä pitäen
  • innostaa ja opastaa vanhempia ja lapsia tekemään ja kokemaan taidetta yhdessä, niin kotona kuin taidelaitoksissa ja lastentapahtumissa
  • antaa neuvoloiden henkilökunnalle tietoa ja opastusta, kuinka vinkata nuorille perheille kotikaupungin laajasta koko perheen kulttuuritarjonnasta 

Kulttuurineuvola-videot - vinkkejä vauvojen ja taaperoiden taidetuokioihin kotona

Kulttuurineuvolan vinkkivideoiden sarjassa kirjoittaja ja taidekasvattaja Eeva Åkerblad antaa vinkkejä yhteisiin taidetuokioihin kotiin. 
Videot löytyvät jkl kulttuuripalvelut -kanavalta YouTubesta ja Lasten Lystin IGTV:sta. 

Osa 1. Loruilu
Osa 2. Tehdään varjoteatteria! 
Osa 3. Maalausvinkkejä
Osa 4. Aistileikit

Taidetta neuvoloihin

Kulttuurineuvola-toiminnan kautta taidetta tuodaan neuvolatyön arkeen myös konkreettisesti, jolloin jokainen neuvolakäynti on taide-elämys. Teokset kutsuvat lapset ja perheet leikkimään, tutkimaan ja ihmettelemään.

Tavoitteena on toteuttaa jokaiseen neuvolaan oma tilataideteos. Suunnitteluun ja toteutukseen voivat osallistua sekä neuvolan henkilökunta että alueen lapset ja perheet.

Tilataideteosten lisäksi jokaiseen neuvolaan toteutetaan TaidePiiLO-yhdistyksen Vinkkis-kokonaisuus, johon kuuluu Eläinten mobileteos, Vinkkis-kuvataulut ja luovan leikin laatikko. Vinkkis-kokonaisuuden avulla terveydenhoitajat voivat antaa perheille vinkkejä lapsen taiteellisen toimijuuden tukemiseen. 

Taideteokset neuvoloissa 

  • Sampoharjun, Palokan, Kyllön ja Kuokkalan neuvolat; kuvataiteilija Anna Ruth
  • Korpilahden neuvola; katu- ja kuvataiteilija Jukka Silokunnas
  • Keskustan neuvola; kuvataiteilija Paula Myllymäki sekä projektissa mukana lapsiryhmät Mäki-Matin ja Puistokadun päiväkodeista

Valmistuvat taideteokset 2022

  • Huhtasuon neuvola: Anna Ruth, projekti-kevät 2022 
  • Tikkakosken neuvola: Aino Pulkkinen, projekti-kevät 2022 
  • Keljonkankaan neuvola: toteutus päivittymässä

Kulttuurineuvolat ensimmäistä lastaan odottaville ja vauvaperheille

Kulttuuriaitan laaja yhteistyöverkosto tarjoaa kulttuuriteemaisia perhevalmennusiltoja ensimmäistä lastaan odottaville perheille ja vauvaperheille. Näissä Kulttuurineuvoloissa on tarjolla muun muassa demonstraatioita vauvaperheiden kulttuuritarjonnasta sekä vinkkejä omaehtoiseen tekemisen kotona: loruja, leikkejä ja lauluja. Taide ja kulttuuri ovat usein läsnä perheen yhteisissä hetkissä tarjoten iloisia tapoja olla vuorovaikutuksessa vauvan kanssa. Kulttuurineuvolat järjestetään taidelaitosten tai kulttuuritoimijoiden tiloissa, esimerkiksi kirjastoissa ja taidemuseossa. 

Kulttuurineuvolan perhevalmennukset kevät 2023 

Vinkkejä iloisiin hetkiin vauvan kanssa - kulttuurineuvolan perhevalmennus Taidemuseolla 

TAPAHTUMA ON TÄYNNÄ!

Ke 15.2. klo 16-17.30, Jyväskylän taidemuseo (Kauppakatu 23)
Suunnattu 0.-2.vuotiaille vanhempineen. Vapaa pääsy, mutta ilmoittautuminen.

Vuoden ensimmäisessä kulttuurineuvolan perhevalmennuksessa perheen pienimmät vanhempineen tutustuvat kulttuurineuvolatoimintaan, Jyväskylän taidemuseoon sekä Ilmiö-tilassa olevaan TaidePiiLOn Vauvan vinkkeli -näyttelyyn moniaistisesti, sylitysten, köllötellen, kontaten tai vaikkapa ryömien. Perheet pääsevät kokeilemaan jännittävää taikamaalausta, jossa jälki jää vain paperiin! Matkan varrelta voi löytyä myös hyviä luovan leikin vinkkejä kotiin vietäväksi.

Siirry ilmoittautumaan täältä

Vinkkejä iloisiin hetkiin vauvan kanssa-kulttuurineuvolan perhevalmennus Suomen käsityön museolla 

Ti 16.5. klo 16-17.30, Suomen käsityön museo (Kauppakatu 25) 
Suunnattu 0.-2.vuotiaille vanhempineen. Vapaa pääsy, mutta ennakkoilmoittautuminen (aukeaa huhtikuussa). 

Kesän korvilla järjestettävässä Kulttuurineuvolan perhevalmennuksessa tutustutaan Suomen käsityön museoon ja sen tapahtumiin ja tarjontaan vauva- ja taaperoperheiden näkökulmasta. Perhevalmennuksen aikana pääset osallistumaan käsityöaiheiseen taidepajaan. Lisäksi jaamme vinkkejä neuvolaikäisille suunnatusta kulttuuritoiminnasta Jyväskylässä. 

Vauvan kaa -hyvinvointitapahtumat

Kulttuuripalvelut sekä kaupungin taidelaitokset esittelevät kaikkein pienimmille tarkoitettua tarjontaansa myös kolme kertaa vuodessa järjestettävissä Vauvan kaa -tapahtumissa

Kulttuuriloiskeita-koulutus terveydenhoitajille 

Kulttuurineuvola-toiminta järjestää Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten neuvolahenkilökunnalle Kulttuuriloiskeita-koulutuksia. Koulutuksissa avataan kulttuurin ja taiteen roolia nuorten perheiden jaksamisen ja hyvinvoinnin tukena.

Yhteystiedot

Koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö
marjo.tiainen-niemisto[at]jyvaskyla.fi
p. 040 736 4328

Vs. suunnittelija Hilda Järvinen
hilda.jarvinen[at]jyvaskyla.fi
p. 050 3063967

Neuvoloiden kulttuurivastaavien yhteystiedot

Kuva
Pieni nukkuva vauva, jonka vierellä on vauvaperheille suunnattu Kulttuurineuvola-kortti. Kortissa Kutsu metkaan letkaan -runo. Kuva Pia Maaranen

Kulttuurineuvola-kortti kutsuu vauvaperheet taiteen ja kulttuurin pariin sekä kannustaa yhteisiin taide-elämyksiin, leikkiin ja lorutteluun. Liikkeelle voi lähteä kortissa olevan Eeva Åkerbladin Kutsu metkaan letkaan -mittatilusrunon myötä. Kortista löytyy linkki Lasten Lystin sivuille, mistä löytyy kattavasti tietoa lastenkulttuuripalveluista ja -tapahtumista. Kulttuurineuvola-kortti jaetaan perheille neuvolakäynnin yhteydessä. Kortti mahtuu kätevästi neuvolakorttikoteloon tai sen voi kiinnittää vaikka hoitoalustan lähelle.

Vauva- ja pikkulapsiperheille suunnattua toimintaa järjestävät mm.

Onko sinulla ideoita ja vinkkejä neuvolayhteistyölle?
Haluaisitko tarjota ohjelmaa, sisältöjä perhevalmennuksiin tai oman toimintasi esittelymateriaalia? Ota yhteyttä! 

Kuva
Kulttuurineuvola-perhevalmennus ensimmäistä lastaan odottaville ja vauvaperheille Jyväskylän taidemuseolla, 15.1. Kuva Petteri Kivimäki

Kulttuurineuvola - vinkkejä iloisiin hetkiin vauvan kanssa -perhevalmennus järjestettiin Jyväskylän taidemuseolla 15. tammikuuta. Kulttuurineuvolat on suunnattu sekä ensimmäistä lastaan odottaville että uusille vauvaperheille. Tammikuun Kulttuurineuvolassa tutustuttiin Ryömi, konti - viesti vauvuudesta -tilateokseen ja saatiin maistiaisia Jyväskylän kansalaisopiston Runoleikki-sanataidepajasta. 

Kuva
Äiti ja kaksi lasta tutkivat yhdessä neuvolan seinällä olevia värikkäitä eläinhahmoja. Kuva Petteri Kivimäki

Taide valloittaa neuvolat! Kyllön neuvolan värikkäitä eläinhahmoja ovat ihastelemassa Heidi Syväoja lastensa Veetin ja Vellan kanssa. Eläinteokset ovat kuvataiteilija Anna Ruthin käsialaa ja ne on toteutettu tarroina neuvolan seinille. 

Kuva
Kuvataiteilija Jukka Silokunnas on tehnyt seinämaalauksen Korpilahden neuvolaan. Kuva Petteri Kivimäki

Kuva- ja katutaiteilija Jukka Silokunnas toteutti syksyllä 2020 Korpilahden neuvolaan seinämaalauksen, jonka lähipäiväkodin lapset pääsevät vielä nimeämään.