Varhaiskasvatuksen kulttuuriohjelma

Ilmoittautuminen päiväkotien esityksiin

Ilmoittautumisaikaa on perjantaihin 21.2.klo 16.00 saakka. Ilmoittautumislomake

Ilmoittautuminen varhaiskasvatuksen taidepajoihin

Seuraava illmoittautuminen varhaiskasvatuksen lukuvuoden 2020-2021 taidepajoihin ja Kompassin eskareiden taidepajoihin avataan elokuussa 2020. Ilmoittautumisajan päätyttyä työpajaohjaajat aikatauluttavat työpajat suoraan jokaisen ryhmän opettajan kanssa.

Päiväkotien esitykset

Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut tarjoaa jokaiseen kunnalliseen ja yksityiseen päiväkotiin sekä kaupungin perhepuistoihin yhden kulttuurielämyksen vuosittain. Esitykset järjestetään maalis-joulukuun aikana. 

Ilmoittautuminen tehdää Lyyti-järjestelmän kautta ja ilmoittautumislomakkeella jokainen päiväkoti ilmoittaa esitystoiveen ja esitysmäärän. Ilmoittautumisaikaa on perjantaihin 21.2. klo 16.00 saakka.  

Ohjeet ja ilmoittautumislomake 

Päiväkotien esiintyjät 2020

Taikuri Kari: Taikaesitys päiväkodeille

Vauhdikas taikashow lumoaa niin lapset kuin aikuiset. Muutama lapsi saa myös ikimuistoisen kokemuksen, sillä he pääsevät avustamaan taikuria. Taikuri Kari tuo mukanaan esiintymispaikalle taustaverhon ja äänentoiston. Näin esiintymispaikka saadaan luotua lähes mihin vain, missä on tilaa esiintyjälle 2x3m. 

Kruuvaus: Mieletön Mystinen Mysteerihysteeri

Hassunkurisella kaksikolla, Naavakaisella ja Tökkyrällä on jälleen mysteerinen pelastusoperaatio hoidettavanaan! Esitys sisältää osallistavaa draamaa ja musiikkia. Lapset istuvat paikoillaan ja heitä osallistetaan kysymyksillä, laululla ja leikillä. Esitys muotoutuu tilaan kuin tilaan. Esityksessä käytetään valoja, joten sähköpistoke läheisyydessä olisi hyvä. Esiintyjinä Emmi Aarnio-Metsänen ja Tiina Laitinen.

Loiskis Trio: Leikkiloiskis-konsertti

Loiskis Trio sopii tilaa kuin tilaan ja kaikenikäisille. Mukana on tuttuja lastenlauluja sekä Loiskiksen omia lauluja. Toiveissa olisi istumapaikat lapsille. Kolmella muusikolla on useita akustisia soittimia mukana. Konserteissa myös lauletaan yhdessä, arvuutellaan ja leikitään (omilla paikoillaan). Suuremmissa tiloissa (noin 100 kuulijaa) tai ulkona esiintyjät ottavat oman äänentoiston mukaan. Esiintyjinä kolme Loiskis muusikkoa: Pekka Nättinen, Tomi Nurmi, Marianne Oivo / Jarmo Kivelä.

Teatteri Mukamas: Pöllö hukassa!

Pieni pöllönpoika eksyy pesästään syvälle metsään, mutta onnekseen vastaan tulee metsän kannot ja kolot tarkkaan tunteva myyrä. Yleisö pääsee osallistumaan esityksen kulkuun ratkaisemalla metsäisiä arvoituksia. Pöllö hukassa? -esitys tuo iloa pienimmille ja vähän isommillekin katsojille. Nukke- ja musiikkiteatterin keinoin toteutetussa esityksessä musiikki ja laulu vievät tarinaa eteenpäin. Esitykselle tarvitaan minimissään tilaa 5x4 metriä, ihannetapauksessa esitystilana esim. jumppasali tms. Esiintyjinä Harri Helin ja Markus Waara. Teatteri Mukamaksen nettisivut

Saga Elgland Company: Balleriina ja Akrobaatti

Saga Elgland Companyn Balleriina ja Akrobaatti -tanssiteatteriesityksessä seikkaillaan lastenhuoneessa leluperspektiivissä. Balleriina- ja akrobaattinukke heräävät henkiin ja tutustuvat uteliaina huoneesta löytyviin tavaroihin. Luvassa taitavaa temppuilua, hämmästyttävää tanssia ja yllätyksellisiä tilanteita. Turvallisuussyistä on tärkeää, että lapset istuvat koko esityksen paikoillaan. Esitykselle tarvitaan minimissään 4x4 metriä tilaa, ihannetapauksessa esitystilana esim. pieni jumppasali tai korkeampi tila.  Esiintyjinä Saga Elgland ja Visa Niemelä. 

Varhaiskasvatuksen taidepajat

Jyväskylän kaupungin varhaiskasvatuksen taidepajat kiertävät eri alueilla vuorovuosin ja kokonaisuus kiertää vuorollaan kaikki kaupungin alueet. Päiväkodit, jotka kuuluvat alueellisen ohjelman piiriin, saavat valita pajaohjelmasta yhden työpajan / ryhmä. Taidepajat tarjotaan syksyllä 2019 ja keväällä 2020 Kuokkalan alueen päiväkodeille ja läntisen alueen päiväkodeille. 

Kuokkalan alue: 

Kuokkalan päiväkoti, Väinölän päiväkoti, Yrttisuon perhepuisto, Taikalampun päiväkoti. Tikan päiväkoti, Pohjanlammen päiväkoti, Ristikiven päiväkoti, Nenäinniemen päiväkoti, Onnimannin päiväkoti

Läntinen alue: 

Keltinmäen päiväkoti, Kultalakin päiväkoti, Kultasiiven päiväkoti, Myllytuvan päiväkoti, Ristonmaan päiväkoti, Tikkalan päiväkoti-koulu, Kuohun päiväkoti-koulu, Vesangan päiväkoti-koulu

Taidepajat 2019-2020

Musiikillinen lintuäidin tarina 

Tarinallinen musiikkia ja ilmaisua yhdistävä työpaja eläinten maailmaan alkaa siitä, kun lintu lentää puusta ja alkaa kertoa omaa tarinaansa. Linnun seuraan liittyy vähitellen eri eläimiä ja jokaista heitä tarvitaan matkalla yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Tule sinäkin mukaan yhteiselle, jaetulle matkalle eläytymään toiminnallisten menetelmien kautta eläinten tunteikkaisiin maailmoihin ja kokemaan yhdessä tekemisen voimaa.  

Aika: kevät 2020
Kohderyhmä: 0 - 3 v.
Kesto: 45 min
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: musiikkikasvattaja FM, musiikkipedagogi, draamaohjaaja Maria Typpö

Seikkailu mustemaailmassa

Pajassa maalataan ja piirretään musteella erilaisia kuvioita ja muotoja, joista muodostuu paperille kokonaisia uusia maailmoja. Muste on lapsille usein uusi ja jännittävä tapa tehdä taidetta, jolla syntyy näyttäviä teoksia. Pajassa käytämme erilaisia piirtimiä ja tekniikoita. Katselemme, kuinka muste leviää kauniisti märällä paperilla. Lopuksi katselemme syntyneitä mustemaalauksia ja keskustelemme, mitä niissä näemme. Lapset saavat käyttää mielikuvitustaan ja kertoa tarinoita, mitä kuvioista syntyy.

Aika: kevät 2020
Kohderyhmä: eskarit ja 3 - 5 vuotiaat
Kesto: 2x45min.
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: Paula Myllymäki

Ötökkömäinen matka Suomen luontoon

Tuuli laulaa, luonto soi ja pienen pienestä siemenestä kasvaa suuren suuri puu. Mutta mitä kummaa puun ympärillä tapahtuu? Pian siellä häärää jo aikamoinen joukko ötököitä. Mitähän on tekeillä? 

Tule iloiselle musiikkia ja ilmaisua yhdistävälle matkalle Suomen luontoon ja ötökkämäisiin mielikuvitusmaailmoihin. Pääset kokemaan luovia hetkiä monenlaisen tekemisen äärellä (muun muassa askartelemaan oman ötökkänaamion) ja toiminnan ohella myös pohtimaan yhdenvertaisuutta ja jokaisen ainutlaatuisuutta. Olet arvokas omana itsenäsi!

Aika: kevät 2020
Kohderyhmä: 3 - 5 v.
Kesto: 2 x 45 min (yksi pajakerta)
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: musiikkikasvattaja FM, musiikkipedagogi, draamaohjaaja Maria Typpö

Monotypia

Pajassa lapset pääsevät leikkimään väreillä, innostumaan ja yllättymään. Tätä tekniikkaa lapset rakastavat! Monotypia on yksinkertainen grafiikan tekniikka, jolla voidaan painaa uniikkeja grafiikan teoksia. Lapsi oppii nopeasti tekemään tekniikalla täysin itsenäisesti ja voi toteuttaa omia luovia ideoitaan vapaasti. 

Pajassa kokeillaan monotypiaa muutamalle erilaiselle alustalle. Jos intoa riittää, päiväkodeissa voidaan jatkaa tekniikan parissa myöhemminkin, sillä tekniikka on helppo toteuttaa myös itsenäisesti.

Aika: syksy 2019-kevät 2020
Kohderyhmä: 3 - 5 v.
Kesto: 2 x 45 min (yksi pajakerta)
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: Kuvataiteilija Paula Myllymäki

Pop-taidepaja

Pajassa tutustutaan poptaiteen merkkiteoksiin ja tehdään niiden pohjalta omia versioita. Taiteillaan lasten valokuvista villin värikkäät versiot kehyksineen. Ohjaaja ottaa kuvat ensimmäisellä tapaamiskerralla. 

Aika: kevät 2019
Kohderyhmä: 4-5 vuotiaat sekä eskarit
Kesto: 3 x 45min, (kaksi tapaamiskertaa)
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: Kuvataiteilija Minja Revonkorpi

Kirjaleikki

Sanataidepajassa tutustutaan lastenkirjaan ja herätetään se eloon erilaisten leikkien ja draamaharjoitusten avulla. Toiminnallinen ja elämyksellinen paja rikastuttaa mielikuvitusta ja innostaa heittäytymään kaikin aistein tarinoiden ja lorujen vietäväksi. Samalla se vahvistaa lapsen suhdetta kieleen, kirjallisuuteen ja monipuoliseen itseilmaisuun. Huom.! Kirjavalinnassa voidaan ottaa huomioon myös opettajan toive. Osallistujalta ei vaadita luku- tai kirjoitustaitoa, ja sisältö muovataan ikäryhmän mukaan.

Kohderyhmä: varhaiskasvatus, eskarit
Kesto: 3 x 45 min (yksi tai kaksi tapaamiskertaa)
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: Sanataide- ja draamakasvattaja (FM) Eeva Åkerblad

Eskareiden taidepajat

Jyväskylän kunnallisen perusopetuksen piiriin kuuluvien esikoululaisten taidepajat ovat osa kulttuuriopetussuunnitelma Kompassia. 

Eskareiden taidepajat 2019-2020 kulttuuriopetussuunnitelma Kompassissa