Varhaiskasvatuksen kulttuuriohjelma

Ajankohtaista

Ilmoittautuminen koko lukuvuoden 2020-2021 varhaiskasvatuksen ja Kompassin taidepajoihin on päättynyt ja pajat ovat käynnistyneet. Taidepajaohjaajat aikatauluttavat työpajat suoraan jokaisen ryhmän/luokan kanssa. 

Taulukko, jossa vuosille 2020-2023 lueteltu päiväkodit, joille tarjotaan taidepajaohjelma.
Varhaiskasvatuksen kiertävä taidepajaohjelma vuosille 2020-2023.

Linkkejä kasvattajille ja opettajille

Lastenkulttuurikeskusten liiton Materiaaleja etäopetukseen -sivuilta löytyy opettajille ja vanhemmille suunnattuja kulttuurikasvatuksen materiaaleja, joista on hyötyä etäopetuksessa. Sisällöt sopivat niin kouluille kuin päiväkodeille. 

Yhteystiedot

Suunnittelija Maria Poikonen
maria.poikonen(at)jyvaskyla.fi
p. 014 266 4247 / 050 3063 967

Taidepajat

Jyväskylän kaupungin varhaiskasvatuksen taidepajat kiertävät eri alueilla vuorovuosin ja kokonaisuus kiertää vuorollaan kaikki kaupungin alueet. Päiväkodit, jotka kuuluvat alueellisen ohjelman piiriin, saavat valita pajaohjelmasta yhden työpajan / ryhmä. Taidepajat tarjotaan syksyllä 2020 ja keväällä 2021 keskustan ja eteläisen alueen päiväkodeille sekä osalle itäisen alueen päiväkodeista. 

Keskusta: Mäki-Matti, Nisula, Tapiola, Kukkumäki, Kypärämäki, Kortepohja, Kortesuo, Palokunnanmäki, Puistokadun päiväkotikoulu, Cygnaeuksen päiväkoti

Eteläinen alue: Korpilahti, Säynätsalo, Muuratsalo, Neulaskangas, Keljonkangas

Itäinen alue (osa): Huhtasuo, Halssila, Aittorinne, Tammirinne

Taidepajat 2020-2021

Musiikillinen lintuäidin tarina 

Tarinallinen musiikkia ja ilmaisua yhdistävä työpaja eläinten maailmaan alkaa siitä, kun lintu lentää puusta ja alkaa kertoa omaa tarinaansa. Linnun seuraan liittyy vähitellen eri eläimiä ja jokaista heitä tarvitaan matkalla yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Tule sinäkin mukaan yhteiselle, jaetulle matkalle eläytymään toiminnallisten menetelmien kautta eläinten tunteikkaisiin maailmoihin ja kokemaan yhdessä tekemisen voimaa.  

Aika: kevät 2021
Kohderyhmä: 0-3-v.
Kesto: 45 min
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: musiikkikasvattaja FM, musiikkipedagogi, draamaohjaaja Maria Typpö

Leiki runo!

Tiedätkö miltä maistuu räyhäpiirakka? Osaatko marssia kuin koppiainen tai tanssia hiiritanssin? Leiki runo -paja tutustuttaa runoleikkiin. Pajassa leikitään, keksitään ja kerrotaan omia ja yhteisiä tarinoita. Työpajassa hyödynnetään moniaistisia ja monitaiteisia työtapoja. Pajasisältöjä mukautetaan osallistujien ikätason mukaisesti.

Aika: kevät 2021
Kohderyhmä: 0-3-v.
Kesto: 45 min
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: sanataideopettaja Elina Mäkinen

Lasten joogaa lukujonoa pitkin

Pajassa lähdetään mielikuvitusmatkalle metsään löytämään uusia ystäviä ja tutustutaan samalla lukujonoon 1-10. Lasten joogassa tehdään joogasta tuttuja asanoita eli asentoja sadun tai teeman kautta. Jooga auttaa kehittämään lapsen kykyä rauhoittua ja rentoutua sekä voi vaikuttaa myönteisesti lapsen itsetuntoon ja kehotietoisuuteen. Kehotietoisuus tukee lapsen itsesäätelytaitojen kehittymistä. Joogasatu ja luovat harjoitukset voivat lisäksi tukea lapsen mielikuvitusta ja itseilmaisua. Tunti rakentuu sadusta, hengityksen havainnoinnista, läsnäoloharjoituksista, rentoutuksesta, leikeistä sekä luovasta tehtävästä. Työpajassa olevalla lasten joogatunnilla teemana on lukujono 1-10. Lasten jooga ei ole uskonnollista tai vakaumuksellista eikä tunnilla tehdä mudria tai mantroja. Lasten jooga on postmodernia joogaa, joka on syntynyt länsimaisen kulttuurin tuotoksena. Lasten jooga sopii siis kaikille.

Aika: syksy 2020 / kevät 2021
Kohderyhmä: 3-6-v.
Kesto: 2 x 45min
Ohjaaja: varhaiskasvatuksen opettaja (kasvatustieteen kandidaatti) ja lasten ja nuorten joogaopettaja (RYCS 95h) Sanna Bjurström

Pyörät alle – kulkuneuvon rakennuspaja

Haluatko olla tänään rallikuski, bussikuski, helikopterilentäjä vai junankuljettaja? Nyt pääset kokoamaan oman kulkuneuvosi ja osallistumaan sillä neppailukisaan, kulkuneuvonäyttelyyn tai hurjaan mäenlaskuun! Pajassa jokainen saa rakentaa omannäköisensä kulkuneuvon, materiaaleina käytetään erilaisia puisia kulkuneuvojen runkoja ja osia, muttereita ja pultteja ja lopuksi tietysti menopelit koristellaan. Rakentelun jälkeen pidetään kilpa-ajot, nepparityyliin tai mäkiautoilut kilparadalla. Kilpa-ajot ja kulkuneuvot kuvataan pajan lopuksi.

Aika: syksy 2020 / kevät 2021
Kohderyhmä: 3-6-v.
Paikka: oma päiväkoti
Kesto: 2 x 45 min.
Ohjaaja: muotoilija (AMK) Sini Koistinen

Seikkailu mustemaailmassa

Pajassa maalataan ja piirretään musteella erilaisia kuvioita ja muotoja, joista muodostuu paperille kokonaisia uusia maailmoja. Muste on lapsille usein uusi ja jännittävä tapa tehdä taidetta, jolla syntyy näyttäviä teoksia. Pajassa käytämme erilaisia piirtimiä ja tekniikoita. Katselemme, kuinka muste leviää kauniisti märällä paperilla. Lopuksi katselemme syntyneitä mustemaalauksia ja keskustelemme, mitä niissä näemme. Lapset saavat käyttää mielikuvitustaan ja kertoa tarinoita, mitä kuvioista syntyy.

Aika: kevät 2021
Kohderyhmä: 3-6-v. 
Kesto: 2 x 45min.
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: Paula Myllymäki

Ötökkömäinen matka Suomen luontoon

Tuuli laulaa, luonto soi ja pienen pienestä siemenestä kasvaa suuren suuri puu. Mutta mitä kummaa puun ympärillä tapahtuu? Pian siellä häärää jo aikamoinen joukko ötököitä. Mitähän on tekeillä? 

Tule iloiselle musiikkia ja ilmaisua yhdistävälle matkalle Suomen luontoon ja ötökkämäisiin mielikuvitusmaailmoihin. Pääset kokemaan luovia hetkiä monenlaisen tekemisen äärellä (muun muassa askartelemaan oman ötökkänaamion) ja toiminnan ohella myös pohtimaan yhdenvertaisuutta ja jokaisen ainutlaatuisuutta. Olet arvokas omana itsenäsi!

Aika: kevät 2021
Kohderyhmä: 3-5-v.
Kesto: 2 x 45 min (yksi pajakerta)
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: musiikkikasvattaja FM, musiikkipedagogi, draamaohjaaja Maria Typpö

Monotypia

Pajassa lapset pääsevät leikkimään väreillä, innostumaan ja yllättymään. Tätä tekniikkaa lapset rakastavat! Monotypia on yksinkertainen grafiikan tekniikka, jolla voidaan painaa uniikkeja grafiikan teoksia. Lapsi oppii nopeasti tekemään tekniikalla täysin itsenäisesti ja voi toteuttaa omia luovia ideoitaan vapaasti. Pajassa kokeillaan monotypiaa muutamalle erilaiselle alustalle. Jos intoa riittää, päiväkodeissa voidaan jatkaa tekniikan parissa myöhemminkin, sillä tekniikka on helppo toteuttaa myös itsenäisesti.

Aika: syksy 2020 / kevät 2021
Kohderyhmä: 3-5-v.
Kesto: 2 x 45 min (yksi pajakerta)
Paikka: oma päiväkoti
Ohjaaja: Kuvataiteilija Paula Myllymäki

Poptaidepaja

Pajassa tutustutaan poptaiteen merkkiteoksiin ja tehdään niiden pohjalta omia versioita. Taiteillaan lasten valokuvista villin värikkäät versiot kehyksineen. Ohjaaja ottaa kuvat ensimmäisellä tapaamiskerralla. 

Aika: syksy 2020 / kevät 2021
Kohderyhmä: 4-6-v. 
Kesto: 3 x 45min, (kaksi tapaamiskertaa)
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: Kuvataiteilija Minja Revonkorpi

Kaikkien sisällä asuu luuranko!

Luurankopaja käy mainiosti anatomian opetteluun ja mittasuhteiden ymmärtämiseen. Paja sopii hyvin syksyyn ja halloweenin seutuville! Pajassa voi tehdä ihmisen tai dinosauruksen luurangon. Ensin katsotaan kuvia ja esimerkkejä, ja opetellaan eri luiden nimiä. Sitten piirretään hahmotelma omasta työstä paperille. Luurangot tehdään mustalle paperille erilaisten kuviopastojen avulla. 

Aika: syksy 2020 / kevät 2021
Kohderyhmä: 5-6-v. 
Kesto: 2 x 45 min.
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: Kuvataiteilija Minja Revonkorpi

Kummallisia kulkijoita

Kuka keikkuu pihapuussa? Vilahtiko joku nurkan taakse? Kenen punainen lakki on jätetty postilaatikkoon? Työpajassa tutustutaan kirjallisuuden omituisiin olentoihin ja kummallisiin kulkijoihin. Yhdessä luetun ja koetun pohjalta innostutaan, keksitään ja kirjoitetaan yhdessä ja aivan itse. Työpajassa hyödynnetään toiminnallisia työtapoja.

Aika: kevät 2021
Kohderyhmä: eskarit
Kesto: 2 x 45 min
Paikka: oma luokka
Ohjaaja: sanataideopettaja Elina Mäkinen


Eskareiden taidepajat

Jyväskylän kunnallisen perusopetuksen piiriin kuuluvien esikoululaisten taidepajat ovat osa kulttuuriopetussuunnitelma Kompassia. 

2020-2021 Eskareiden taidepajakuvaukset kulttuuriopetussuunnitelma Kompassin sivuilla


Päiväkotien esitykset 2021

Jyväskylän kaupungin kulttuuripalvelut tarjoaa jokaiseen kunnalliseen ja yksityiseen päiväkotiin sekä kaupungin perhepuistoihin yhden kulttuurielämyksen vuosittain. Esitykset järjestetään maalis-joulukuun aikana ja esiintyjinä kiertävät Taikuri Kari, Herra Höplä, Kattila-company,  Teatteri Pikkirii, Tuomo Rannankari, Teatteri Eurooppa Neljä ja Saga Elgland Company. 

Lisätietoja Päivähoidon Lysti -esityksistä