Hyppää pääsisältöön

12.6.2023

Kuva
Kolme lasta pelaa lautapeliä. Kuva Dolly Aittanen
Ilmoittaudu mukaan uuden kauden toimintaan elokuun aikana.

Vaskooli on varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajien sekä perusopetuksen ensimmäisen ja toisen luokan oppilaiden huoltajien yhteinen osallistumisen ja vaikuttamisen foorumi. Vaskoolissa keskustellaan kasvun ja oppimisen polun ajankohtaisista teemoista sekä osallistutaan ja vaikutetaan palvelujen kehittämiseen ja arviointiin.  

Vaskoolin uusien jäsenten ilmoittautuminen lukuvuoden 2023-2024 toimintaan on käynnissä. Mukaan voi ilmoittautua lähettämällä sähköpostia 31.8.2023 mennessä osoitteeseen [email protected].  Ilmoittautuneisiin ollaan yhteydessä syyskuun alkupuolella. Mukaan tulevat huoltajat eivät voi työskennellä Jyväskylän Kasvun ja oppimisen palveluissa. Mukaan toimintaan voi tulla myös kesken toimintakauden. 

Ensimmäisen tapaamisen aiheena on tulevan toimintakauden teemojen suunnittelu yhdessä Vaskoolin jäsenten kanssa.

– Tapaamisiin voi osallistua oman kiinnostuksen ja mahdollisuuksien mukaan. Jokaiselle tapaamisille ei ole velvollisuutta osallistua, kertovat Vaskoolia vetävät palvelukoordinaattorit Lotta Markkanen ja Outi Kumpu

Vaskooli kokoontuu 6 kertaa toimintavuoden aikana. Tapaamiset järjestetään eri alueiden kunnallisissa tai yksityisissä päiväkodeissa tai päiväkotikouluissa. Tapaamisissa kuullaan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen asiantuntijoita etukäteen sovitun teeman mukaisesti. Huoltajat voivat myös lähettää kysymyksiä ja kommentteja Vaskoolin käsittelyyn [email protected].  

Mukana olevat huoltajat tyytyväisiä Vaskoolin toimintaan 

Vaskoolissa huoltajat osallistuvat ja vaikuttavat sekä kehittävät lapsen yhtenäistä opinpolkua varhaiskasvatuksesta esiopetukseen ja koululaiseksi. Toiminta tukee erityisesti lapsen koulun aloittamisen vuosia. Toimintavuonna 2022-2023 Vaskoolissa oli 14 jäsentä. Jäsenten lapsia oli sekä kunnallisissa että yksityisissä päiväkodeissa ja kouluissa.

Vanhempien mahdollisuus osallistua yhtenäisen kasvun ja opinpolun sekä koulun aloituksen käytänteiden kehittämiseen kiinnostavat pienten lasten huoltajia.  

Mukana Vaskoolin toiminnassa olevat huoltajat ovat kommentoineet toimintaa näin: 

– Todella mielenkiintoista päästä tutustumaan eri päiväkoteihin. Myös vaihtuvat, etukäteen tiedossa olevat teemat hyvä asia. Sitä kautta saa monenlaista tietoa, eri alustajat/vierailijat hyviä, kuitenkin niin että te vetäjät paikalla myös aina vetämässä keskustelua yhteen.   

– Monipuolisesti käytiin ympäri Jyväskylää ja keskusteltiin mielenkiintoisesti aiheista.   

– Erityisesti päivystysjärjestelyistä on saatu paljon tietoa. Kortepohjan päiväkotikoululla tuli näkyviin, miten fyysiset tilat mahdollistavat tai asettavat haasteita koulun ja päiväkodin yhteistyölle. On saatu myös tietoa, miten nivelvaiheita lapsille voisi tasoittaa.   

– Vaskoolin toiminnassa parasta on päästä konkreettisesti tutustumaan eri päiväkoteihin ja kouluihin. On kiinnostavaa nähdä erilaisia ratkaisuja niin tilojen käytössä kuin toiminnassakin. Nämä jo itsessään antavat paljon uutta ajateltavaa. 


Teksti: Minna Hakkarainen 

Asiasanat: