Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ilmakuva iltaruskon aikaan Lutakosta keskustaan päin. Kuva Julia Kivelä
Pääsisältö

Jyväskylän ydinkeskustan kupeessa, Jyväsjärven rannalla sijaitsevasta Lutakon satamasta on muotoutumassa monipuolinen ja viihtyisä kaupunkilaisten olohuone. Suomen elämyksellisemmäksi satamaksi kuvailtua satamaa kehitetään tulevien vuosien aikana tarjoamaan tilaa ja mahdollisuuksia monenlaiseen vapaa-ajan viettoon.

Lutakon sataman kehittämiseksi on tehty pitkän tähtäimen visiosuunnitelma vuonna 2020. Visiosuunnitelman tarkoitus on ohjata alueen kehittämistä jatkossa. Suunnitelman lähtökohtina ovat turvallisuus, toiminnallisuus ja aktiivisuus. Visiosuunnitelman pohjalta on tehty tarkempi yleissuunnitelma, joka käsittelee Lutakon sataman laitureiden sijoittumista satama-alueella.

Tutustu visiosuunnitelmaan ja sen pohjalta laadittuun yleissuunnitelmaan

Sataman kaavamuutos, jolla todetaan alueen nykyinen maankäyttö sekä mahdollistetaan lähivuosina tapahtuva suunniteltu maankäyttö ja rakentaminen, on saanut lainvoiman 17.3.2023.


Satamankärkeen uusi saunaravintola Viilu 

Aivan satamankärkeen on avattu kesällä 2022 uusi satamaravintola Viilu saunatiloineen. Rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtitoimisto Koan Oy ja rakennuttanut Osuuskauppa Keskimaa.


Ympäristön rakentaminen

Saunaravintolan ympäristöön rakennetaan kulkuväyliä ja puistomaisia istutusalueita sekä tilaa alueella vierailevien pysäköintiin. Työt jatkuvat vuoteen 2024 saakka.


Kuva
Havainnekuvassa vitriinityyppinen venevaja, jonka sisällä vene. Kuva Sweco Oy

Alvar Aallon vene rantautuu satamaan 

Sataman kärkeen rakennettuun venekoppeliin on rantautunut Alvar Aallon kunnostettu vene ”Nemo Propheta in Patria”. Koppelin lasisten seinien läpi voi veneen lisäksi tutkailla muun muassa veneeseen kuuluneita varusteita. Koppeli on toteutettu yhteistyössä Aalto-säätiön ja -museon kanssa.


Kuva
Havainnekuvassa satamaan rakentuvat koppelit. Kuva Sweco Oy

Koppelit pullollaan palveluita

Koppelirivistö tulee jatkumaan Aallon venekoppelista Rantaväylää kohti. Vuosien 2023-2024 aikana toteutettavat koppelit tarjoavat tilaa erilaisille toiminnoille. Sesongista riippuen keskimmäisen koppelikatoksen alta voi löytyä esimerkiksi kahviloita, putiikkeja, infopisteitä. Reunimmainen koppeli puolestaan tarjoaa vierasvenesatamapalveluita satamassa vieraileville veneilijöille sekä saniteettitilat kaikille alueella vieraileville.


Satamajärjestys ja venelaiturit

Satamajärjestystä päivitettiin vuonna 2021, jolloin myös veneiden sijoittelua päivitettiin.  Alueen laitureita uudistetaan tarvittaessa tulevina vuosina.

Lue lisää

Ota yhteyttä

  • asemakaavoitus, projektipäällikkö Ora Nuutinen, ora.nuutinen(a)jyvaskyla.fi, p. 040 195 5534
  • liikenne- ja viheralueet, katupäällikkö Tuula Smolander, tuula.smolander(a)jyvaskyla.fi, p.     050 590 1032
Asiasanat:  
lutakon satama