Hyppää pääsisältöön
Kuva
Tietokoneen kuvaruudulla sähköisen asioinnin etusivu. Kuva Marja Fagerlund
Pääsisältö

Rakennushankkeeseen ryhtyvä tai hänen valtuuttamansa henkilö voi hakea rakennus-, toimenpide-, purkamis- ja maisematyölupia sekä jättää ilmoitusasian käsiteltäväksi sähköisen asiointipalvelun kautta.

Palvelu kattaa koko rakennusaikaisen toiminnan.

Rekisteröityminen
Sähköiseen asiointipalveluun luodaan ensimmäisellä käyttökerralla käyttäjätunnus ja salasana pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta käyttäen. Käyttäjätunnuksena toimii sähköpostiosoite.

Hakemuksen täyttäminen ja täydentäminen

Palvelu ohjaa luvan hakijaa hakemuksen täyttämisessä. Asiointipalvelu hakee tarpeelliset kiinteistö-, osoite- ja kaavatiedot sekä olemassa olevien rakennusten tiedot suoraan tietokannasta. Muista pysähtyä ja lukea ohjeet asiointipalvelun käyttämiseksi. Kun viet hiiren sinisen i-merkin päälle, saat lisätietoa kyseisestä kohdasta. 

Varmista, että hakemukselle on lisätty vähintään pakollisiksi merkityt liitteet ennen kuin jätät hakemuksen. Tarvittaessa rakennusvalvonta palauttaa hakemuksen täydennettäväksi.  Asiointipalvelu toimii asiakkaan ja rakennusvalvonnan välisenä kommunikointivälineenä. Asiointipalvelun kautta voit lähettää viestin suoraan hakemuksen käsittelijälle. Lisäksi kohdasta "Viranomaisen yhteystiedot" näet hakemuksen käsittelijän muut yhteystiedot. 

Suunnittelijoiden tiedot
Lisää asiointipalveluun hankkeen pääsuunnittelijan ja rakennussuunnittelijan tiedot ja lähetä heille sähköinen vahvistuspyyntö. Henkilön tietojen on oltava kirjattuna ja hyväksyttynä ennen luvan myöntämistä. Työnjohtajien ja erityisalojen suunnittelijoiden tiedot voi lisätä myös hakemukselle, jos kyseiset vastuuhenkilöt ovat jo tiedossa. Muussa tapauksessa, voitte odottaa lupapäätöstä ja tarkistaa sieltä keitä vastuuhenkilöitä hankkeeseen edellytetään nimettäväksi. 

Naapureiden kuuleminen

Naapurit-välilehdelle voit itse lisätä kuultavat naapurit ja lähettää heille sähköisen kuulemisen. Jos hanke on vähäinen eikä vaikuta naapurin etuun tai asemaan, heitä ei tarvitse kuulla. Rakennusvalvonnan lupakäsittelijä pyytää tarvittaessa kuulemaan lisää naapureista. Asiointipalvelun kautta voit pyytää naapuritietojen julkaisemista.

Lupapäätös
Päätös-välilehdeltä näet muun muassa päätöksen yhteenvedon ja luvan lainvoimaisuuspäivän. Luvan myöntämisen jälkeen löydät pdf-muotoisen lupapäätöksen ja hyväksytyt pääpiirustukset Päätös-välilehden alaosasta. Myöhemmin myös katselmuspöytäkirjat löytyvät kyseiseltä välilehdeltä. 

Erityissuunnitelmat
Lupapäätöksessä voidaan edellyttää erityissuunnitelmien (esim. rakenne-, iv- ja kvv-suunnitelmien) toimittamista rakennusvalvontaan ennen kyseisten työvaiheiden aloittamista. Lupapäätöksen jälkeen asiointipalveluun aukeaa Erityissuunnitelmat-välilehti, jonne pdf-muotoiset suunnitelmat tulee toimittaa. 

Liitteet ja erityissuunnitelmat tulee nimetä selkeästi piirustusten sisällön mukaan, esim. RAK_perustustaso, RAK_perustusleikkaus, LVI_ilmanvaihto, LVI_vesi_ja_viemarilaitteet, tiedostonimissä ei saa käyttää erikoismerkkejä, projektinumeroita eikä lupatunnusta. 

Käyttöoikeudet
Käyttöoikeuksia voi lisätä hankkeen eri osapuolille. Käyttöoikeuden voi lisätä henkilölle, joka on jo rekisteröitynyt palvelun käyttäjäksi. Käyttäjätunnuksena toimii sähköpostiosoite, jolla henkilö kirjautuu asiointipalveluun. Muista lisätä tarvittavat käyttöoikeudet esimerkiksi suunnittelijalle ja muille osapuolille, joiden on tarpeen seurata sekä hakemuksen että hankkeen etenemistä. Sähköisen asiointipalvelun kautta lähetetyt viestit näkyvät hankkeen eri osapuolille. 

Katselmukset

Rakennusvalvonnan toimesta pidettävät katselmukset ja niiden kirjaukset näkyvät Katselmus-välilehdellä. Katselmuspöytäkirjat tulevat kokonaisuudessaan luettaviksi Päätös-välilehden alaosaan kohtaan: Päätöksen liitteet. 

Tarkastukset 

Tarkastukset-välilehdelle avataan rakennustyön tarkastusasiakirja / -kirjat, joita vastaava työnjohtaja ja erityisalojen työnjohtajat täyttävät rakennustyön aikana.

Tarkemmat ohjeet löydät alla olevista valikoista. 

Lisätiedot

Rakentamisen palvelut p. 014 569 6000

rakennus.valvonta(at)jyvaskyla.fi

Rakentamisen vesi-, viemäri- ja ilmanvaihtoasiat
p. 050 592 4600 ja 050 561 1274