Kaupungintalo

Linkkejä

Jyväskylän kaupungin joulukuusi vuonna 2019.
Jyväskylän kaupungin joulukuusi vuonna 2019. Kuva Jaana Pinson

Jyväskylän kaupungintalossa toimii konsernihallinnon eri palveluita, mm. kirjaamo, kaupunginkanslia sekä osia oikeudellisistä palveluista, viestinnästä, markkinoinnista ja kansainvälisistä asioista. Myös kaupunginjohtajan työhuone on kaupungintalolla. Kaupunginhallitus ja -valtuusto sekä useimmat luottamuselimet kokoontuvat kaupungintalolla.

Kaupungintalon aulassa on kaupungin virallinen ilmoitustaulu, osoitteessa Vapaudenkatu 32, 40100 Jyväskylä.

Vuonna 1899 rakennettu Jyväskylän kaupungintalo oli suljettuna lähes kolme vuotta 9.2.2010 alkaen. Uudelleen se otettin käyttöön vuoden 2013 alussa.

Itse talosta

Jyväskylän kaupungintalo valmistui vuonna 1899 Carl Ludvig Engelin laatiman ruutuasemakaavan tärkeimmän korttelin kirkkotorin reunaan. Lääninarkkitehti Karl Viktor Reiniuksen suunnittelema uusrenessanssityylinen rakennus oli aikoinaan kaupungin mittavin rakennushanke. Rakennukseen sijoittuivat maistraatti, raastuvanoikeus, rahatoimikamari, kirjasto ja lukusali, Suomen pankki ja huutokauppakamari. Lisäksi rakennuksessa tuli tiloja yhdistyksille ja seuroille. Rakennukseen saatiin myös pitkään kaivattu kaupunkilaisten juhlasali ja ravintola.

Kunnallistalona tunnetussa kaupungintalossa on tehty yli 110-vuotisen historian aikana lukuisia korjaus- ja muutostöitä. Vuosien 2010-2012 peruskorjauksen jälkeen kaupungintaloon tuli 2013 helmikuusta alkaen työtilat noin 30 henkilölle. Peruskorjauksessa taloon palautettiin alkuperäinen huonejärjestys ja entisöityihin tiloihin alkuperäinen värimaailma. Rakennukseen keskittyvät kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja lautakuntien kokoustilat.

Myös valtuustoryhmät kokoontuvat kaupungintalolla. Kaupunginjohtajan työhuone ja kaupunginhallituksen kokoushuone palasivat 1. kerrokseen. Kaupungintalolla toimii myös kaupungin kirjaamo. Toisen kerroksen valtuustosalina toimiva juhlasali, Schildtin sali sekä Herrain ja Naisten salit ovat juhla- ja edustuskäytössä. Kaupungintalossa järjestetään myös opastettuja esittelykierroksia.

Jyväskylän kaupungintalo on yksi harvoista 1800-luvulta säilyneistä rakennuksista Jyväskylän keskustassa. Talo on suojeltu asemakaavalla 5.10.1998. Rakennus on osa Jyväskylän Kirkkopuiston ja hallintokeskuksen valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä ja myös Keski-Suomen 14.4.2009 vahvistetussa maakuntakaavassa sen arvot todetaan.

Nuorelle kaupungille aikoinaan rakennetusta Kunnallistalosta on tullut nykyaikainen ja toimiva kokous-, työ- ja juhlatila.

Linkkejä

Jyväskylän kaupungin joulukuusi vuonna 2019.
Jyväskylän kaupungin joulukuusi vuonna 2019. Kuva Jaana Pinson
Asiasanat: