Hyppää pääsisältöön
Kuva
Listaus kymmenestä investointihankkeesta Jyväskylän keskustassa. Kuva Kaisa Ristimella
Pääsisältö

Kaupunki panostaa Jyväskylän täyden kympin keskustaan, jonne sijoittuu monia suunnittelu- ja rakentamishankkeita. Tulevina vuosina juuri keskustassa tullaan uusimaan paljon kunnallistekniikka. Samalla rakennetaan entistä viihtyisämpää keskustaa meille kaikille.

Eri rakennushankkeet on vaiheistettu siten, että ne luovat toisilleen synergiaetua. Samassa yhteydessä on järkevää kunnostaa myös ne kohteet, joiden kunnostus tulisi ajankohtaiseksi muutaman vuoden kuluttua. Vaikka tulevina vuosina onkin ydinkeskustassa käynnissä useampia rakennushankkeita, on keskustaan edelleen helppo saapua millä kulkupelillä tahansa. Myös joukkoliikenne säilyy sujuvana paikallisliikennekeskuksen kunnostuksesta ja katutyömaista huolimatta, sillä korvaavat pysäkit ja reitit on suunniteltu huolella etukäteen.

Kuva
Listaus kymmenestä investointihankkeesta Jyväskylän keskustassa. Kuva Kaisa Ristimella

Pikalinkit sivun sisältöön

P-Paraati ja kirkkopuiston alaosan kunnostus

Paikallisliikennekeskuksen saneeraus

Gummeruksenkadun, Vapaudenkadun ja Kilpisenkadun saneeraukset

Teatteritalon peruskorjaus

Tori muuttaa Asema-aukiolle

Kauppakadun peruskorjaus


P-Paraati ja kirkkopuiston alaosan kunnostus

Pysäköintitalo P-Paraatin rakentaminen on käynnissä. Vapaudenkatu on suljettu Kirkkopuiston kohdalta kaikelta liikenteeltä. Myös osa Gummeruksenkatua ja Kilpisenkatua on suljettu. Työmaa-alueen läpi ei ole kulkua. P-Paraati valmistuu syksyllä 2024. 

P-Paraatin rakentamisen yhteydessä kunnostetaan Gummeruksenkatua, Vapaudenkatua ja Kilpisenkatua. Kadunrakennustyöt jatkuvat vielä pysäköintitalon valmistumisen jälkeen. 

Kartat

 

Kulku kaupungintalolle ja teatteritalolle

Rakentamisen aikana kulku kaupungintalolle ja teatteritalolle tapahtuu Hallintokorttelin läpi, eli Tietotalon ja Rakentajantalon välille rakennettua väliaikaista väylää pitkin.

Kulku sisälle kaupungintaloon tapahtuu Poliisikamarin sisäänkäyntiä käyttäen.

Teatteritalo on suljettu sen peruskorjauksesta johtuen. Kaupunginteatteri toimii Paviljongin tiloissa.

Joukkoliikenne väistöön P-Paraatin rakentamisen ja katutöiden ajaksi

Paikallisliikennekeskus on siirtynyt evakkoon Vapaudenkadulta Asemakadulle P-Paraatin rakentamisen ajaksi. 

Kuva
Karttakuva Jyväskylän keskustan pysäkeistä 10.8.2022 alkaen. Kuva Katja Kauppila

Suurenna kuvaa klikkaamalla. Kuva pysäkkimuutoksista katsottavissa pdf-tiedostona.

Kaikki paikallisliikennekeskuksen 7 pysäkkiä ovat siirtyneet Asemakadulle. Foorumin parkkihallin puoleisella pysäkkialueella ovat keskustan 5,6 ja 7 pysäkit ja Sokos hotellin puoleiselle pysäkkialueella keskusta 1,2,3 ja 4 pysäkit. Asemakadun tilasta johtuen pysäkit 5 ja 6 ovat yhdistyneet yhdeksi pysäkiksi ja toiselta puolelta keskusta 1 ja 2 pysäkit yhdeksi pysäkiksi sekä pysäkit 3 ja 4 yhdeksi pysäkiksi.

Keskustasta poispäin lähdettäessä Voionmaankadun suuntaan kulkeva liikenne kulkee reittiä Asemakatu – Hannikaisenkatu - Cygnaeuksenkatu. Keskustaan päin tullessa Voionmaankadun suunnan liikenne kulkee Vaasankadun kautta Hannikaisenkadulle ja täältä Asemakadulle.

Keskussairaalantien, Länsi-Päijänteentien sekä Rantaväylän suuntaan kulkeva liikenne ajaa suoraan Hannikaisenkatua. Keskustaan takaisin tullessa ajetaan suoraan Hannikaisenkadulle ja sieltä Asemakadulle.  Työmaasta johtuen Vapaudenkatua ei voida liikennöidä enää Paikallisliikenneterminaalin ja Ruusupuiston välisellä tieosuudella, jonka vuoksi Kirjaston 1,2 sekä 5 ja 6 pysäkit jäävät työmaan ajaksi pois käytöstä. Lisäksi Lounaispuisto 1 ja 2 pysäkit jäävät myös tämän vuoksi pois käytöstä. Hannikaisenkadulle tulee yksi korvaavapysäkki pari Työterveysaallon kohdalle. Työterveysaaltoa vastapäätä on jo tällä hetkellä olemassa oleva Maakuntakeskus-niminen pysäkki, joka saa parikseen tien toiselle puolelle tulevasta ajorata pysäkistä.  Pysäkki sijoittuu työterveysaallon viereiselle puistoalueelle.

Tämänhetkisen tiedon mukaan osa paikallisliikenteestä voi siirtyä marraskuussa 2024 käyttämään Vapaudenkatua, mutta suurin osa jää edelleen Asemakadun väliaikaisille pysäkkipaikoille. Vielä ei ole tiedossa, mitkä linjat tuolloin ajetaan Vapaudenkadun ja mitkä Asemakadun kautta. 

Lisätiedot:

Ari Tuovinen, p. 050 311 8926, ari.tuovinen[at]jyvaskyla.fi


Kirkkopuiston alaosan kunnostus

Kirkkopuistoa kunnostetaan P-Paraatin valmistumisen jälkeen. Työt jakautuvat kahdelle vuodelle. Kirkkopuiston rakennekerrokset ja täytöt tehdään tänä vuonna. Pintarakenteet toteutetaan ensi vuonna. Täysin uutena ja paljon toivottuna elementtinä Kirkkopuistoon on tulossa leikkipaikka lapsille, joka sijoittuu puiston Kilpisenkadun puoleiseen reunaan. Lue lisää Kirkkopuiston kunnostussuunnitelmista.

Lisätiedot:

Jarmo Toikkanen, p. 050 527 8090, jarmo.toikkanen[at]jyvaskyla.fi


Paikallisliikennekeskuksen saneeraus

Vapaudenkadun paikallisliikennekeskusta kunnostetaan ja laajennetaan. Uusi Linkki-VIP-palveluliikenteen pysäkki sijoittuu jatkossa Vapaudenkatu 48:n kiinteistön kohdalle. Kyse on kiinteistöstä, jonka sisäpihalla sijaitsee Jyväskylän keskustan postitoimisto. Palveluliikenteen pysäkin rakentaminen käynnistyy toukokuussa ja valmistuu kesän 2024 aikana. Työt eivät vaikuta ohi ajavaan liikenteeseen. Jalkakäytävä on käytössä koko työn ajan.

Palveluliikenteen pysäkin valmistuttua paikallisliikennekeskuksen saneeraus jatkuu Kilpisenkadun risteyksestä kauppakeskus Forumin suuntaan aina Nikolainkulmalle asti. Vuoden 2024 aikana edistetään paikallisliikennekeskuksen saneerausta niin paljon, kuin mahdollista, mutta Nikolainkulmalle asti päästään todennäköisesti vasta kesällä 2025.

Lisätiedot: 

rakennuttajainsinööri Päivikki Komsi-Viheri, p. 040 674 2995, paivikki.komsi-viheri[at]jyvaskyla.fi

vastaava työnjohtaja Jonne Puurtinen, p. 050 548 0482, jonne.puurtinen[at]jyvaskyla.fi


Gummeruksenkatu, Vapaudenkatu ja Kilpisenkatu saneerataan samassa yhteydessä P-Paraatin rakentumisen kanssa

Hallintokorttelin kadut Gummeruksenkatu, Hannikaisenkatu, Kilpisenkatu ja Vapaudenkatu uudistuvat.

Katujen saneerausalue kattaa Gummeruksenkadun välillä Vapaudenkatu–Hannikaisenkatu, Kilpisenkadun välillä Hannikaisenkatu-Kauppakatu sekä Vapaudenkadun välillä Gummeruksenkatu–Kilpisenkatu.

Muutosten tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta, edistää pyöräilyä ja mahdollistaa sujuvat kulkuyhteydet P-Paraatin pysäköintilaitokseen ja Reimarin huoltoajoon.

Katso alla olevasta kartasta katusaneerausten vaiheistus ja aikataulut.

Työt Gummeruksenkadulla

Gummeruksenkadulle toteutetaan muun muassa sisäänajoluiska P-Paraatiin, jonka vuoksi katu muutetaan kaksisuuntaiseksi kadun alaosasta ja kadunvarsipysäköinti poistetaan. Pyöräily on sijoitettu sisäänajoluiskan yläpuolella yhdistetylle pyörätielle ja jalkakäytävälle ja luiskan alapuolella ajoradalle. Hannikaisenkadulle Gummeruksenkadun risteykseen toteutetaan kääntymiskaista P-Paraatiin ajoa varten, korotettu suojatie sekä suojatiesaareke.

Työt Gummeruksenkadun alaosassa välillä Vapaudenkatu – Hannikaisenkatu saadaan tehtyä vuoden 2024 aikana. Työalue kattaa myös Gummeruksenkadun ja Hannikaisenkadun risteysalueen.

Gummeruksenkadun yläosassa välillä Kauppakatu – Vapaudenkatu tehdään vuonna 2024 vesi- ja kaukolämpöverkoston saneerausta. Työalueella on yksi ajokaista käytössä. Kadun varrella Kirkkopuiston kupeessa olevalla pysäköintialueella osa pysäköintipaikoista on käytettävissä. Pääosa kaukolämmön uusimisesta ja kaapelireittien teot jäävät kuitenkin vuodelle 2025, jolloin katu saadaan kokonaisuudessaan valmiiksi. Gummeruksenkadulla työmaa tulee väistymään elokuussa pidettävien MM-rallien ajaksi.

Työt Kilpisenkadulla

Kilpisenkatu muutetaan saneerauksessa pyöräkaduksi. Kilpisenkadulle Kauppakadun ja Vapaudenkadun välillä on tulossa pysäköintiä niin autoille kuin sähköpotkulaudoillekin, sekä lastausalue, joka on myös turistilinja-autojen käytössä. Kadun alaosaan välillä Vapaudenkatu – Hannikaisenkatu jää 12 autopaikkaa nykytilan kaltaisesti. Kaupunginteatterin viereen on suunniteltu huoltoajoluiska, joka palvelee pääasiassa Reimarin korttelin huoltoa.

Osa Kilpisenkadusta on jo nykyisin suljettu Pysäköintitalo P-Paraatin rakentamisen vuoksi. Kaukolämpösaneeraus alkaa Kilpisenkadun alaosassa Hannikaisenkadun puoleisessa päässä elokuussa. Töiden vuoksi kadunvarsipysäköinti poistuu väliaikaisesti käytöstä. Osa Kilpisenkadun katusaneeraustöistä tehdään vasta ensi vuonna.

Lisätiedot:

Päivikki Komsi-Viheri, p. 040 674 2995, paivikki.komsi-viheri[at]jyvaskyla.fi

Jonne Puurtinen, p. 050 548 0482, jonne.puurtinen[at]jyvaskyla.fi


Teatteritalon peruskorjaus

Teatteritalo peruskorjataan vuosien 2024-2026 aikana. Peruskorjauksen ajaksi teatteriesitykset siirtyvät Paviljongin väistötiloihin.

Lisätiedot: Mauno Rein, p. 050 343 1287, mauno.rein[at]jyvaskyla.fi


Tori muuttaa Asema-aukiolle

Kauppatorilla toimiva Jyväskylän tori on tulevaisuudessa muuttamassa Asema-aukiolle. Asema-aukio rakennetaan uudeksi torialueeksi jossain vaiheessa Vapaudenkadun katusaneerauksen jälkeen. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan ole vielä tietoa rakentamisen aikataulusta.. Lisätietoa Asema-aukion torin suunnittelusta.

Lisätiedot: Jari Lohi, p. 050 599 6100, jari.lohi[at]jyvaskyla.fi


Kauppakadun peruskorjaus

Kauppakatu peruskorjataan ja uudistetaan Aren aukiolta Seminaarinkadulle. Tutustu tarkemmin Kauppakadun peruskorjauksen yleissuunnitelmaan.

Yleissuunnittelun jälkeen käynnistetään kadun rakennussuunnittelu. Rakennussuunnitelmat kuten myös varsinaiset kadun rakennustyöt toteutetaan osissa ja tulevat jakautumaan usealle vuodelle. Kauppakadun ensimmäisen osan peruskorjaus voidaan aloittaa aikaisintaan vuonna 2027. 


Harjun Stadionin peruskorjaus

Harjun stadion peruskorjataan vuosien 2024-2026 aikana. Peruskorjauksen on arvioitu käynnistyvän syksyllä 2024. Lisätietoja peruskorjauksesta sekä sen etenemisestä päivitetään syksyllä 2024 Liikuntapaikkarakentaminen-verkkosivuille.

Lisätiedot: Mikko Kivisalmi, p. 040 526 0560, mikko.kivisalmi[a]jyvaskyla.fi