Hyppää pääsisältöön
Kuva
Kämmenet päällekkäin. Kuva Pirjo Ala-Hynnilä
Pääsisältö

Jyväskylän kaupungin perusopetuksen kouluilla otettiin 1.10.2022 käyttöön kiusaamisen vastainen toimintamalli, jonka tavoitteena on vähentää kiusaamista, häirintää ja syrjintää sekä parantaa niihin puuttumista. Yhtenäinen toimintamalli luo yhdenmukaiset toimintatavat kaikille kouluille ja vahvistaa oppilaiden yhdenvertaista kohtelua.

Kiusaamisen vastaisen toiminnan tavoitteena on, että jokainen Jyväskylässä asuva lapsi ja nuori saa kasvaa, kehittyä ja oppia turvallisessa oppimisympäristössä, jossa ennaltaehkäistään kiusaamista sen kaikissa muodoissa ja puututaan siihen suunnitelmallisesti. Kiusaamistilanteita seurataan riittävän kauan ja oppilaille tarjotaan jälkitukea.  

Ennaltaehkäisy mahdollistaa turvallisen toimintakulttuurin rakentamisen kouluille 

Kiusaamisen vastainen työ rakentuu yhteisöllisen, yhdenvertaisen, kunnioittavan ja avointa viestintää toteuttavan toimintakulttuurin osana. Koko kouluyhteisö puuttuu kiusaamiseen matalalla kynnyksellä ja yhteisesti sovittujen käytänteiden mukaisesti. Ennaltaehkäisyä on oppilaiden yhteistyö- ja kaveritaitojen edistäminen sekä yksinäisyyden ehkäiseminen. Luokissa panostetaan tutustumiseen, ryhmäytymiseen sekä turvallisen ja kannustavan ilmapiirin luomiseen. Oppilaille opetetaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja, turvataitoja sekä muita hyvinvointitaitoja osana koulun toimintaa läpi lukuvuoden. 

Kiusaamiseen puututaan yhteisesti sovitulla tavalla 

Kaikille kouluille on nimetty yksi tai useampi vastuuhenkilö, joka on apuna kiusaamistilanteiden selvittelyssä. Aikuiset keskustelevat ensin kiusatuksi joutuneen oppilaan kanssa ja sen jälkeen kiusanneen tai kiusanneiden oppilaiden kanssa. Huoltajia tiedotetaan tapahtuneesta ja keskusteluista saman päivän aikana. Koulun ja kodin välinen yhteistyö ja huoltajien osallisuus on tärkeää, jotta kiusaaminen saadaan loppumaan. Opettajat voivat keskustella myös oppilashuollon kanssa ja sopia yhteistyöstä esim. kuraattorin kanssa. Jos kiusaamistilanteen epäillään täyttävän rikoksen tunnusmerkit, asiasta ilmoitetaan huoltajille ja ollaan matalalla kynnyksellä yhteydessä poliisiin. Tarvittaessa koulu tekee lastensuojeluilmoituksen tai lastensuojelu- ja rikosilmoituksen. 

Seuranta ja tukitoimet vaikuttavat ratkaisevasti kiusaamisen loppumiseen 

Jotta kiusaaminen saadaan loppumaan, tilannetta seurataan säännöllisesti riittävän kauan ja varmistetaan oppilaan kokemus turvallisuudesta koulussa ja koulumatkoilla. Luokkaan, jossa kiusaamista on tapahtunut, järjestetään vahvempi ennaltaehkäisevä tuki ja seuranta. Tarvittavat tukitoimet arvioidaan ja sovitaan yksilöllisesti yhteistyössä oppilashuollon kanssa.  

Kuva
Kuvio kiusaamisen vastaisesta toimintamallista

 

Asiasanat:  
koulu
koulukiusaaminen
puuttuminen
oppilas
oppilashuolto
ennaltaehkäisy